Επιστολή – απάντηση Νίκου Βαβατσικλή στη Δέλτα τηλεόραση
Για μία ακόμη φορά είμαι αναγκασμένος να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας, αλλά θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά!
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης, το βράδυ της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου 2013, ο Μιχάλης Κακουλίδης ο οποίος είναι σύμφωνα με τίτλο που είδα στον τηλεοπτικό δέκτη, επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σαπών Υπέρ του Χρυσού, κατήγγειλε εμένα προσωπικά και την ιστοσελίδα inpost.gr στην οποία έχω τιμή να διευθύνω και να είμαι αρχισυντάκτης … για «αλλοίωση δημοψηφίσματος».
Εντύπωση μου προκαλεί, το γεγονός ότι ενώ η διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού γνωρίζει το θέμα της καταγγελίας, δεν επικοινώνησε μαζί μου για να έχει και την γνώμη μου, για την καλύτερη και αξιόπιστη πληροφόρηση των τηλεθεατών και του κοινού.
Άλλωστε εμείς οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Δικαιούμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι του τύπου, να αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλους τους πολίτες, ακόμα κι αν δεν μας αρέσει η άποψή τους.
Μην έχοντας άλλο τρόπο να πω την γνώμη μου, σας αποστέλλω μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την απάντηση μου και σας παρακαλώ όπως την διαβάσετε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων σας.
Μέθοδος διεξαγωγής διαδικτυακής ψηφοφορίας
Η διαδυκτιακή ψηφοφορία με το ερώτημα «Τι γνώμη έχετε για ενδεχόμενη εξόρυξη χρυσού στην Θράκη;» διενεργήθηκε μέσω του inpost.gr από τις 28 Νοεμβρίου 2012 και ήταν αρχικά προγραμματισμένη να λήξει στις 28 Δεκεμβρίου 2013.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι εξαρχής, λόγω του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, αυτή δε διασφάλιζε τη μοναδικότητα της κάθε ψήφου. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνο στην περίπτωση που μπορούσε να ψηφίσει κανείς αποκλειστικά έχοντας συνδεθεί στο σύστημα με μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους θα είχε παραλάβει μετά από έλεγχο της ταυτότητας του (όπως για παράδειγμα συμβαίνει για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων κλπ) για την αποτροπή και της περίπτωσης των διπλοεγγραφών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι γνωστό στους επισκέπτες μας, το inpost.gr ποτέ δε διέθετε κοινότητα εγγεγραμμένων μελών με μοναδικούς κωδικούς σύνδεσης, αλλά ακόμα και αν διέθετε δε θα ήταν ποτέ δυνατόν να ελέγχει τα στοιχεία της ταυτότητας του κάθε επισκέπτη που θα επιθυμούσε να εγγραφεί για να έχει πρόσθετα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα να συμμετέχει σε μια ψηφοφορία.
Με αυτά τα δεδομένα, τα οποία αφορούν όχι μόνο το inpost.gr αλλά το σύνολο των ψηφοφοριών που διεξάγονται μέσω internet, κρίναμε με καλή πίστη ότι μπορούν να διεξάγονται ψηφοφορίες που θα είναι ανοικτές στους επισκέπτες, χωρίς δηλαδή να απαιτείται να λάβει κανείς κωδικούς προκειμένου να ψηφίσει, καθώς ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δε θα μπορούσε να διασφαλιστεί η μοναδικότητα της κάθε ψήφου (ένας επισκέπτης θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλαπλούς λογαριασμούς με διαφορετικά στοιχεία).
Από την άλλη πλευρά, για να διασφαλίσουμε στο μέτρο του εφικτού ένα επίπεδο εγκυρότητας των αποτελεσμάτων και για να αποφύγουμε κατά το δυνατόν τις πολλαπλές ψήφους από οποιονδήποτε για δικούς του λόγους μπορεί να επιδιώκει να αλλοιώσει το πραγματικό αποτέλεσμα κάποιας ψηφοφορίας, χρησιμοποιήσαμε όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, που είναι ο έλεγχος ταυτοποίησης μέσω των cookies (ιστορικού περιήγησης) και ο έλεγχος μέσω της ip διεύθυνσης του επισκέπτη.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, οι παραπάνω έλεγχοι έχουν απλά αποτρεπτικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια αποτρέπουν τις άμεσες διαδοχικές ψήφους από την ίδια συσκευή με μια απλή ανανέωση της ιστοσελίδας.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον έλεγχο μέσω διεύθυνσης ip αυτός είναι αποτελεσματικός μόνο στις περιπτώσεις στατικών ip διευθύνσεων. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ip διευθύνσεων στην Ελλάδα είναι δυναμικές, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζουν αυτόματα έπειτα από κάποια λεπτά της ώρας από τον ίδιο τον πάροχο υπηρεσιών internet. Επιπλέον, ο καθένας μπορεί να ανανεώσει ανά πάσα στιγμή τη δυναμική ip διεύθυνση του, επανεκκινώντας το router του ή χρησιμοποιώντας κάποιο από τα πολλά προγράμματα που είναι διαθέσιμα στο internet για αυτό το σκοπό.
Σε ότι αφορά το δεύτερο έλεγχο που εφαρμόζεται μέσω του ιστορικού περιήγησης, δεν είναι επίσης καθόλου δύσκολο για οποιονδήποτε έχει λόγο να το κάνει, αφού έχει ήδη ψηφίσει σε μία ψηφοφορία του inpost.gr, να καθαρίσει στη συνέχεια το ιστορικό περιήγησης του φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιεί, ώστε να φαίνεται ότι δεν έχει ξαναεπισκεφτεί ποτέ το inpost.gr, προκειμένου να μπορεί να του επιτραπεί ως «νέος» επισκέπτης να ψηφίσει και πάλι. Πόσο μάλλον αν πληρώνεται γι’ αυτό!
Οι ψηφοφόροι πιάνουν δουλειά
Στο διάστημα μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2013 παρατηρήσαμε μία αξιοσημείωτη διακύμανση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας «Τι γνώμη έχετε για ενδεχόμενη εξόρυξη χρυσού στην Θράκη;» η οποία μας προβλημάτισε γιατί ήταν εξόφθαλμα ύποπτη.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι τότε και σε διάστημα 10 ολόκληρων μηνών από την έναρξη της ψηφοφορίας υπήρχαν συνολικά 230 ψήφοι για την απάντηση «Θετική», καταγράφηκαν 275 αντίστοιχες «Θετικές» ψήφοι στο διάστημα αυτών των 4 ημερών!!!
Οι αριθμοί αυτοί ήταν εμφανώς δυσανάλογοι, τόσο σε ότι αφορά τη συχνότητα των ψήφων όσο και ως ποσοστό της επισκεψιμότητας που δέχτηκε το inpost.gr στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση πάντα με όλους τους υπόλοιπους μήνες διεξαγωγής της συγκεκριμένης ψηφοφορίας.
Με μια πρώτη ματιά στο αρχείο καταγραφής της ψηφοφορίας παρατηρήσαμε ότι στο διάστημα 30 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2013 καταγράφονταν πολλαπλές «Θετικές» ψήφοι μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών της ώρας από συγγενείς ip διευθύνσεις.
Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, λίγα λεπτά της ώρας (στην πραγματικότητα κάποια δευτερόλεπτα) είναι υπεραρκετά για οποιονδήποτε με βασικές γνώσεις πλοήγησης στο internet επιθυμεί να ανανεώσει την ip διεύθυνση του και να καθαρίσει το ιστορικό περιήγησης προκειμένου να έχει το δικαίωμα να ξαναψηφίσει. Πόσο μάλλον αν πληρώνεται γι’ αυτό!
Με βάση το εξόφθαλμο δεδομένο ότι σε διάστημα 4 ημερών ψήφισαν αναφανδόν υπέρ της εξόρυξης χρυσού περισσότεροι από όσοι στο διάστημα των 10 μηνών της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κατόπιν αυτού μελετώντας αναλυτικά τα στοιχεία του αρχείου καταγραφής (ακριβής ώρα και ip διεύθυνση κάθε ψήφου) τα οποία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι, συνέχισαν για διάστημα αρκετών ημερών να καταχωρούν πολλαπλές διαδοχικές ψήφους υπέρ μιας συγκεκριμένης άποψης, διαβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την όποια αντιπροσωπευτικότητα και εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης ψηφοφορίας.
Με το σκεπτικό που αναλύσαμε παραπάνω και με βάση τα στοιχεία του αρχείου καταγραφής, αποφασίσαμε να επαναφέρουμε χρονικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, όταν και ξεκίνησε να παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Τους υπεύθυνους αυτής της παρωδίας δεν άργησε να τους αποκαλύψει … το πέταγμα της μύγας!
Δεν πέταξε πάνω από 2-3 ώρες πριν καθίσει τελικά πάνω σε εκείνους που για πέντε ολόκληρες μέρες δεν είχαν πιο σημαντική επαγγελματική από το να παρακολουθούν ανελλιπώς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης ψηφοφορίας στην οποία όπως ισχυρίστηκαν δεν ψήφιζαν οι ίδιοι αλλά κάποιες εκατοντάδες κρυμμένοι εδώ και δέκα μήνες υπέρμαχοι της εξόρυξης χρυσού … που εμφανίζονταν ξαφνικά διαλείμματα λίγων λεπτών (ποιοί άραγε;;).
Αφού λοιπόν κατήγγειλαν το inpost.gr για … «αλλοίωση δημοψηφίσματος!», στο διάστημα 5-6 Οκτωβρίου ξανάπιασαν και πάλι δουλειά.
Το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου αποφασίσαμε τελικά να τους απαλλάξουμε από το μαρτύριο του Σίσσυφου και να αποσύρουμε οριστικά τη δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία, η οποία ποτέ δεν εξαφανίστηκε όπως ισχυρίζονται, αλλά αντίθετα παραμένει δημοσιευμένη ακόμα και σήμερα στο αρχείο ψηφοφοριών του inpost.gr, με βάση τα αποτελέσματα της έως και την 29η Σεπτεμβρίου 2013, όταν δηλαδή ξεκίνησε η διαδικασία αλλοίωσης της με πολλαπλές ψήφους. Στη διάθεση μας βρίσκεται, επίσης, το σύνολο του αρχείο καταγραφής με την ακριβή ώρα και διεύθυνση ip για το σύνολο των ψήφων από το οποίο παρουσιάζουμε εικόνες για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.
Φαίνεται τελικά, ότι στη σημερινή Ελλάδα με την ανεργία να καλπάζει, το επάγγελμα του μέλλοντος είναι διαδικτυακός ψηφοφόρος με χρυσοφόρο μισθό!
Σε περίπτωση που η ELDORADO GOLD και η μνημονιακή συγκυβέρνηση επιθυμούσαν μια ουσιαστική ψηφοφορία για το θέμα, αντί να προσπαθούν να επιβάλλουν δια της βίας την εξόρυξη, θα μπορούσαν να προκηρύξουν ένα πραγματικό δημοψήφισμα για την εξόρυξη χρυσού, ώστε η τοπική κοινωνία να τους δώσει για άλλη μια φορά την απάντηση της.
Θέλετε ένα δημοψήφισμα για την εξόρυξη χρυσού; Τότε ας κάνουμε ένα πραγματικό δημοψήφισμα!
Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως σε ότι αφορά τα «καταγγελλόμενα» του Μιχάλη Κακουλίδη ότι είμαι ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και τύπου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Άρη Γιαννακίδη, του θυμίζω πως με το 2ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2012, έχω απολυθεί και έχω στα χέρια την διαπιστωτική πράξη απομάκρυνσης μου!!!
Τόσο για την δυσφήμιση που έχει υποστεί η ενημερωτική ιστοσελίδα inpost.gr που διευθύνω για αλλοιώσεις δημοψηφισμάτων, όσο κι εγώ προσωπικά από τον Μιχάλη Κακουλίδη, θα απευθυνθώ στην δικαιοσύνη, όπου εκεί θα δώσει τις εξηγήσεις του.
Σας ευχαριστώ
Νίκος Βαβατσικλής
Δημοσιογράφος
Διευθυντής www.inpost.gr
Μαζί με την επιστολή ο Νίκος Βαβατσικλής απέστειλε και τα στοιχεία της δημοσκόπησης (σε φωτογραφίες screen shots) μέσα από την διαχείριση του inpost.gr, όπου σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύεται ότι στις 2 Οκτωβρίου 2013, έγινε η μισή «δουλειά», από δύο υπολογιστές.