Ξεκινά η γεωθερμική εκμετάλλευση στην Αλεξανδρούπολη
Του Γιώργου Πανταζίδη από την Εφημερίδα «Η Γνώμη»
Ήταν ένα όνειρο πολλών ετών που τα σχέδιά του ξεκινούν πολλά χρόνια πίσω. Πήραν όμως σάρκα και οστά και πλέον μπορεί να πει κανείς ότι πλέον είναι πραγματικότητα. Ο λόγος για την αξιοποίηση του μοναδικού στην Ελλάδα και πιο πλούσιου γεωθερμικού πεδίου στο Αρίστεινο του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και αναπτυξιακές προοπτικές τόσο για τα χωριά (τηλεθέρμανση) όσο και για την αγροτική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή.
Αφού μετά από κόπους και βάσανα ολοκληρώθηκαν τα γραφειοκρατικά με το ιδιοκτησιακό να περνά στο Δήμο μια έκταση 20 χιλιάδων τετραγωνικών, έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες, ξεκίνησαν οι αντλήσεις από μια κεντρική γεώτρηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Αρίστεινο, ολοκληρώνεται η φάση της έρευνας και της διερεύνησης των πραγματικών δυνατοτήτων που έχει η συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία και αποτελεί σημειακή εμφάνιση και αποτύπωση του τι συμβαίνει στον γεωθερμικό ταμιευτήρα. «Αντλούμε με μία βέλτιστη παροχή της τάξης των 100 κυβικών/ώρα, η θερμοκρασία είναι στους 89 βαθμούς και κάτι, ένα πραγματικά ενεργειακό εργαστήρι, μια μικρή πετρελαιοπηγή» σημειώνουν χαρακτηριστικά
Φαλέκας: «Μεγάλες οι αναπτυξιακές δυνατότητες»
Στην περιοχή των γεωτρήσεων συναντήσαμε εμφανώς ικανοποιημένο για το τελικό αποτέλεσμα, τον αντιδήμαρχο ενέργειας του Δήμου Αλεξ/πολης Γιάννη Φαλέκα, ο οποίος μας μίλησε για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. «Αυτή τη βδομάδα μετράμε τις τελικές ποσότητες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στην περιοχή μας. Από Δευτέρα πιάνουμε το φάκελο με τα τεκμηριωμένα σημερινά στοιχεία για τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ για να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα τα πρώτα δίκτυα τηλεθέρμανσης της χώρας, στο δήμο μας. Ευελπιστούμε και επιθυμούμε αυτά τα πρώτα έργα να τελειώσουν το 2014 και μετά να ζητήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα για τη δεύτερη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Η εισαγωγή αυτού έχει γίνει με το σύμφωνο των δημάρχων που έχουμε καταθέσει στην ευρωπαϊκή ένωση, γενικά για τα δίκτυα τηλεθέρμανσης σε όλη την Ευρώπη».
Τα επόμενα σχέδια
Στο κομμάτι του γεωθερμικού πεδίου έχουν κατατεθεί 3 προγράμματα: δυο στο ελληνικό δημόσιο και ένα στην Ε.Ε. Το άμεσο για μέσα στο 2014 είναι τα πρώτα 18 χλμ τηλεθέρμανσης για Άνθεια, Αρίστηνο, με θέρμανση σε όλα τα κρατικά κτίρια και 3 παροχές σε τρεις ιδιωτικές θερμοκηπιακές μονάδες, δυο βιολογικών οπωροκηπευτικών και μίας σπιρουλίνας – (ευελπιστούμε στη σπιρουλίνα να είναι και ο δήμος μέτοχος για να έχει περαιτέρω έσοδα), σημείωσε ο αντιδήμαρχος). «Όλο αυτό το εγχείρημα του γεωθερμικού πεδίου, είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο, διότι όποιος χρησιμοποιεί γεωθερμικά ρευστά θα πληρώνουν στο δήμο, οπότε ο δήμος θα έχει πολλά έσοδα από αυτόν τον ορυκτό μας πλούτο» επεσήμανε ο κ. Φαλέκας.
Το δεύτερο σχέδιο είναι για την Πράσινη Αγροτική Κοινότητα Δωρικού-Αετοχωρίου, που αφορά στην τηλεθέρμανση αυτών των οικισμών, προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ. Το τρίτο σχέδιο που στάλθηκε στην ΕΕ περιλαμβάνει όλους τους οικισμούς της Τραϊανούπολης για τηλεθερμάνσεις, και όσα είναι πλησίον του γεωθερμικού πεδίου, από το Μοναστηράκι μέχρι τον Απαλό, 6.000 νοικοκυριά. Σε ότι αφορά τον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης, ακόμη είναι νωρίς για να ειπωθεί το οτιδήποτε. «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε κάτι και να ανεβάσουμε τόσο ψηλά τον πήχη, καθώς τώρα ξεκινάμε. Γνωρίζουμε το μίνιμουμ των δυνατοτήτων του γεωθερμικού μας πεδίου, αλλά όχι το μάξιμουμ.
Η μέτρηση ξεκίνησε από χθες, σήμερα δεύτερη μέρα και θα τελειώσει το Σάββατο, πρέπει να είμαστε πλήρως πιστοποιημένοι και ακριβείς για τα νούμερα και τις δυνατότητες μας, διότι οι ευρωπαίοι θέλουν όλα να είναι κατά γράμμα και επαγγελματική δουλειά» δήλωσε στη «ΓΝΩΜΗ» ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης.
Πρόκληση για επενδύσεις
Υπογράμμισε δε ότι «υπάρχει και μια δεύτερη πολύ σημαντική παράμετρος. Άνοιξε ο δρόμος για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Δηλαδή, διάφοροι ιδιώτες, αγρότες, επιχειρηματίες, μπορούν πλέον να ζητήσουν θερμική ενέργεια από το δήμο Αλεξανδρούπολης, από το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο και εκεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επισκέφθηκα τα μεγάλα θερμοκήπια σε Δράμα και Σέρρες, όπου το κάθε θερμοκήπιο των 120 στρεμμάτων έχει 110 θέσεις εργασίας. Έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα ότι ο επιχειρηματίας που θα επιλέξει την περιοχή μας για το θερμοκήπιό του ρίχνει το ενεργειακό κόστος κατά 60% , οπότε μπορεί να έχει πολύ ελκυστικές τιμές».
Δαλαμπάκης: «Τεράστιο το αξιοποιήσιμο θερμικό φορτίο»
Η πρώτη γεώτρηση που εργάζεται πια, είναι μια από τις πιο παραγωγικές γεωτρήσεις που έγιναν στο γεωθερμικό πεδίο του Αρίστηνου. Η έρευνα ξεκίνησε το 1992, ολοκληρώθηκε σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις το 2000 και η συγκεκριμένη είναι η πιο αξιόλογη απ’ όλες τις γεωτρήσεις, για αυτό και δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα. «Αυτή την στιγμή μπορούμε να αξιοποιήσουμε, αν έχουμε τις τεχνικές δυνατότητες, γύρω στα 7 MW θερμικά., ένα τεράστιο θερμικό φορτίο. Το οποίο σύμφωνα με σχεδιασμούς δήμου, έχει να κάνει με τη θέρμανση όλων των δημόσιων κτιρίων των δύο χωριών, σαν μια πρώτη απόπειρα να δούμε πώς μπορεί να δουλέψει η τηλεθέρμανση και γιατί όχι στο μέλλον να επεκταθεί και στην πραγματική τηλεθέρμανση στους ίδιους τους οικισμούς» μας είπε ο Αλεξανδρουπολίτης γεωλόγος, διδάκτορας με ειδικότητα γεωθερμία, Πασχάλης Δαλαμπάκης, ο οποίος εργάζεται ως ερευνητής στο ινστιτούτο εγγείων βελτιώσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε στον πυρήνα του γεωθερμικού πεδίου με έκταση 20 τετρ. χλμ. και οι θερμοκρασίες κατανέμονται διαφορετικά. Θα πρέπει ο δήμος να βάλει στο σχεδιασμό του νέες παραγωγικές γεωτρήσεις. Η γεωθερμική έρευνα είναι δυναμική, θα πρέπει όταν αξιοποιείς μία γεώτρηση να προχωράς στην επόμενη. Έτσι αποτυπώνεις καλύτερα και τη δυναμική του πεδίου, αλλά δίνεις και νέες προοπτικές στην παραγωγική διαδικασία. Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στις μελέτες εφαρμογής, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το πρώτο αυτό στάδιο και να υλοποιηθεί επιτέλους η τελική χρήση, να τη μετατρέψουμε σε χρήματα και θέσεις εργασίας».
Η χρησιμότητα της γεωθερμίας
Αν λάβουμε υπόψη μας τι συμβαίνει με τα συμβατικά καύσιμα τον τελευταίο καιρό, η γεωθερμία είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική, θα μπορούσε δηλαδή να είναι και στο 1/3, του κόστους που έχουν σήμερα τα συμβατικά καύσιμα. Θα ήταν μία ελκυστική ενεργειακή πολιτική, σε ό,τι αφορά τους κατοίκους, μας διαφωτίζει ο γεωλόγος κ. Δαλαμπάκης. «Από εκεί και πέρα, η ουσία είναι όλη αυτή η ιστορία της αξιοποίησης να περάσει στον πρωτογενή τομέα. Εκεί όπου ζητάμε υψηλά θερμικά φορτία, σε θερμοκήπια, επενδύσεις αιχμής, έντασης εργασίας, καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, όπου για να φτάσουμε να έχουμε υψηλές παραγωγικότητες πρέπει να δουλεύουν σχεδόν όλο το χρόνο, άρα και τη χειμερινή περίοδο το κόστος ενέργειας διαμορφώνει το κόστος των παραγόμενων προϊόντων.
Άρα η γεωθερμία μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή, θα πρέπει να αξιοποιείται στον τόπο που το βρίσκουμε, αν και υπάρχουν δυνατότητες μεταφοράς, πρέπει εκεί να δούμε ισοζύγιο κόστος-απόδοσης. Άρα ξεκινάμε με αξιοποίηση στον τόπο, υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις, θα πρέπει να μην κλείνουμε τα μάτια ούτε στις μικρές επενδύσεις, που μπορεί να απευθύνονται στον καθημερινό άνθρωπο που δεν έχει πολλές οικονομικές δυνατότητες, αλλά να μη λέμε όχι και στις μεγάλες επενδύσεις που μπορεί να φέρουν θέσεις εργασίας».