Της Κικής Ηπειρώτου, από την Εφημερίδα «Η Γνώμη»
Ένα ολόκληρο κτιριακό συγκρότημα, στην «καρδιά» της Αλεξανδρούπολης, δύο βήματα από το λιμάνι και τον ΟΣΕ, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, ρημάζει ανεκμετάλλευτο, εδώ και χρόνια. Ο λόγος για τις παλιές αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη τους, αφού η μόνιμη επωδός για έλλειψη χρημάτων έχει παγώσει κάθε προοπτική ανάπτυξης, ενώ εκφράζονται πλέον φόβοι και για την στατικότητα του κτιρίου… Ο φωτογραφικός φακός της «ΓΝΩΜΗΣ» αποτυπώνει την κατάντια ενός οικοδομήματος που θα μπορούσε να είχε δώσει σπουδαίες λύσεις σε χρόνια προβλήματα της πόλης μας. Αρχικά, οι κολώνες, που σε πολλά σημεία είναι «φαγωμένες», σημάδι πως η στατικότητα του κτιρίου βρίσκεται υπό απειλή. Μετά, κάθε λογής σκουπίδια, μπάζα, άδεια μπουκάλια, μισοτελειωμένα γεύματα, κουβέρτες και παλιά ρούχα.
Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές της χώρας, άλλοι δήμοι, σχεδιάζουν, δρομολογούν και αξιοποιούν στο έπακρο μικρά και μεγάλα κτίρια προς όφελος των δημοτών τους. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα Ενετικά Νεώρια στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης, αρκετά από τα οποία διασώζονται – με τα όποια προβλήματα- από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Στα Χανιά μάλιστα, δύο από τα Νεώρια χρησιμοποιούνταν για πολιτιστικές δράσεις, μέχρι τον σεισμό του 2006. Παρά τα προβλήματα, τα κτίσματα διασώζονται και συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
Και πιο κοντά στην Αλεξανδρούπολη όμως, στην Καβάλα, η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασια με τις τοπικές αρχές, φαίνεται πως σύντομα θα φέρει αποτελέσματα, καθώς ετοιμάζεται το έργο αξιοποίησης των παλαιών αποθηκών στο λιμάνι της περιοχής. Πρόσφατα η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Πολεοδομίας Καβάλας ενέκρινε το συνολικό έργο που προγραμματίζεται και αφορά την κατεδάφιση κι αξιοποίηση των παλαιών αποθηκών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας ώστε σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες. Στη θέση των αποθηκών σχεδιάζεται να κατασκευαστεί νέο κτίριο 3.800 τμ. δύο επιπέδων. Περίπου 400 τμ στο ισόγειο θα δοθούν στον ΟΛΚ για δική του χρήση. Τα υπόλοιπα θα είναι χώροι έκθεσης, αναψυχής, εστίασης κτλ. Τα σχέδια προβλέπουν και αίθριο. Φορέας της επένδυσης είναι ο επιχειρηματίας Σωτήρης Γεωργούλιας που προ έτους περίπου ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόσκληση του Οργανισμού Λιμένα. Η γραφειοκρατία δημιούργησε τα γνωστά προβλήματα καθυστερήσεων, τώρα όμως η υλοποίηση του έργου μπαίνει στη τελική της ευθεία.
Το συγκρότημα των παλιών αποθηκών της ΕΑΣ Λήμνου επιθυμεί να αξιοποιήσει και ο δήμος Λήμνου. Η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ενέκρινε την πρόταση του δήμου σε πρώτη φάση που αφορά την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων της ΕΑΣ για μετατροπή τους σε Εκπαιδευτικό Κέντρο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επισήμανε την ανάγκη στην επόμενη φάση να έχει προχωρήσει ο Δήμος Λήμνου στην αναγκαία ωρίμανση, διοικητική τεχνική και άλλη ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου, μέσω του προγράμματος Jessica.
Πάμε και στον Βόλο, όπου πριν κάποιο διάστημα παρουσιάστηκε πρόταση ανάπλασης και αξιοποίησης μιας παλιάς αποθήκης που βρίσκεται δίπλα στο παλιό Λιμεναρχείο, με προβολή στη θάλασσα, από τρεις σπουδαστές του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, εντυπωσιάζοντας τους αρμοδίους. Οι προτάσεις των σπουδαστών έχουν κοινό θέμα, τη δημιουργία ενός χώρου που θα συνάδει με την φιλοσοφία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Βόλου Ανοιχτής Θαλάσσης, και θα μπορούσε κατ’ επέκταση να αξιοποιηθεί με ανάλογο τρόπο.