Επανεμφανίστηκε η ελονοσία ύστερα από 20χρόνια.

Κρούσμα ελονοσίας εμφανίστηκε στον Έβρο και μάλιστα σε μία 42χρονη γυναίκα από τις Φέρες.

Η 42χρονη νοσηλεύεται τις τελευταίες τέσσερις μέρες στη μονάδα λοιμώξεων του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς.

Η κατάσταση της ασθενούς είναι σταθερή, όμως η εμφάνιση της νόσου έχει προκαλέσει ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα θα βρεθεί στον Έβρο κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Τι αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την ελονοσία.

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειονότητα) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Το καλοκαίρι του 2011, εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας σε κατοίκους του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές (α. Χαλκίδα Εύβοιας, β. Αγιά Λάρισας, γ. Καλύβια και Μαραθώνας Ανατολικής Αττικής, δ. Ορχομενός Βοιωτίας). Όλα τα περιστατικά που έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στο Εργαστήριο Αναφοράς για την Ελονοσία στην Έδρα Παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και σε όλα έγινε η διάγνωση P. vivax.
————————————-
Το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα είναι υπαρκτό, λόγω των παρακάτω παραγόντων:
(α) Κουνούπια του γένους Anopheles, τα οποία μεταδίδουν την ελονοσία, κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και οι δράσεις καταπολέμησής τους, που υπόκεινται στην ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
(β) Η χώρα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος, οι οποίοι μπορεί να φέρουν τη νόσο (υπνοζωίτες).
(γ) Σημειώνονται κλιματολογικές αλλαγές (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ή/και των θερμών ημερών/έτος), με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.
Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την συνολική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος Δημόσιας Υγείας, με εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία.
—————————————————–
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιείται σε όλους αυτούς τους άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και διερευνά σε βάθος όλα τα κρούσματα που δηλώνονται, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με το Ευρωπαϊκό CDC όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο έχει εντατικοποιήσει τις ενημερωτικές εκστρατείες για την ελονοσία, σε πολλές περιοχές της χώρας, διοργανώνοντας παράλληλα ημερίδες ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η συνεχής εγρήγορση του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ θωρακίζουν τις προσπάθειες για έλεγχο, αντιμετώπιση και περιορισμό του νοσήματος σε όλη την επικράτεια.