Ερώτηση για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ
Τα προβλήματα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου περιγράφουν με ερώτησή τους στον υπουργό υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τζέκης και Γερασιμίδου.
Οι βουλευτές αναφέρονται σε ελλείψεις προσωπικού και ρωτούν τον υπουργό πως θα καλυφθούν τα κενά.
Η ερώτηση αναλυτικά:
Οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Διδυμότειχου στη λειτουργία του, έπειτα και από τη συγχώνευση του με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου (Π.Γ.Ν.Ε.). Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν ως αποτέλεσμα οι κλινικές του να υποβαθμίζονται, αφού κάποιες από αυτές αναγκάζονται να λειτουργούν ακόμα και με δύο ή τρεις γιατρούς, να οδηγούνται σε πλήρη διάλυση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του Νοσοκομείου συνολικά.
Χαρακτηριστικά, η Παθολογική και η Καρδιολογική κλινική βρίσκονται σε οριακή κατάσταση καθώς έχουν από τρεις γιατρούς. Μάλιστα οι Ειδικευόμενοι Παθολογίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, σε σχετική επιστολή τους, καταγγέλλουν ότι στην κλινική υπάρχει αδυναμία συμπλήρωσης του προγράμματος εφημεριών των επόμενων μηνών λόγω έλλειψης ειδικευομένων γιατρών. Συγκεκριμένα, ενώ στην Παθολογική κλινική προβλέπονται έξι θέσεις ειδικευομένων, οι οποίοι καλύπτουν μια κλινική με δυνατότητα νοσηλείας 30 ατόμων (με συνεχή πληρότητα που αγγίζει και ενίοτε υπερβαίνει το 100%), το τμήμα επειγόντων περιστατικών και τις εφημερίες, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο τρεις ειδικευόμενοι παθολογίας – με μία εξ αυτών να βρίσκεται στο τέλος της ειδίκευσής της.
Προβλήματα όμως εντοπίζονται και στο Μικροβιολογικό τμήμα που διαθέτει μόνο μια γιατρό, η οποία είναι αποσπασμένη από το Κέντρο Υγείας Δικαίων. Το δε Ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί οριακά με δύο γιατρούς, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον καθημερινό όγκο δουλειάς. Επίσης με μόνο δύο γιατρούς λειτουργεί και η Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου.
Στην Παιδιατρική κλινική θα απομείνουν μόνο τρεις γιατροί καθώς ο επικουρικός γιατρός σύντομα θα αποχωρήσει. Αντίστοιχα και στο Χειρουργικό τμήμα υπηρετούν μόνο τρεις γιατροί, με τεράστιο όγκο δουλειάς και αλλεπάλληλες εφημερίες.
Τέλος, επισφαλής είναι και η λειτουργία του τεχνητού νεφρού που στηρίζεται στον ένα και μοναδικό Νεφρολόγο τον οποίο βοηθάει στρατιωτικός γιατρός.
Σοβαρές όμως είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο δεν επαρκεί για την κάλυψη των νοσηλευτικών αναγκών του Νοσοκομείου, καθώς επίσης και σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου.
Η κάλυψη των κενών με στρατιωτικούς ή αγροτικούς γιατρούς, με γιατρούς από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης για την συμπλήρωση του προγράμματος εφημεριών, δεν μπορεί να αποτελεί ουσιαστική λύση για τη λειτουργία ενός Νοσοκομείου που εξυπηρετεί τα 2/3 της Π.Ε. Έβρου σε έκταση, με πληθυσμό 80.000 κατοίκους.
Η παραπάνω κατάσταση, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (ανολοκλήρωτο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, βαρύς χειμώνας), βάζει σε κίνδυνο τις ζωές όσων χρειαστούν ιατρική βοήθεια, ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά μια δραματική κατάσταση.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με στόχο την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
* Την ανάκληση της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Διδυμότειχου με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου
* Την άμεση και πλήρη κάλυψη του Νοσοκομείου Διδυμότειχου με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και κλινικών του με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
* Να μην πληρώνει κανένας ασθενής που προσέρχεται να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης».