Το Επιμελητήριο Έβρου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι, την 1η Οκτωβρίου 2013, υπεγράφη διμερώς πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δύο επιχειρηματικών φορέων.
Στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Έβρου κατέφθασε στις 11:30π.μ. η 46μελής τουρκική αποστολή που αποτελούνταν από σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου της Αδριανούπολης καθώς και από εκπροσώπους επιτροπών της επιχειρηματικής κοινότητας της γείτονος πόλης. Τον Τούρκο Πρόεδρο, κ.Recep Zinkinkurt, και τη Διοικούσα Επιτροπή υποδέχτηκε προσωπικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, και συνομίλησε μαζί τους σε φιλικό κλίμα, παρευρισκομένης της κας Κατερίνας Βαρβαρήγου, αξιότιμης Προξένου της Ελλάδος στην Αδριανούπολη. Τους ομολόγους τους υποδέχτηκαν επίσης στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Έβρου.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε, κεντρικοί ομιλητές ήταν οι δύο Πρόεδροι των Επιμελητηρίων που επεσήμαναν αμφότεροι την επιθυμία τους να εγκαινιάσουν μία νέα περίοδο βαθιάς συνεργασίας. Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, επεσήμανε την κατακόρυφη αύξηση των του όγκου των ελληνοτουρκικών συναλλαγών από 900 εκατομμύρια δολάρια, το έτος 2000, σε 4 δις δολάρια σήμερα, και υπερθεμάτισε την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
«Συγκεκριμένα, ο Έβρος αποτελεί την πύλη εισόδου των προϊόντων της Τουρκίας στη μεγάλη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ελκυστικότητα και την ανάπτυξη συνεργασιών των τουρκικών επιχειρήσεων με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, η Τουρκία αποτελεί την πύλη εισόδου των ελληνικών επιχειρήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής, ενώ επίσης αποτελεί τόπο ελκυστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αδριανούπολης,
κ. Recep Zipkinkurt, ευχαριστώντας θερμά το Επιμελητήριο Έβρου για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει νέους δεσμούς μεταξύ των δύο αγορών, δεσμεύτηκε για έμπρακτη συνεργασία και ανακοίνωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί έχει ήδη συγκροτήσει διεπιστημονική ομάδα η οποία θα διερευνήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου.
Στην ομιλία της, η αξιότιμη Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, κα Κατερίνα Βαρβαρήγου, εξέφρασε την ικανοποίησή της από την πρόοδο που σημείωσαν οι σχέσεις και οι δεσμοί μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων και των αγορών που αυτά

εκπροσωπούν, και δήλωσε ότι παραμένει στη διάθεση των φορέων προκειμένου να πραγματοποιήσει κάθε ενέργεια που προωθεί την αμοιβαία συνεργασία των δύο περιοχών.
Εφεξής, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη, τα δύο Επιμελητήρια συμφώνησαν σχετικά με:
1) ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και μεταποιητικές επιχειρήσεις
2) πραγματοποίηση κοινών δράσεων και παρουσίας σε εκθέσεις εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
3) χάραξη κοινής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού στις δύο περιοχές.
Με το πέρας των ομιλιών και της υπογραφής του πρωτοκόλλου, ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο Προέδρων και σύντομη πρωινή δεξίωση, λόγω του ασφυκτικού προγράμματος των Τούρκων προσκεκλημένων οι οποίοι αναχώρησαν για να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους, επ’ αφορμή της επίσκεψής τους στη Θράκη.
Image and video hosting by TinyPic