Όπως καταγράφεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014,η χρηματοδότηση συνολικά της τοπικής διοίκησης (δήμων και περιφερειών), εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, και αποτελεί ένα βασικό κατά τη γνώμη μας κρατικό εργαλείο για την προώθηση όλης αυτής της βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, και αναδεικνύεται η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» ότι η τοπική διοίκηση, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κεντρικής Διοίκησης, ότι οι Περιφέρειες είναι όργανα του αστικού Κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχει αποστολή να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων.
Ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας των εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχους και μέτρα που αποτελούν κυριολεκτικά φορολογική λαιμητόμο για την εργατική τάξη και επιδεινώνουν τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα ανοίγουν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε έργα και υπηρεσίες που θα τους «παραχωρούνται».
Επιβεβαιώνονται και με αυτό τον Προϋπολογισμό οι θέσεις μας για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του αντιδραστικού για το λαό «Καλλικράτη» στα τρία χρόνια εφαρμογής του.
Η κυβέρνηση μειώνει δραματικά την Κρατική χρηματοδότηση στις Περιφέρειες σε βαθμό τέτοιο που είναι κάτω και από το λεγόμενο «ελάχιστο κόστος» λειτουργίας των Περιφερειών που η ίδια η Κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους που στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν καλύπτει ούτε τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά.
Οι επιχορηγήσεις που προβλέπονται να εισπραχθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό το έτος 2014 (2.241.830 ευρώ) υπολογίστηκαν, όπως οι ίδιοι ομολογείται, στο ύψος των απολύτων αναγκαίων. Δηλαδή τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του.
Το φετινό προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, προβλέπει κόψιμο κατά 50% της ΣΑΤΑ που ως πόροι αποτελούν το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού των περιφερειών. Επομένως για το 2014 έχουμε νέα ελάττωση εσόδων κατά 15%. Επιπλέον μειώνονται κατά 7% οι λειτουργικοί ΚΑΠ σε σχέση με το 2013.Συμφωνα με την ΚΥΑ 30844/31-07-2013 του Υπ. Εσωτερικών.
Για τους επενδυτικούς ΚΑΠ, οι πόροι που διατίθενται αποτελούν εμπαιγμό και κοροϊδία.
Και φέτος αρκείστε τόσο η διοίκηση της Α.Μ.Θ. όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση στο «τι να κάνουμε, διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας», ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να ψηφιστεί αναγκαστικά για να μπορέσει να λειτουργήσει η Περιφέρεια.
Ο «Καλλικράτης», λοιπόν, είναι συνέχεια μιας εικοσαετίας αντιδραστικών αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας. Ισχυρίζεστε ότι ο «Καλλικράτης» ατύχησε γιατί συνέπεσε με την κρίση και δεν προχωράει εύκολα, όταν έχουμε τη μείωση των πόρων, γιατί κινδυνεύει η πτώχευση της χώρας.
Πρόκειται, κατά την εκτίμησή μας, για μια πολιτική αποπροσανατολισμού, που επιδιώκει να θολώσει τα νερά, να κρύψει το κύριο, ότι δηλαδή σήμερα οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι συμμετέχουν στον πόλεμο που έχει κηρύξει κυβέρνηση και Ε.Ε., στηρίζοντας το σύστημα σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων.
Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, η «Λαϊκή Συσπείρωση», η παράταξη που στήριξε και στηρίζει το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στο λαό και να αποκαλύπτουμε αυτή την πολιτική και θα παλέψουμε:

-Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
– Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
-Κατάργηση δαπανών για το ΝΑΤΟ
-Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Οι σημερινοί πόροι της Τ.Δ. από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξευτελιστικοί.
Την Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και έχουν αφαιρεθεί άμεσα ή έμμεσα από το εισόδημά τους. Η συγκάλυψη και ο συμβιβασμός αποτελεί συμμετοχή στη λεηλασία του λαού.
Την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.
Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών.
Διεκδικούμε Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, δημόσια κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, κλπ)
Κατοχύρωση Ενέργειας – Μεταφορών – Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν.
Το πόσο ταξικός είναι ο προϋπολογισμός φαίνεται από το ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται, φαίνεται από τη σχέση έσοδα και έξοδα. Ζημιωμένος είναι ο λαός που πληρώνει χαράτσια και ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα ενιαίο καθολικό σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, παιδείας, άθλησης, πολιτισμού. Απαιτείται όμως μια άλλη πολιτική και εξουσία. Δεν έχουμε αυταπάτες, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.
Αυτός ο προϋπολογισμός είναι φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια γι αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση τον καταψηφίζει.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ