Ξανά το θέμα του ζεόλιθου στη βουλή από το Γιώργο Ντόλιο
Νέα ερώτηση στον υπουργό περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο για το θέμα της εξόρυξης ζεόλιθου στα Πετρωτά κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. Ο βουλευτής επανέρχεται μετά την πολυσέλιδη αναφορά του εισαγγελέα πρωτοδικών Ορεστιάδας και την «επικύρωσή» της από τον αντιεισαγγελέα εφετών Θράκης και η οποία καταρρίπτει τις όποιες αντιρρήσεις για την νομιμότητα της απευθείας μίσθωσης.
Η ερώτηση Ντόλιου:
Κ. Υπουργέ, στο πολυετές σήριαλ του ζεόλιθου στο οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση μου, προστίθεται νέο, ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό επεισόδιο το οποίο θέτει ενώπιον των ευθυνών τους την πολιτική ηγεσία του υπουργείου καθώς και τον Γ.Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης. Πρόκειται για πολυσέλιδη εισαγγελική διάταξη του εισαγγελέα πρωτοδικών Ορεστιάδας, η οποία <<επικυρώθηκε>> από τον αντιεισαγγελέα εφετών Θράκης και η οποία θρυμματίζει κυριολεκτικά τις όποιες αντιρρήσεις για την νομιμότητα της απευθείας μίσθωσης. Συγχρόνως εκθέτει τον Γ.Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης ο οποίος στις 14.03.2013 κατήγγειλε τη σύμβαση μίσθωσης, για να αναγκαστεί να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης στις 29.03.2013. Σήμερα απευθύνεται με επιστολή σε εσάς με την οποία σας ενημερώνει ότι θα επαναφέρει υποχρεωτικά το καθεστώς της απευθείας μίσθωσης, εκτός εάν η ηγεσία του υπουργείου έχει αντίθετη άποψη την οποία και αιτιολογεί. Εκτιμώ ότι και να υπάρχει αντίθετη άποψη δε μπορεί να δοθεί εντολή στον Γ.Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης να μην ασκήσει αρμοδιότητα που είναι αποκλειστικά δική του. Θυμάμαι την επιστολή του σημερινού υπουργού επικρατείας και τότε, Γ.Γ. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος απέρριψε το αίτημα για απευθείας μίσθωση του συγκεκριμένου λατομικού χώρου για λόγους <<ιεραρχικής υπακοής>>. Μετά την εισαγγελική διάταξη δε μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο. Η κοινωνία του Έβρου καγχάζει -επιτρέψτε μου την έκφραση, διότι επί οκτώ χρόνια τόσες κυβερνήσεις, τόσοι υπουργοί και τόσοι Γ.Γ. δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν τον ζεόλιθο στο τρίγωνο του Έβρου, ενώ η χώρα εισάγει ζεόλιθο από Βουλγαρία και Τουρκία. Σημειώνω ότι εισαγωγή από τη Βουλγαρία κάνει συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει μισθώσει παρακείμενη στα Πετρωτά έκταση, την οποία δεν αξιοποιεί. Επισημαίνω επίσης ότι η απευθείας μίσθωση στην εν λόγω εταιρεία, έγινε κατά την εισαγγελική διάταξη με την ίδια λογική και επιχειρηματολογία με την οποία απορρίφθηκε η απευθείας μίσθωση στην οποία αναφέρομαι για πολλοστή φορά με την ερώτηση μου.
Κ. Υπουργέ, η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών είναι επιτακτική ανάγκη. Παράλληλα υπάρχουν διλήμματα τα οποία λόγω της οικονομικής κρίσης παίρνουν αποκρουστική μορφή σε κάποιες περιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Ενώ λοιπόν η πολιτεία θέτει αυτού του χαρακτήρα διλήμματα στις τοπικές κοινωνίες, η ίδια φτάνει στα όρια της αυτογελοιοποίησης όταν αδυνατεί να αξιοποιήσει πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως στην περίπτωση του ζεόλιθου στο Τρίγωνο του Έβρου. Η εκκρεμότητα επί του συγκεκριμένου θέματος -διάρκειας μιας δεκαετίας- δεν αναδεικνύει μόνο ανικανότητα, αδιαφορία ή γραφειοκρατική αγκύλωση, αλλά δημιουργεί υπόνοιες για εξυπηρέτηση συμφερόντων από μηχανισμούς του Δημοσίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα επιτρέψει το υπουργείο την επαναφορά στο καθεστώς της απευθείας μίσθωσης από τον Γ.Γ. της αποκεντρωμένης όπως επί της ουσίας προτείνεται από τις εισαγγελικές αρχές;
2. Θα δώσει το υπουργείο στην συνέχεια την άδεια εξόρυξης που απαιτείται για την ενεργοποίηση του λατομικού χώρου;