Ερώτηση στη βουλή για τις ελλείψεις καθηγητών
Το πρόβλημα με τις ελλείψεις καθηγητών από τον Έβρο και ειδικά από τα σχολεία του βορείου τμήματος του Έβρου έφερε στη βουλή ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο σχετικά με τα κενά που υπάρχουν. Αξίζει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν καθηγητές για μαθήματα για τα οποία οι μαθητές θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης, στο οποίο γίνεται αναφορά και στο thraki Νεα.
Προς κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία του Ν. Έβρου»
Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Έβρου, και ειδικότερα των ακριτικών περιοχών του Βορείου Έβρου. Οι τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα σε ορισμένα βασικά μαθήματα της σχολικής ύλης, στα οποία μάλιστα καλούνται να εξεταστούν και πανελλαδικώς. Προφανώς, η θυσία της Παιδείας των νέων ελλήνων στο βωμό των περικοπών που επιβάλλονται από τους δανειστές αξιολογείται ως ένα δόκιμο μέτρο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ήδη από τον Οκτώβριο σε ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί του Ν. Έβρου (Β’ ΕΛΜΕ Έβρου) «έχουμε αισίως διανύσει ενάμιση μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι επιεικώς απαράδεκτη. Τα προβλήματα αφορούν τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που όσο περνούν οι μέρες όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να χειροτερεύουν… Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, στην τελευταία φάση προσλήφθηκαν μόλις 65 άτομα και κανένας στον Έβρο! Χρειάζεται λοιπόν εισαγγελική παρέμβαση για να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι κρατικοί μηχανισμοί;»
Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη δεν υπήρξε με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί από κοινού με την Ένωση Γονέων Ορεστιάδας να προσφύγουν με καταγγελία τους στον Εισαγγελέα Ορεστιάδας με σκοπό να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, και να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, όπως παράβαση καθήκοντος, από τους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας (σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας http://www.thrakinea.gr στις 12.11.2013). Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με αυτό που συνέβη προ μηνός περίπου στα Δωδεκάνησα, όπου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στην Πταισματοδίκη Ρόδου.
Πέρα από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο Βόρειο Έβρο, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές Γυμνασίου του ακριτικού νησιού της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Θράκη» στο από 09.11.2013 φύλλο της, πλην της χρόνιας έλλειψης καθηγητών Πληροφορικής και Ξένων Γλωσσών στο Γυμνάσιο, φέτος υπάρχει κενό και στο βασικό μάθημα των Μαθηματικών, το οποίο δεν έχει καλυφθεί εδώ και ένα τρίμηνο. Οι γονείς δηλώνουν ότι οι κυβερνώντες με την επιδεικτική τους αδιαφορία, ωθούν αυτούς και τα παιδιά τους είτε προς την απομάκρυνση από το νησί είτε προς την καταδίκη των παιδιών σε αμάθεια.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δίνουν την εντύπωση ότι οι μαθητές της ακριτικής περιοχής του Έβρου αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς δεν εξασφαλίζονται για αυτούς οι απαραίτητες και συνταγματικά κατοχυρωμένες προϋποθέσεις, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και στον ίδιο βαθμό με τους μαθητές της υπόλοιπης ελληνικής επικράτειας για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Αληθεύουν τα παραπάνω στοιχεία και οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στο Ν. Έβρου;
2. Αν ναι, σκοπεύετε να προβείτε στην άμεση πλήρωση των εκπαιδευτικών κενών με την πρόσληψη είτε αναπληρωτών είτε ωρομίσθιων καθηγητών, τόσο στα σχολεία του Βορείου Έβρου, όσο και στο Γυμνάσιο Σαμοθράκης;
3. Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρτική εξέταση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Δωδεκανήσου, και ποίο το πόρισμα αυτής;
4. Έπειτα και από την πιθανή παραγγελία προκαταρτικής εξέτασης και από τον Εισαγγελέα Ορεστιάδας, έχετε υπ’ όψιν σας πιθανές τελέσεις του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (σύμφωνα με το άρθρο 259 Ποινικού Κώδικα) από υπαλλήλους του Υπουργείου, οι οποίες έχουν συμβάλλει στην κατάσταση που επικρατεί και εάν αυτό ισχύει, πως σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε;
Αθήνα, 13/11/2013
Ο ερωτών Βουλευτής
Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος