Κάθε χρόνο, ο Νομός Έβρου και οι κάτοικοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με το φόβο και την απειλή των πλημμύρων του ποταμού Έβρου. Έπειτα από την κατάσταση ανάγκης στην οποία περιήλθε ο Νομός στις αρχές του 2012 λόγω των πλημμύρων και τις μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Κράτος και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ κρίνονται ανεπαρκή για την πρόληψη νέων καταστροφών στα επόμενα χρόνια.
Ως τοπικός βουλευτής, εκλεγμένος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και ως αντιπρόσωπος και εκφραστής των συμφερόντων των κατοίκων του Έβρου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα ήθελα να δηλώσω ότι «το προλαμβάνειν καλύτερον του θεραπεύειν», όπως πολύ σοφά είχε διατυπώσει ο αρχαίος μας πρόγονος, Ιπποκράτης ο Κώος. Ωστόσο, όπως φαίνεται, το Κράτος δεν επιδεικνύει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τη δημιουργία των κατάλληλων έργων και υποδομών στις όχθες του ποταμού Έβρου με σκοπό την πρόληψη νέων «θεομηνιών» με σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στους Εβρίτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας-αδιαφορίας των κυβερνώντων είναι η περίπτωση της υπολειτουργίας και υποστελέχωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ Έβρου). Με βάση το ΠΔ 54/2011, το οποίο τροποποιήθηκε με το ΠΔ 10/2012, προβλέφθηκε η σύσταση υπηρεσίας, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, η οποία θα αναλάμβανε το πολύ σημαντικό έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου, Ερυθροποτάμου, Άρδα, παραποτάμων και περιφερειακής Τάφρου Ορεστιάδας, με οκταετή διάρκεια λειτουργίας.
Παρ’ όλες τις νομοθετικές προβλέψεις, η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι πλήρως υποστελεχωμένη, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε απάντηση (Αριθ. Πρωτ. 442/15.03.2013) σχετικής ερώτησης μου (Αριθ. Πρωτ. 7517/21.02.2013). Συγκεκριμένα, από τις συνολικά 25 θέσεις που προβλέπονται στο ΠΔ, μέχρι σήμερα έχουν αναλάβει υπηρεσία ΜΟΝΟ δύο στελέχη: ένας Τοπογράφος Μηχανικός και ένας Πολιτικός Μηχανικός. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, όπως και κάθε νοήμων πολίτης, πώς είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο ύφεσης με την ανεργία στην Ελλάδα, ειδικότερα νέων ανθρώπων και επιστημόνων, να ανέρχεται σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat σε 27,9 %, να μην έχει καταστεί δυνατή η επάνδρωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, το έργο της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή; Είναι απορίας άξιον το γεγονός αυτό, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη ότι υπάρχει ειδική νομοθετική πρόβλεψη σε ισχύ αναφορικά με την συγκεκριμένη Υπηρεσία και τη στελέχωσή της.
Έπειτα από επικοινωνία μου και με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου έλαβα την ενημέρωση ότι μέχρι τη στελέχωση της υπηρεσίας, η οποία (έπειτα από επικοινωνία μου με το Υπουργείο) προβλέπεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί (και η Υπηρεσία θα καταργηθεί), τις αρμοδιότητες της θα ασκεί η Δ/νση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) του Υπουργείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, οι οποίες διαχειρίζονται κονδύλια ύψους 3 εκατ. Ευρώ περίπου για την μελέτη και εκπόνηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η λογική του παραλόγου, δυστυχώς, δεν έχει τέλος. Παρά τις δεσμεύσεις, οι οποίες προκύπτουν από τα παραπάνω στοιχεία, και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τα έργα παραμένουν στάσιμα και ο φόβος νέων καταστροφών επανέρχεται έντονα όσο πλησιάζει ο χειμώνας και οι καιρικές συνθήκες στην ακριτική μας περιοχή επιδεινώνονται. Η λειτουργία της ΕΥΔΕ Έβρου, η οποία θα ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αρμόδια για την διαχείριση και αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, και το Κράτος επιδεικνύει για ακόμη μια φορά την προκλητική αδιαφορία για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Νομού.
Εν τέλει, είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης της ΕΥΔΕ ή εν πάση περιπτώσει η κινητοποίηση εκ μέρους της Περιφέρειας και της Δ/νσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων, ώστε να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι εργασίες ολοκλήρωσης των έργων που έχουν προγραμματιστεί και χρηματοδοτηθεί για την αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου. Ταυτόχρονα, καλώ όλους τους τοπικούς Βουλευτές, Περιφερειάρχες και δημοτικές αρχές να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα που προκαλούν κάθε χρόνο οι πλημμύρες του ποταμού. Παράλληλα, ζωτικής σημασίας είναι η συνεργασία με τις όμορες χώρες, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, για την επίτευξη τριμερούς συμφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλεξανδρούπολη 12/11/2013

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
Βουλευτής Ν. Έβρου – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ