Της Κικής Ηπειρώτου
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές του Έβρου, καθώς τα κουνούπια έχουν ήδη κάνει τη ζωή των κατοίκων πολύ δύσκολη. Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό που θα αναλάμβανε το έργο της… εξόντωσής τους ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τα τέλη του προηγούμενου έτους, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Μαΐου και η καταπολέμηση να μην έχει ξεκινήσει ακόμη.
Το πρόβλημα είναι αισθητό σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά ιδιαίτερα στον Έβρο, λόγω του ποταμού και της γειτνίασης με την Τουρκία. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων έχουν αναγκάσει τους κατοίκους να επιλέγουν εξωτερικούς χώρους και να κρατούν ανοικτά τα παράθυρά τους. Ωστόσο, οι φτερωτοί επισκέπτες προκαλούν μεγάλη όχληση, με παράπονα τόσο από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αλλά ιδιαίτερα στις Φέρες, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα, το Τρίγωνο. Εκεί οι κάτοικοι δίνουν καθημερινά «μάχη» με τα κουνούπια, κάνοντας λόγο για αφόρητη κατάσταση, ενώ αυτοί που ανησυχούν περισσότεροι είναι όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, αλλά βέβαια και οι γονείς με μικρά παιδιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις γυρίζουν από το παιχνίδι τους … πουά.
Όπως φαίνεται λοιπόν, οι διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου που θα αναλάβει την καταπολέμηση για δύο έτη, παρά το γεγονός ότι ευδοκίμησαν πρόσφατα, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ώστε να ξεκινήσει δυναμικά το έργο της αντιμετώπισης. Οι όποιες διεργασίες έχουν γίνει είναι «προπαρασκευαστικές», ενώ αναμένεται η έγκριση της σύμβασης μεταξύ περιφέρειας και εργολάβου από το ελεγκτικό συνέδριο…

Επίθεση από την «Περιφερειακή Αναγέννηση»
Στο θέμα παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της η παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ «Περιφερειακή Αναγέννηση».
«Γινόμαστε αποδέκτες οργισμένων διαμαρτυριών των συμπολιτών μας για την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν από τους τεράστιους πληθυσμούς των κουνουπιών. Παντού, όχι μόνον στις παράκτιες περιοχές της Περιφέρειάς αλλά και στα ενδότερα, στις πόλεις και τους οικισμούς, στην παρέβρια και την παρανέστια περιοχή, η επιβάρυνση είναι πρωτοφανής.
Η ανησυχία όλων, πέραν της συνηθισμένης ενόχλησης και των τσιμπημάτων, αναφέρεται στην εδώ και ένα χρόνο, εμφάνιση πολλών κρουσμάτων από τον ιό του Νείλου, ευτυχώς μεμονωμένων ελονοσίας και όχι μόνο αυτών. Λύπη αισθανόμαστε μπροστά στην βάσιμη πιθανότητα, σε μια περίοδο πρωτοφανούς επικινδυνότητας των κουνουπιών, να αρχίσουν οι ψεκασμοί περί τα τέλη του Μαΐου στην Περιφέρειά μας.
Το γεγονός ότι ,μόλις στις 29 Απριλίου, εστάλη η σύμβαση για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο , στην Αθήνα, δείχνει την με πολύ αργούς ρυθμούς, ξένη προς την κοινωνία, προσέγγιση του προβλήματος, την ανεπάρκεια και τα μονίμως αναδεικνυόμενα βραδύτατα αντανακλαστικά της διοίκησης του κ. Γιαννακίδη. Παρά τις πιέσεις μας, το 2011 δεν έγινε καταπολέμηση με ευθύνη τους, ενώ το 2012 άρχισε με πολύμηνη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή επιβάρυνση της όλης κατάστασης. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 υπάρχουν προγραμματισμένα 2.700.000 ευρώ για δύο (2) χρόνια καταπολέμησης και ήδη τον ένα χρόνο τον χάνουμε!»
Ο Επικεφαλής της παράταξης κ. Γιώργος Παυλίδης, πρώην Νομάρχης Ξάνθης, σχολίασε με ανησυχία:
«Είναι μέρες για ευχές, για ελπίδα και νέες προοπτικές μέσα από το μήνυμα της Ανάστασης και όχι για αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς όμως πρέπει να ασχοληθούμε με τα ίδια, τον κ. Γιαννακίδη και τους περί αυτόν. Επιτέλους ας τρέξουν, ας κινηθούν, να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες. Τόσο δεν μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα; Ας ευχηθούμε να βοηθήσει ο Θεός να μην έχουμε τα περυσινά τραγικά αποτελέσματα».
Εφ. «Η Γνώμη»