Με την από 26/078/2013 ερώτηση του έφερε στη Βουλή το θέμα της καθυστέρησης της έγκρισης λειτουργίας Υποπροξενείου Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη , ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνος Ουζουνίδης.
Λαμβάνοντας υπόψη την γεωπολιτική σημασία της περιοχής του Ν. Έβρου, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέτασε κατά προτεραιότητα το Ρωσικό αίτημα για την δημιουργία Υποπροξενείου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Παρόλη τη σημασία της εν λόγω επένδυσης καθώς και τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Υπουργείου ότι η ίδρυση του Ρωσικού Υποπροξενείου θα πραγματοποιούνταν μέσα στο 2013, το θέμα έχει παγώσει, θέτοντας ερωτήματα ως προς την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: « Καθυστέρηση της έγκρισης λειτουργίας Υποπροξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη»

Κύριε Υπουργέ,
Σε απάντησή σας στην υπ΄αριθμ.2121 από 25/09/2013 ερώτησή μου για το παρόν θέμα, έλαβα ως απάντηση πως το Υπουργείο Εξωτερικών με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον, τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής μας, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης των αρίστων διμερών μας σχέσεων με τη Ρωσία, εξέτασε κατά προτεραιότητα το Ρωσικό αίτημα και προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες ούτως ώστε να συντμηθεί ο απαιτούμενος χρόνος και να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν η απαιτούμενη έγκριση της χώρας μας για την ίδρυση του ρωσικού Επιτίμου Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη. Πιο συγκεκριμένα, ενημερώθηκα προς μεγάλη μου ικανοποίηση πως οι εν λόγω διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2013.
Ωστόσο η εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντα και την ανάπτυξη του ακριτικού Έβρου διπλωματική αυτή δομή με όλα τα θετικά πλεονεκτήματα και τις ευνοϊκές επιπτώσεις για μια από τις πιο καίριες γεωπολιτικά περιοχές της Ελλάδος, καθυστερεί, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυναμικότητα της συνεργασίας των δύο λαών και την άμεση διευθέτηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην επενδυτική αναζωογόνηση του τόπου, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και τις οποίες έχει μεγάλη ανάγκη η περιοχή.

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:
• Έχει δοθεί εν τέλει η οριστική έγκριση για την ίδρυση του ρωσικού Επίτιμου Προξενείου;
• Εάν ναι, ποιά είναι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και θέτουν εμπόδια στην ίδρυσή του;
• Ποιές προτίθεστε να είναι οι ενέργειές σας για την εκκίνηση της υλοποίησης αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης;
• Τέλος, ποιο προβλέπεται να είναι το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής της;

Αθήνα 26/08/2013

Ο ερωτών βουλευτής
Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος