Νέα δικαίωση και νέα ερωτήματα για τη διακοπή της εξόρυξης ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου από το ΥΠΕΚΑ. Ο αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης, Γιώργος Καντζίδης, έθεσε τελειωτικά στο αρχείο τη μήνυση του πρώην υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη κατά του πρώην γ.γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιου Σώκου, και των υπευθύνων της εταιρείας «GEO-VET», για το θέμα της επένδυσης του ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου.
Ο Γ. Καντζίδης ενέκρινε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας, Διονύσης Λαμπρίδης, καθώς και ο ίδιος διαπίστωσε και συμφώνησε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος από πλευράς Θ. Σώκου, για την απ’ ευθείας ανάθεση εξόρυξης ζεόλιθου στην «GEO-VET».
Στο μεταξύ, από τις 19 Μαρτίου έχει παραπεμφθεί στον Αρειο Πάγο, με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, για να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή, η μήνυση που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι της «GEO-VET» κατά του Γιάννη Μανιάτη. Αυτό όμως δεν έχει γίνει ακόμη, σύμφωνα με το δικηγόρο της εταιρείας, Γιώργο Παπουτσή.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» στις 14 Μαρτίου 2013, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ και με υφυπουργό τον Γ. Μανιάτη, σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου ύψους 40 εκατ. ευρώ από τη παραπάνω ελληνική εταιρεία, στα Πετρωτά Εβρου. Το ελληνικό Δημόσιο, που είναι μέτοχος στην επένδυση σε ποσοστό 8%, χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο, άμεσους και έμμεσους φόρους.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα, χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά.
Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
enet