Της Κικής Ηπειρώτου, από την Εφημερίδα «Η Γνώμη»

Με ρεκόρ 50ετίας, σε ό,τι αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό κλείνει το φετινό καλοκαίρι για το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης. Η σύνδεση του «Δημόκριτου» με τα αεροδρόμια του Παρισιού, της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα ξένοι επισκέπτες όχι μόνο να προτιμήσουν την περιοχή μας για τις διακοπές τους, αλλά να φύγουν και με τις καλύτερες εντυπώσεις… Από τις τρεις αυτές αεροπορικές συνδέσεις, τα καλύτερα αποτελέσματα έφεραν το Παρίσι και η Μόσχα, καθώς τα αεροπλάνα έφταναν στην περιοχή μας σχεδόν γεμάτα, αλλά επέστρεφαν επίσης με πολύ καλή πληρότητα. Καλή προς μέτρια ήταν η πληρότητα της Αγίας Πετρούπολης, κυρίως σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των ντόπιων για διακοπές στη ρωσική πόλη.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο υπεύθυνος εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» Στέλιος Ζαντανίδης, σημειώνει πως από μία προεργασία των στοιχείων των αφίξεων και της κίνησης γενικότερα φέτος το καλοκαίρι στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, προκύπτει ότι σημειώθηκε ρεκόρ 50ετίας στον εισερχόμενο τουρισμό. «Από τα πρώτα στοιχεια που θα ανακοινωθούν τέλη Σεπτέμβρη προκύπτει πως φέτος το καλοκαίρι ήταν μία ιδιαίτερα θετική περίοδος για τον τουρισμό της περιοχής μας, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Οι πτήσεις από το εξωτερικό έδωσαν τέτοια ώθηση, που μπορούμε να μιλούμε για ρεκόρ 50ετίας σε ό,τι αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό».
Μάλιστα, οι οιωνοί είναι καλοί και για το ερχόμενο καλοκαίρι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως σημειώνει ο κ. Ζαντανίδης… «Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Με όσο κόσμο μιλήσαμε, λίγο προτού επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ακούσαμε τα καλύτερα λόγια για την περιοχή μας. Θεωρώ πως υπάρχει μία πολύ καλή βάση, προκειμένου την επόμενη χρονιά να γίνουν ακόμη καλύτερα πράγματα και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, αρκεί περιφέρεια, δήμος, τουριστικοί πράκτορες και αεροπορική εταιρεία, να πραγματοποιήσουν μία ακόμη αποτελεσματικότερη και οργανωμένη προβολή του τόπου μας. Η σύνδεση με το Παρίσι θα παραμείνει σίγουρα και του χρόνου, θα μπορούσαμε να έχουμε πάλι τη σύνδεση με τα αεροδρόμια της Ρωσίας, αλλά κι ακόμη 3-4 συνδέσεις, εφόσον υπάρξει και η αντίστοιχη προβολή και οργάνωση από την άνοιξη ακόμη. Υπάρχει η δυνατότητα και η προοπτική αυτή».

Καλά μαντάτα για τη σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Αθήνας
Όπως είναι γνωστό, εδώ και σχεδόν δύο μήνες, η Aegean αποφάσισε να διακόψει τις βραδινές πτήσεις της από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα. Όλο αυτό το διάστημα, οι επιβάτες εξυπηρετούνταν βραδινές ώρες μόνο από τις πτήσεις που έφταναν στον «Δημόκριτο» για να συνεχίσουν μετά για τα αεροδρόμια της Ρωσίας. Οι πτήσεις αυτές, ολοκληρώνονται για τη μεν Μόσχα στις 15/9 για τη δε Αγία Πετρούπολη στις 27/9. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες υπομονή, για τους βραδινούς ταξιδιώτες, καθώς εκτιμάται πως στις αρχές Νοεμβρίου, η Olympic Air θα δρομολογήσει 3 και κάποιες μέρες της βδομάδας 4 πτήσεις τη μέρα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα. «Έτσι, όσες πτήσεις χάθηκαν από το αεροδρόμιό μας με εκείνη την απόφαση της Aegean υπερκαλύπτονται και οι επιβάτες θα μπορούν πρώτον, να ταξιδεύουν όποτε θέλουν, δεύτερον να εξασφαλίζουν και φτηνό εισιτήριο».
Παράλληλα, τη χειμερινή περίοδο παραμένει και η σύνδεση Αλεξανδρούπολη-Σητεία, 2 φορές την εβδομάδα, αλλά και οι στρατιωτικού σκοπού πτήσεις, όπως κι εκείνες της Frontex.