ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Ένα κτήριο και μαι οικοδομή παλιάς κατασκευής έχει πεπερασμένα όρια αντοχής. Όταν τα θεμέλια της οικοδομής έχουν γίνει σαθρά, όταν η τοιχοποιία παρουσιάζει σοβαρές και επικίνδυνες ρωγμές και όταν η παλιά στέγη μπάζει νερά, τότε οφείλουμε να πάρουμε δραστικά μέτρα, προκειμένου να σωθούν έγκαιρα ανθρώπινες ζωές. Εάν το κτήριο αυτό έχει τόσο έντονες φθορές, εάν έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο» και δεν σώζεται με υποστύλωση και αναστήλωση, τότε οφείλουμε να προχωρήσουμε σε προσωρινή μεταστέγαση και μετεγκατάσταση. Εφόσον διαθέτουμε την αναγκαία οικονομική δυνατότητα για την εκ βάθρων ανέγερση νέας οικοδομής, προχωρούμε την διαδικασία έκδοσης νέας οικοδομικής άδειας. Προηγουμένως πρέπει να φροντίσουμε για την κατεδάφιση του επικίνδυνου κτίσματος. Στη συνέχεια προχωρούμε στη θεμελίωση νέας και γερής οικοδομής που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής. Η ανοικοδόμηση του νέου σπιτιού πρέπει να γίνει σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, σύμφωνα με νέα αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Η διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω για μια οικοδομή μπορεί να μεταφερθεί αντίστοιχα για την ανοικοδόμηση ενός νέου οικονομικοπολιτικού συστήματος, που δεν είναι μόνο παλιό, ξεπερασμένο και αναντίστοιχο με την Ε.Ε. αλλά είναι επικίνδυνο για το λαό και τη χώρα.
Για να δημιουργηθεί ένα καταστροφικό τσουνάμι, σίγουρα υπάρχει ένα σοβαρό αίτιο. Δηλαδή μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου είτε μια έντονη υποθαλάσσια σεισμική δόνηση είτε ένας ισχυρός τυφώνας. Γι αυτό οι άνθρωποι, που υφίστανται τα πλήγματα, οφείλουν να βλέπουν τον υπαίτιο πίσω από το συμβάν. Διότι πίσω από κάθε τσουνάμι υπάρχει ένα γενεσιουργό αίτιο. Στις φυσικές καταστροφές τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον να λάβουμε προληπτικά μέτρα και να προστατευθούμε επαρκώς, εκτός από την έγκαιρη ειδοποίηση και έγκαιρη απομάκρυνσή μας. Στις οικονομικές καταστροφές, όμως, μπορούμε να πάρουμε έγκαιρα μέτρα νοικοκυρέματος μέσα στο σπίτι μας και μέσα στο κράτος μας. Εκτός κι αν πρόκειται για αναπάντεχο παγκόσμιο «κραχ» οικονομικό τσουνάμι, που έγινε χωρίς τη δική μας ατομική ή συλλογική ή εθνική-κρατική υπαιτιότητα.
Πολλοί οικονομολόγοι, διαπρεπείς ή όχι, τόσο στο εξωτερικό όσο κυρίως στην Ελλάδα, θα πρέπει να σχίσουν τα πτυχία τους, αφού όλοι σχεδόν απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. Μάλιστα πολλοί κερδοσκόποι, που στοιχημάτισαν-ποντάρισαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την επιστροφή στη δραχμή, έχασαν πολλά εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια. Υπάρχουν όμως εντός των τειχών, σε όλες τις πτέρυγες και τους τομείς, δυνάμεις και συντεχνίες που αντιστέκονται και καταπολεμούν τις αυτονόητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον της χώρας και του λαού. Κάποτε όμως τα παθήματα πρέπει να μας γίνονται μαθήματα, ώστε να επανορθώσουμε την κατάσταση και την πορεία μας.-