ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Επειδή η ιστορία είναι αμείλικτη και θα μας κρίνει όλους, οφείλουμε να ομολογήσουμε κάποιες ιστορικές αλήθειες και να τιμήσουμε τα πρόσωπα που υπηρέτησαν τους θεσμούς και συνετέλεσαν στην απογείωση της Αλεξανδρούπολης. Όλοι οι δήμαρχοι της όμορφης πόλης μας έβαλαν ένα λιθαράκι για την οικοδόμηση και ανάπτυξή της. Επί του προκειμένου δεν θα κάνουμε αναφορές και συγκρίσεις, παρά μόνο θα εστιάσουμε στον άνθρωπο και δήμαρχο Τάσο Σουλακάκη και θα αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια ότι επί της 12/ετούς δημαρχίας του υλοποιήθηκαν και ενσαρκώθηκαν οι σημαντικότεροι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, καταγράφηκαν και πραγματοποιήθηκαν πολλές καινοτόμες αλλαγές που έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και προβολή της πόλης μας και του μέλλοντός της. Διότι ο Τάσος Σουλακάκης ήταν ένας πραγματικός δημοτικός ΄Αρχοντας και πρωτοπόρος Δήμαρχος.
«Οι μνήμες που καταγράφονται σ΄αυτή την αφήγηση, συνιστούν μια {συμπύκνωση} εποχών, καταστάσεων και γεγονότων, όπως τα είδα και τα βίωσα. Δεν έχω την αξίωση να είναι τίποτα περισσότερο από έναν περιληπτικό απολογισμό μιας πολυκύμαντης διαδρομής με ιστορικούς {σταθμούς} και σημαντικά τοπικά δρώμενα». Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί την πρώτη παράγραφο της Εισαγωγής – Προλόγου του βιβλίου του Τάσου Σουλακάκη με τίτλο: «ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ» και με υπότιτλο: Μία αφήγηση, μία εξομολόγηση, από τις εκδόσεις «ΓΡΑΦΙΣ». Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου αποτελεί επιπρόσθετα μια ιστορική καταγραφή για τα κρίσιμα μεταπολιτευτικά χρόνια της περιόδου 1975 – 1990.
Θα υπήρχε ένα κενό και ένα έλλειμμα στην ιστορική συνέχεια της Αλεξανδρούπολης, εάν ο Τάσος Σουλακάκης δεν έπαιρνε τη γενναία απόφαση για μια τόσο σημαντική αφήγηση και εξομολόγηση, που ωστόσο μοιάζει με απομνημονεύματα. Με λιτό, δωρικό και μεστό αφηγηματικό λόγο εξιστορεί μια ολόκληρη εποχή του δήμου και της χώρας μας. Μια εξιστόρηση που αποτελεί ζωντανή μαρτυρία αλλά και παρακαταθήκη για τις επόμενες και μελλούμενες γενιές. ΄Ολα όσα αφηγείται στο βιβλίο του, με χρονική απόσταση και νηφαλιότητα, συνιστούν το απόσταγμα της σοφίας και της γνώσης ενός ανθρώπου που αγάπησε με ειλικρίνεια τον τόπο του και τους πολίτες της γενέθλιας γης.
΄Ολοι οι πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας γνωρίζουν προσωπικά ή έχουν ακούσει για τον Τάσο Σουλακάκη, ο οποίος υπήρξε Δήμαρχος της πόλης και του Δήμου μας για 12 συναπτά έτη ή καλύτερα για τρεις δημοτικές θητείες από το 1979 μέχρι το 1990. ΄Ολοι μας απολαύσαμε ή απολαμβάνουμε τους καρπούς των αυτοδιοικητικών προσπαθειών και αγώνων πολλών δημοτικών προσωπικοτήτων, όπως ο Τάσος Σουλακάκης και οι άξιοι συνεργάτες του σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την ανάπτυξη της πόλης μας. Το μυστικό της μεγάλης διάρκειας και συνέχειας του Τάσου ήταν αφενός η ηγετική ικανότητα και μαεστρία του να διατηρεί τη συνοχή της δημοτικής του ομάδας και αφετέρου διότι η πληθωρικότητα της προσωπικότητάς του ενέπνεε εμπιστοσύνη (με τρόπο ενωτικό,συνθετικό και συσπειρωτικό) σε ένα ευρύ φάσμα της τοπικής μας κοινωνίας.
΄Εχω την ακλόνητη πεποίθηση πως ο Τάσος Σουλακάκης όταν άρχισε να συγγράφει το πόνημά του διακατέχονταν από μεγάλη αγωνία, γιατί γνώριζε ότι τον περιμένει ένας ακόμα αυστηρός απολογισμός του έργου του και μια νέα αξιολόγηση της προσφοράς του. ΄Ομως, είναι άδικο να κρίνουμε έναν δημόσιο άνδρα του χθες με τα κριτήρια μιας άλλης εποχής, μιας «διαφορετικής» απόχρωσης και με τα κριτήρια μιας μικρόψυχης διανοουμενίστικης αντίληψης. Τον συνείχε όμως και μια ταραχή με υψηλό πυρετό και συναισθηματική φόρτιση, γιατί ξαναβίωνε έντονα μια σημαντική περίοδο της ζωής του. Μια εποχή, πάνω στην οποία άφησε τα χνάρια του και έβαλε τη σφραγίδα του σε όλους τους σταθμούς της διαδρομής.
Νομίζω πως περιττεύει οποιαδήποτε ειδική αναφορά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις του Δημάρχου συμπολίτη μας Τάσου Σουλακάκη, αφού έγραψε ιστορία με το συνολικό έργο του, το οποίο κινήθηκε στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, της συμμετοχής του πολίτη και της παραγωγικής συνεργασίας. ΄Ενα τέτοιο έργο αντανακλάται σε κάθε ομορφιά της αγαπημένης μας Αλεξανδρούπολης, που όσοι τη γνωρίζουν την ερωτεύονται. Το βιβλίο του Τάσου Σουλακάκη αποπνέει ταυτόχρονα μια συναισθηματικότητα που αναβλύζει πηγαία από τα βάθη της μεγάλης του καρδιάς!