Εφτά ερωτήματα Γεροντόπουλου για την Κύπρο
Στη συζήτηση που έγινε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής με θέμα την εκ μέρους του κ. Στουρνάρα, ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών, ο κ. Άκης Γεροντόπουλος ως 1ος ομιλητής της Ν.Δ είπε τα ακόλουθα:
Κύριε Πρόεδρε, συντασσόμαστε όλοι μας, με τη δήλωση σας ότι εδώ στην Ελλάδα συμπαραστεκόμαστε στους Κύπριους και στηρίζουμε τις αποφάσεις του κυπριακού κοινοβουλίου.
Κύριε Υπουργέ, πραγματικά χαιρόμαστε που σήμερα είστε εδώ, σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή και διαψεύδετε τις φήμες που ήθελαν να μην έρχεστε, διότι ίσως θα ψάχνατε κάποια αφορμή για να μην είστε εδώ. Αυτό το διαψεύδετε εμπράκτως και δίνετε απαντήσεις στα ερωτήματα μας.
Το πολύ σημαντικό που υπάρχει αυτή την ώρα, είναι η φημολογία, η οποία όπως ξέρετε στην οικονομία είναι ό,τι χειρότερο. Δεν μπορούμε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, όχι μόνο εμείς εδώ στο κοινοβούλιο, αλλά και εκτός κοινοβουλίου. Αυτό, λοιπόν, που συμβαίνει στο Eurogroup και στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα, είναι κάτι το οποίο φαντάζει εξωπραγματικό. Αποφάσεις λαμβάνονται εν κρυπτώ και παραβύστω κάνουν τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη και να μην έλκονται από το ευρωπαϊκό όραμα. Σας τα λέω, εγώ αυτά που θεωρούμαι ένας από τους ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν στην Ευρώπη, είμαι ευρωπαϊστής, διότι πιστεύω ότι το συμφέρον του τόπου μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια Ευρώπη ενωμένη, η οποία θα καλύπτει όλους τους λαούς από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό Ωκεανό. Όλους τους λαούς όμως, οι οποίοι ισότιμα θα κάθονται στο τραπέζι, δεν θα δέχονται σε καμιά περίπτωση κάποιον επικυρίαρχο για τις δικές τους αποφάσεις. Έτσι ξεκίνησε η Ευρώπη, ως μια ένωση ισότιμων λαών και σε καμία συνθήκη δεν έδωσε σε κανέναν ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας το δικαίωμα να καθορίζει τις τύχες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Χθες ο κ. Δράκος, αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, είπε ότι πολλές φορές οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα ευρωπαϊκά όργανα και μιλάμε για το Eurogroup, μιλάμε για το Συμβούλιο Κορυφής, για τα συμβούλια Υπουργών, θυμίζουν Σοβιετία. Την εποχή εκείνη υπήρχαν χαραμάδες και ξέφευγαν κάποιες συζητήσεις, σήμερα δεν ξέρουμε τι γίνεται εκεί μέσα. Γι’ αυτό θέλω να σας ρωτήσω ορισμένα πράγματα.
– Τι έγινε τελικά στο Eurogroup και ποιος έκανε αυτή την πρόταση για την Κύπρο;
– Ήταν η Γερμανία, ήταν η ίδια η Κύπρος, ήταν μια απόφαση που ελήφθη μετά από συζήτηση;
– Πόσο συμμέτοχη ήταν η Κυπριακή ηγεσία και κατά πόσο έφυγε από το Eurogroup συμφωνώντας με αυτή την απόφαση;
– Εμείς ως Ελλάδα τι κάναμε; Τι θέση πήραμε; Συμπαρασταθήκαμε στην τελική απόφαση της Κύπρου;
– Πως η Κύπρος έφτασε εκεί που έφτασε; Είπατε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι τραπεζικό. Υποτίθεται ότι οι τράπεζες της Κύπρου πέρασαν πριν 11 μήνες ένα crash test και το οποίο ήταν απόλυτα θετικό για αυτές. Τι σόι crash test ήταν αυτά, όταν μετά από μερικούς μήνες αναγκάζονται οι τράπεζες να καταρρέουν;
– Υπάρχει η κατηγορία εκ μέρους των Κυπρίων ότι το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων ήταν αυτό που οδήγησε τις τράπεζες τους σε κατάρρευση. Είναι αληθινή αυτή η φήμη;
– Εάν φτάσουμε στη χρεοκοπία της Κύπρου, τι επιπτώσεις θα έχουμε εδώ στην Ελλάδα;
Είπατε προηγουμένως για μια οικονομία, η οποία είναι θωρακισμένη. Επειδή αυτή την κουβέντα της έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, θέλουμε να μας δώσετε στοιχεία, έτσι ώστε να μην έχουμε τα παλιά καλά. Επειδή το θέμα μας είναι το περιβόητο θέμα της εμβάθυνσης, θέλω να πω ότι ήταν εκ των προτέρων σίγουρο ότι θα φτάσει εδώ η Ευρώπη, διότι είχαμε ένα πολιτικό πρωθύστερο. Προχωρήσαμε στην νομισματική ένωση, χωρίς να έχει προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, που θα σήμαινε κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Είμαστε διατεθειμένοι τώρα και αργότερα ως προεδρία, να προωθήσουμε αυτά τα θέματα;