Της Κικής Ηπειρώτου
Αρκετά μειωμένη, αλλά όχι μηδενική, είναι η κίνηση των επισκεπτών από την Τουρκία στο νομό Έβρου τις τελευταίες ημέρες. Τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες περιοχές της αχανούς γειτονικής χώρας, έχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα που μέχρι πρότινος ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην περιοχή μας, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, που ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες, ως διαμαρτυρία πολιτών απέναντι στα σχέδια για μετατροπή ενός πάρκου σε οικοδομικό συγκρότημα, επεκτάθηκαν γρήγορα και εξελίχθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι σφοδρές ταραχές σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, είχαν ως αποτέλεσμα 4 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Τα τελευταία 24ωρα οι διαδηλώσεις έχουν λάβει έναν άλλον χαρακτήρα, αυτό των … ακίνητων διαδηλωτών, μία ειρηνική μορφή διαμαρτυρίας που έχει επεκταθεί αστραπιαία σε όλη τη χώρα.
Η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασε και το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και την περιοχή μας. Να σημειωθεί πως παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως η κάμψη αυτή είναι απλώς για μία μικρή παρένθεση, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ο Ιούλιος και ειδικά ο Αύγουστος θα είναι μήνες με αυξημένη τουριστική κίνηση. Οι εκτιμήσεις για τα αίτια πίσω από αυτή τη μείωση των επισκεπτών είναι διάφορες, ωστόσο η βασικότερη εξήγηση που παρέχουν ανεπίσημα όσοι γνωρίζουν την τουριστική αγορά είναι ότι όσο διαρκούν τα επεισόδια στην Τουρκία, υπάρχει «σφιχτή» πολιτική σε ό,τι αφορά στην έκδοση νέων διαβατηρίων…

«Παρατηρείται μία κάμψη στην κίνηση»
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει πως η κάμψη που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι αισθητή ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. «Πλέον, εδώ και λίγο διάστημα, δεν παρατηρεί κανείς την πλειάδα των αυτοκινήτων με τουρκικές πινακίδες που παρατηρούσε πριν από κάποιο διάστημα, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχει μία κάμψη σίγουρα, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μιλούμε για τραγικές καταστάσεις και μηδενική κίνηση. Κίνηση υπάρχει, σαφώς όμως έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα στη γειτονική χώρα».
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, έχουν υπάρξει κάποιες ακυρώσεις από κρατήσεις που είχαν γίνει για αυτό το διάστημα, ενώ οι νέες κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες συνεχίζονται, ωστόσο με πιο δειλούς ρυθμούς.

Ανησυχία και στην Καβάλα
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εγνατία», ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα στην ΑΜΘ, υπάρχει και στην Καβάλα. Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης τόνισε πως «το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι οπωσδήποτε στον τουρισμό καμία τέτοια κρίση δεν ωφελεί ούτε τον γείτονα. Όλοι θέλουμε την ησυχία στην περιοχή, πόσο μάλλον εδώ στην Καβάλα που είμαστε κοντά σ’αυτά τα γεγονότα. Πιθανόν, κάποια παραθεριστικά ξενοδο χεία σε μεγάλους προορισμούς μπορεί να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία άλλων τέτοιων ξενοδοχείων στη γειτονική χώρα. Όσο για τη δική μας περιοχή, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι κάποιος από την Πόλη που επρόκειτο να επισκεφθεί την Καβάλα, ενδεχομένως να το αναβάλει λόγω των καθημερινών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που γίνονται έξω από την πόρτα του. Εξ όσων γνωρίζω αυτό έχει συμβεί ήδη στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει μεγαλύτερη κίνηση τα Σαββατοκύριακα απ’ ό,τι η περιοχή μας. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχω ακούσει κάτι ανησυχητικό για την πόλη μας. Δεν ήθελα, ωστόσο να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, γιατί η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει εκτός από τον Έβρο και άλλες περιοχές στη χώρα μας. Δεν νομίζω ότι κάποιος που έχει φασαρίες στην αυλή του θα σκεφτεί να κάνει διακοπές. Θα είναι κρίμα να χάσουμε αυτούς τους τουρίστες, ειδικά τώρα που κάναμε πολλές ενέργειες για να τους πλησιάσουμε».