Επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Φυλάκιο
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους Αφροδίτη Σταμπουλή, Βουλευτή Σερρών και Αιχάν Καραγιουσούφ, Βουλευτή Ροδόπης, αλλά και μέλη της Νομαρχιακής επιτροπής Έβρου πραγματοποίησαν την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών και στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου Ορεστιάδας.
Αρχικά, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη σύσκεψη με τους συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Έβρου, όπου συζητήθηκαν εργασιακά ζητήματα και αιτήματα των αστυνομικών, καθώς και θέματα υλικοτεχνικής υποδομής. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις με τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή και τους Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, κατά τις οποίες περιγράφηκε η υπάρχουσα κατάσταση όσων αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του κλιμακίου στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, όπου οι Βουλευτές συνομίλησαν με μετανάστες, με εργαζόμενους και εκπροσώπους των ΜΚΟ.
Πάγια πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα κέντρα κράτησης πρέπει να κλείσουν, ενώ καταδικάζει και την πολύμηνη κράτηση των μεταναστών, καθώς και τη συνεχή μαζική παράταση του χρόνου κράτησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μια ριζικά διαφορετική μεταναστευτική πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας μετά από σύντομη παραμονή στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες γίνονται δεκτοί σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, καθώς και ισομερή κατανομή των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.
Σε δήλωση της η βουλευτής Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή επισήμανε: «Η επίσκεψη στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μας έδειξε μία πραγματικότητα, η οποία δεν είναι άσχημη αλλά θα μπορούσε να γίνει αρκετά καλύτερη. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ότι μία πρώτη καταγραφή κι αντιμετώπιση κατά περίπτωση κάθε νεοεισερχόμενου στη χώρα πρέπει να γίνεται με διαδικασίες που να εγγυώνται τα δικαιώματα κάθε προσώπου που πατά στο ελληνικό έδαφος. Μένει να δούμε τη συνέχεια της πορείας και της εξέλιξης αυτών των ΚΕΠΥ.
Αυτό το οποίο παραμένει απαράδεκτο, είναι το γεγονός της μαζικής κράτησης προσώπων, μετά τα ΚΕΠΥ, με μόνο κατηγορητήριο ότι μπήκαν στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Αυτό αντίκειται και στην εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία και καταδικάζεται από κάθε οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Δεν μπορούν να υπάρχουν μαζικές και πολύμηνες κρατήσεις προσώπων που προέρχονται από χώρες που δεν μπορούν να επιστρέψουν, προσώπων των οποίων η απέλαση είναι αδύνατη, προσώπων των οποίων η ζωή, η υγεία ή η ακεραιότητα κινδυνεύει αν απελαθούν, ούτε προσώπων που ζητούν άσυλο, ώσπου να απαντηθεί οριστικά το αίτημά τους. Αυτό συμβαίνει στα Κέντρα Κράτησης όλης της χώρας κι όχι μόνο στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.
Οι συνθήκες είναι δευτερεύον ζήτημα. Όντως οι συνθήκες εδώ είναι σχετικά καλύτερες από άλλα μέρη που επισκεφθήκαμε. Οι άνθρωποι μας έλεγαν «δε θέλουμε καλύτερο φαγητό ή ρούχα, θέλουμε να φύγουμε από εδώ». «Γιατί 18 μήνες κράτησης κι όχι 12; Γιατί 12 κι όχι 6», κι αυτό το ερώτημα δεν έχει δίκαιη απάντηση σε αυτή τη χώρα, αυτήν τη στιγμή».
Με τη σειρά του ο βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ δήλωσε: «Παρατηρήσαμε ότι για το ΚΕΠΥ έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και θα πρέπει να πιέσουμε να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι Πρώτης Υποδοχής. Παράλληλα, πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία παροχής ασύλου ώστε άμεσα οι μετανάστες να μπορούν να παίρνουν άσυλο».