Το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων στα χωριά επισημαίνει με επιστολή του στον υπουργό εργασίας Γιάννης Βρούτση, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης. Με αφορμή τη φημολογούμενη υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε χωριά με κάτω από 2000 κατοίκους, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου περιγράψει στον υπουργό εργασίας ποιες είναι οι συνθήκες, τονίζοντας ότι οι επαγγελματίες αυτοί υποχρεωτικά θα κλείσουν τα καταστήματά τους.
Η επιστολή Τοψίδη αναλυτικά:

Κύριε Υπουργέ,
Μεταξύ των επώδυνων και μη αποτελεσματικών μέτρων που λάβατε τη τελευταία τριετία, αποτέλεσμα των οποίων ήταν χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα η κατάρρευση του Οργανισμού Ασφάλισης των Ελευθέρων Επαγγελματιών, ήρθε να προστεθεί η μαζικοποίηση των ποινικών διώξεων και κατασχέσεων σε χιλιάδες επαγγελματίες.
Επανειλημμένα το προηγούμενο χρονικό διάστημα υποβλήθηκαν από επιμελητήρια της χώρας και συνδικαλιστικούς φορείς προτάσεις που αφορούσαν τόσο τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ όσο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, διαπιστώσαμε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη αναγκαίων μέτρων για τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την οριστική επίλυση ενός μέγιστου κοινωνικού ζητήματος.
Οι ρυθμίσεις που σχεδιάστηκαν και εφαρμόσθηκαν τη τελευταία τριετία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αφού όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ενώ περισσότεροι από 1.000.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με τις πρόσφατες δε εγκυκλίους αποφασίσατε να δώσετε και τη χαριστική βολή στις μικρές κοινωνίες της χώρας, υποχρεώνοντας τους ελάχιστους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις προαιρετικές περιοχές να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για τη διάσωση των οργανισμών, που οι δικές σας ενέργειες οδήγησαν στη καταστροφή και κρίνονται πλέον επιβεβλημένες.
Εκτός όμως από την επιχειρούμενη διάσωση του ασφαλιστικού οργανισμού έχετε την υποχρέωση να διατηρήσετε τον κοινωνικό ιστό στα απομονωμένα χωριά και της νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι επαγγελματίες των περιοχών κάτω των 2000 κατοίκων, πέραν των πραγματικών αναγκών που καλύπτουν μέσα από τις δραστηριότητές τους, προσφέρουν και μέγιστο κοινωνικό έργο. Ενδεικτικά σας υπενθυμίζω ότι, τα καφενεία των χωριών του νομού Έβρου, ελλείψει κρατικών υποδομών, εξυπηρετούν πλήθος αναγκών του κοινωνικού συνόλου, διαθέτοντας τους χώρους για ενημέρωση από φορείς, εξέταση των κατοίκων από τους ιατρούς και φυσικά για κάθε κοινωνική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα. Είναι δε αποδεδειγμένο ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών είναι ελάχιστα και μετά βίας ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες υποχρεώσεις.
Γνωρίζετε ότι η υπαγωγή των επαγγελματιών αυτών στον ΟΑΕΕ θα οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών, αφού είναι επίσης μαθηματικά βέβαιη η αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά θεωρούμε ότι για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων απαιτείται:

-Η διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα ασφάλισης στον ΟΓΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και με εισοδηματικά κριτήρια.
-Άλλως η θέσπιση διαφορετικών κριτηρίων για τους επαγγελματίες των περιοχών αυτών, ώστε να υπαχθούν σε διαφορετική κλίμακα του οργανισμού με διασφαλισμένες χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές που θα ανταποκρίνονται στην οικονομική δυνατότητα των επιχειρήσεων.

Κύριε Υπουργέ,
Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχετε δεχθεί πλήθος υπομνημάτων από τα Επιμελητήρια της χώρας, με προτάσεις για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΕ, με τις οποίες συντασσόμαστε απολύτως. Ωστόσο, θεωρούμε προεξέχον ζήτημα και τη διάσωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα χωριά του νομού μας, για τη παραμονή των κατοίκων στα σύνορα της χώρας και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού.
Ενόψει των ανωτέρω σας καλούμε να διατηρήσετε τις εξαιρετικές αυτές ρυθμίσεις, διασώζοντας τις επιχειρήσεις που σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα υπάρξουν για να συνεισφέρουν στην αύξηση εσόδων του Οργανισμού.

Μετά τιμής,
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου
Χριστόδουλος Τοψίδης