Του Βασίλη Κάργα
Μια σπουδή πάνω στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, αποτελεί το πρώτο βιβλίο της γνωστής δημοσιογράφου και παρουσιάστριας Ράνιας Θρασκιά «Κοιτάω μπροστά», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα
Στο βιβλίο, το οποίο είναι βασισμένο στην ομότιτλη τηλεοπτική εκπομπή της, η συγγραφέας μιλάει για θέματα που αφορούν όλους μας, τον έρωτα, την προδοσία, το πάθος, την απώλεια, την επιθυμία της εκδίκησης, την ανάγκη για αγάπη και επικοινωνία, μέσα από σαράντα πέντε εύθραυστες εξομολογήσεις ζωής
-Πώς θα χαρακτηρίζατε το πρώτο βιβλίο σας «Κοιτάω Μπροστά»;
«Θα το χαρακτήριζα αισιόδοξο! Το Κοιτάω Μπροστά είναι ένα βιβλίο το οποίο προσπαθεί να οδηγήσει τους αναγνώστες του σε ένα λυτρωτικό δρόμο με κατεύθυνση τον χαρούμενο εαυτό μας.»
-Ποιο ήταν το ερέθισμα, η αφορμή, για να γράψετε αυτό το βιβλίο;
«Εδώ και αρκετά χρόνια ήταν στα σχέδια μου να γράψω ένα βιβλίο που να μιλάει για όλες αυτές τις ψυχολογικές καταστάσεις για τις οποίες συζητάμε καθημερινά μεταξύ μας και ειδικά οι γυναίκες. Άλλωστε θεωρώ πως οι σκέψεις και τα συναισθήματα, είναι πάντα στην πιο αληθινή και όμορφη εκδοχή τους μέσα σε ένα βιβλίο…
Την αφορμή όμως αποτέλεσαν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που έρχονταν σε επαφή μαζί μας προκειμένου να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες, στο πλαίσιο της εκπομπής μου στο ΑΛΤΕΡ με τον ομώνυμο τίτλο.»
-Υπάρχουν σ’ αυτό προσωπικά βιώματα;
«Δεν γίνεται να γράφω για όλα αυτά τα θέματα, χωρίς – ηθελημένα ή άθελά μου- να βάζω κομμάτια από την ψυχή μου και από τις εμπειρίες της δικής μου ζωής.»
-Τι σημαίνει Κοιτάω Μπροστά;
«Κοιτάω μπροστά σημαίνει να τολμάω να αλλάζω τα δεδομένα και τις συνθήκες της ζωής μου, όταν δεν είμαι χαρούμενη/ος. Κοιτάω μπροστά σημαίνει να συγχωρώ τον εαυτό μου και τους άλλους, για τα λάθη που έγιναν. Σημαίνει να μην αφήνω τη σιγουριά που μπορεί να μου δίνει μια κατάσταση, να εξουδετερώνει τη δυνατότητα εξέλιξής μου… Κοιτάω μπροστά σημαίνει να κάνω όνειρα και να οδηγώ τη ζωή μου προς αυτά!»
-Οι «ήρωες» του βιβλίου σας από ποια πλευρά της ζωής είναι βγαλμένοι;
« Οι ήρωες και οι ηρωίδες μου είναι πολύπλευροι άνθρωποι, όπως είμαστε όλοι μας, οι οποίοι όμως βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές για τις ζωές τους. Οι προσωπικές τους ιστορίες και οι επιλογές που έκαναν τελικά , αλλά και οι συνέπειες αυτών , αποτελούν για όλους μας μαθήματα ζωής!»
-Ποιες πλευρές των ιστοριών των 45 ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο σας αναδεικνύετε, φωτίζετε;
«Τις πλευρές εκείνες που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές επέλεξαν να φέρουν στην επιφάνεια της ύπαρξης τους, προκειμένου να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις που έμελλαν να επηρεάσουν για πάντα τη ζωή τους.»
-Υπάρχουν «συνταγές» για τη δημιουργία καλύτερων ανθρώπινων σχέσεων στις σελίδες του βιβλίου σας;
«Πιστεύω ότι διαβάζοντας κανείς το βιβλίο, θα βρει την έμπνευση για να φτιάξει την προσωπική, μοναδική του συνταγή, για να βελτιώσει τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής του!»
-Η οικονομική κρίση που βιώνουμε, το άγχος της επιβίωσης, πόσο επηρεάζει τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις; Πιστεύετε ότι «διαλύει» τη συνοχή των οικογενειών και των ζευγαριών;
«Πιστεύω ότι ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας, όσον αφορά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια και οι οικογένειες. Ποτέ όμως στην ιστορία των ανθρωπίνων σχέσεων, η αιτία των προβλημάτων δεν ήταν οικονομική, ούτε η ρίζα του κακού δεν βρέθηκε κάπου έξω από εμάς τους ίδιους. Η κρίση και το άγχος της επιβίωσης στα οποία αναφέρεστε, μπορεί να λειτουργούν σαν μεγεθυντικός φακός στις αδυναμίες μιας σχέσης, όμως σε κάθε περίπτωση προϋπήρχαν…»
-Υπάρχει «αντίδοτο»;
«Είμαι πεπεισμένη πως υπάρχει, αρκεί κανείς να επιθυμεί να του «χορηγηθεί»…
Για κάθε ζευγάρι το αντίδοτο μοιάζει να είναι διαφορετικό, όμως θα στοιχημάτιζα πως τίποτα δεν θα οδηγούσε σε θεραπεία αν δεν περιείχε σε μεγάλες δόσεις αγάπη!»
-Τι κερδίζει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;
«Ότι κερδίζει από κάθε βιβλίο: ένα ταξίδι ζωής… Εύχομαι το συγκεκριμένο ταξίδι, μέσα από τις σελίδες του δικού μου βιβλίου, να οδηγήσει τον αναγνώστη στην απόφαση να κοιτάξει μπροστά !»
Η συγγραφέας:
Image and video hosting by TinyPic
Η Ράνια Θρασκιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο. Από το πρώτο έτος των σπουδών της, εργάστηκε ως συντάκτρια και παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων σε δωδεκανησιακά κανάλια. Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε στο TV Μακεδονία, ως παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων και ψυχαγωγικών εκπομπών, ενώ παράλληλα δίδασκε σε Ι.Ε.Κ. προσχολική αγωγή και θεατρικό παιχνίδι. Μετά από τρία χρόνια εντάχθηκε στο δυναμικό του ΑΝΤ1 ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών. Το 2004 μεταπήδησε στην ψυχαγωγική ζώνη του MEGA channel για τα επόμενα τρία χρόνια. Ακολούθως εργάστηκε στο ALTER όπου παρουσίαζε την εκπομπή ψυχολογίας «ΚΟΙΤΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ», που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το τηλεοπτικό κοινό. Το ομότιτλο βιβλίο της είναι η πρώτη συγγραφική της δημιουργία. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.