Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου 4177/2013 πλησιάζει η πρώτη εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.
Την Παρασκευή 01.11.2013 ξεκινούν οι εκπτώσεις της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες με τελευταία όμως ημέρα το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται τόσο η αναγραφή όσο και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με την διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.
Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ίδιου νόμου 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους τα οποία έχουν εμβαδό έως διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα, μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με την από 17 Οκτωβρίου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, δεν θα γίνει χρήση της δυνατότητας προαιρετικού ανοίγματος την εν λόγω ημέρα και τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, (χωρίς τούτο να σημαίνει ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ).
Τέλος μετά από ερώτηση που ετέθη από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την σύγχυση που επικρατεί γύρω από το θέμα του εάν επιτρέπεται ή όχι η διενέργεια προσφορών κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, το Υπουργείο προχώρησε σε διευκρινήσεις γνωστοποιώντας ότι οι προσφορές* επιτρέπονται κανονικά, όπως άλλωστε ίσχυε μετά την τροποποίηση του ν. 3769/2009. Αυτό που απαγορεύεται είναι η ανακοίνωση προς το κοινό και η αναγγελία εκπτώσεων με οποιοδήποτε τρόπο, διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων. Ανάλογη διευκρινιστική εγκύκλιο για το ζήτημα απέστειλε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προς τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Ο Πρόεδρος
Χατζημιχαήλ Κωνσταντίνος
Ο Γενικός Γραμματέας
Μιχαηλίδης Νικόλαος
* Κατά την περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών (και όχι ποσοστού) σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει ένα κατάστημα.