Παρέμβαση του Νίκου Τσολακίδη συντονιστή της Ομάδας πολιτικής ευθύνης ανάπτυξης, παραγωγής και εμπορίου αναφορικά με την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη βουλή αναφορικά με τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών, επιχειρεί χωρίς καμία υπερβολή το τελειωτικό χτύπημα στον εμπορικό κόσμο που δοκιμάζεται από την πρωτοφανή σε μέγεθος και ένταση οικονομική κρίση.
Παρά το γεγονός ότι εισάγονται και θετικές διατάξεις, που ρυθμίζουν ζητήματα όπως αυτό των εκπτωτικών περιόδων και των προσφορών, θέματα καταναλωτή, σήμανσης, διακίνησης, εμπορίας και ελέγχου ποιότητας αγαθών, εντούτοις στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 καταδεικνύεται η εμμονή των κυβερνόντων για μια δήθεν απελευθέρωση της αγοράς με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που θα οδηγήσει χιλιάδες εμπόρους και επιχειρηματίες σε αδιέξοδο και οικονομική καταστροφή.
Η συγκεκριμένη διάταξη που επιτρέπει κατόπιν απόφασης του οικείου αντιπεριφεριάρχη -και ειδικά για τους δήμους Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης του δημάρχου,- τη λειτουργία των καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. προαιρετικά τις Κυριακές, εξαιρώντας τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τις αλυσίδες και τις εταιρείες που λειτουργούν με καθεστώς franchise, μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα της διάλυσης της αγοράς.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι εξαιρέσεις του νόμου θα καταπέσουν ενώπιων της αρμόδιας Ελληνικής δικαιοσύνης, όπως είναι επίσης πρόδηλο ότι αν μέσα σε 2 μήνες δεν εκδοθούν από τους δημάρχους και τους αντιπεριφεριάρχες οι αντίστοιχες αποφάσεις για τον αριθμό των Κυριακών λειτουργίας ανά περιοχή, θα καταλήξουμε να ανοίγουν προαιρετικά τα καταστήματα όποιες Κυριακές του χρόνου επιθυμούν.
Η ενέργεια αυτή δεν ρυθμίζει θέματα λειτουργίας, αντίθετα ωθεί σε μια αγορά δίχως κανόνες και χωρίς υγιή ανταγωνισμό. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το εξαντλητικό συνεχές ωράριο θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, αφού ήδη παρουσιάζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Δεν θα δημιουργηθούν λοιπόν όπως κάποιοι υποστηρίζουν νέες θέσεις εργασίας εν μέσω ύφεσης, αντιθέτως θα έχουμε απώλεια εργασιακών μονάδων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η συμφωνία για τη νέα Ελλάδα υποστηρίζει από την αρχή τη λειτουργία των καταστημάτων τις 6 Κυριακές του χρόνου με προσαύξηση ανά περιοχή σε μία ή δύο με απόφαση του οικείου εμπορικού συλλόγου. Στηρίζει και προάγει τον υγιή και πάνω από όλα ισότιμο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη που δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Δεν ωφελούν σε τίποτε λοιπόν οι δήθεν διατάξεις προστασίας των μικρών καταστημάτων, όταν αυτές δεν θα μπορέσουν να εφαρμοσθούν, το μόνο που εξυπηρετούν είναι την προχειρότητα και την υποκρισία.
Οι εμπορικοί σύλλογοι και τα αρμόδια όργανα της ομοσπονδίας είναι εκείνα που με διαβούλευση έχουν καταλήξει σε προτάσεις εφικτές και ρεαλιστικές . Με το συγκεκριμένο άρθρο, ο εμπορικός κόσμος όχι απλά παραγκωνίζεται από τη συμμετοχή του στη λήψη αποφάσεων που τον αφορούν, αλλά στην ουσία παύει να αποτελεί τον βασικό συνομιλητή και θεσμικό εταίρο στο διάλογο για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι με μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία ανατρέπονται όχι μόνο οι κανόνες της αγοράς, αλλά και του οικογενειακού προγραμματισμού χιλιάδων συμπολιτών μας σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη και δύσκολη. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να επιδείξει την απαραίτητη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που η κρισιμότητα του προβλήματος επιβάλει και να αποσύρει την εν λόγω διάταξη από το σχέδιο νόμου.

Νίκος Τσολακίδης

Image and video hosting by TinyPic
Μέλος της Ομάδας Πολιτικού και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, υπεύθυνος για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη