Η Τουρκία αρχίζει την εφαρμογή του συστήματος της on-line ηλεκτρονικής βίζας (e-viza) για τους πολίτες 94 χωρών, με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών. Με το νέο σύστημα, οι τουρίστες με κατεύθυνση την Τουρκία θα μπορούν να αποκτούν τουρκική βίζα μέσα σε λίγα λεπτά. Το σύστημα αυτό δεν θα εφαρμοστεί μόνο για τους πολίτες αφρικανικών χωρών, όπως διευκρινίζεται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Περίπου 30 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτονται την Τουρκία κάθε χρόνο. Από αυτούς 65% εξαιρούνται του συστήματος της βίζα. Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι για τους υπόλοιπους 10 εκατομμύρια τουρίστες, που απαιτείται να επισκεφτούν τουρκικά προξενεία για την απόκτηση βίζας. Με το νέο σύστημα, μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα των προξενείων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Naci Koru. Ως αρχιτέκτονας του νέου συστήματος θεωρείται από τους υπέρμαχους της γρήγορης μετάβασης στην ηλεκτρονική εποχή, έχοντας μετατρέψει σε digital πολλές δομές του υπουργείου.
«Έχουμε χωρίσει τις χώρες σε δύο μεγάλες ομάδες –διευκρινίζει ο Κορού. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται 40 χώρες των οποίων οι πολίτες θα παίρνουν on-line βίζα χωρίς όρους. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αυστρία, η Κύπρος (ελληνοκύπριοι), το Κατάρ η Νορβηγία το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ.
Αιτήσεις για την απόκτηση τουρκικής βίζα θα μπορούν να υποβάλλουν οι ταξιδιώτες και στα γραφεία –ακόμα και τα κιόσκια των Τουρκικών Αερογραμμών (THY) και η διαδικασία θα διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας. Εκεί θα μπορούν να ελέγχονται και οι κάτοχοι ηλεκτρονικής βίζας.
Πηγή: Hürriyet Daily News
zougla.gr