Της Κικής Ηπειρώτου
Μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εξέλιξη, που ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο διερεύνησης και συζητήσεων, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Πρόκειται για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει Γερμανός επενδυτής, προκειμένου να δημιουργήσει στην περιοχή μονάδα επεξεργασίας φυτικής ίνας, η οποία σε πρώτη φάση θα μπορεί να απασχολήσει 650 άτομα και σε δεύτερη μέχρι και 2.500, ενώ τα υπολείμματα από το εργοστάσιο θα παράγουν ενέργεια και ζεστό νερό το οποίο θα διοχετεύεται δωρεάν σε όλη την Αλεξανδρούπολη.
Η πρώτη επαφή μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης, Δήμου Αλεξανδρούπολης και υποψήφιου επενδυτή έγινε στις αρχές του έτους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου παρουσιάστηκε το επενδυτικό πλάνο και δόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για την εν λόγω μονάδα. «Μετά από 6,5-7 ώρες διαδικασίας, πείσαμε τους Γερμανούς, αντί για Ιρλανδία να επιλέξουν την Ελλάδα και συγκεκριμένα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης.
Η εν λόγω μονάδα αφορά στην επεξεργασία οπιούχας φυτικής ίνας, η οποία θα φτάνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μία φορά την εβδομάδα, με πλοία δυναμικής 90.000 τόνων και μήκους 300 μέτρων, από λιμάνια της Ουκρανίας και της Τουρκίας. Μετά την επεξεργασία της, θα προκύπτουν υφάσματα, κυρίως τζιν, αλλά και υποκατάστατα υφασμάτων, όπως είναι οι παιδικές πάντες, και υποπροϊόντα όπως είναι τα φάρμακα και τα τρόφιμα. Η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι σχεδόν μηδενική.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την τελική συμφωνία, είναι να παραχωρηθούν περίπου τα 2/3 της ανατολικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού, μέσα από ένα νομικό σχήμα που θα ορίσουν τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι για την πρώτη ύλη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν προβλέπεται να υπάρξει πρόβλημα με όσους έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή, ενώ το ποσό των απαλλοτριώσεων υπολογίζεται σε 18 εκ. ευρώ. Από το λιμάνι, μέσω σιδηροδρόμου, η πρώτη ύλη θα καταλήγει στην έκταση που θα παραχωρήσει ο δήμος στην εταιρεία, για την ανέγερση της μονάδας. Για τον σκοπό αυτό, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε χθες να αναθέσει στο σύλλογο τοπογράφων μηχανικών της Αλεξανδρούπολης να αποτυπώσει το τοπογραφικό σχέδιο της περιοχής. Η πιθανότερη τοποθεσία για τη δημιουργία της μονάδας είναι κοντά στο βιολογικό καθαρισμό, έκτασης 680 στρεμμάτων, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η παραχώρηση αυτή θα γίνει εφόσον το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την επιθυμητή ανταποδοτικότητα από την εταιρεία.
Να σημειωθεί πως η μονάδα θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με τρεις 8ωρες βάρδιες, ενώ το ενδιαφέρον των Γερμανών για τη δημιουργία της είναι άμεσο και αφορά τους επόμενους 4-5 μήνες, κατά τους οποίους, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία. Σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ της δημοτικής αρχής και εκπροσώπων της γερμανικής εταιρείας, τονίσθηκε πως γίνεται προσπάθεια από την πλευρά των επενδυτών, ώστε από τον συνολικό προϋπολογισμό του εγχειρήματος, ύψους 2 δις 800 εκ. ευρώ, να καλυφθεί ένα ποσό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού κράτους ανέρχεται σε 10%, που μπορεί να καλυφθεί και σε είδος.
Ο προβληματισμός που εκφράστηκε στο δημοτικό συμβούλιο αφορά κυρίως στις συνθήκες εργασίας για όσους προσληφθούν για την εν λόγω επένδυση και για τον λόγο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ εταιρείας και δήμου η προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθεί ποτέ Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη στη Θράκη.
Ωστόσο, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα από την πλευρά του δήμου, προκειμένου η επένδυση να υλοποιηθεί, με τις όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για την περιοχή.
Εφ. «Η Γνώμη»