ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ
Στην επένδυση της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, για λειτουργία μεταλλείων χρυσού στη Θράκη καθρεφτίζεται πεντακάθαρα όλη η βαρβαρότητα της προσπάθειας των κυβερνήσεων, με την υποστήριξη και ορισμένων τοπικών παραγόντων και τοπικών ΜΜΕ , να ξεπουλήσουν το φυσικό μας πλούτο και να υποθηκεύσουν το μέλλον της κοινωνίας, έναντι πινακίου φακής.
Πέρα από το ξεπούλημα, η ίδια η δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες. Αφήνει πίσω της κρανίου τόπο και φτωχούς κατοίκους. Γι αυτό η εταιρεία με βοηθό της το κράτος, και τα ΜΜΕ, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα συκοφάντησης και κατάπνιξης όποιας φωνής αμφισβητεί την παρουσία της εκεί, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να την επιβάλλει.
Σήμερα, σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Θράκη και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός διεφθαρμένου και υποταγμένου σε αυτά συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε από την αρχή ξεκάθαρα κατά της επιχειρούμενης επένδυσης και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα για την αποτροπή της καταστροφής που αυτή επιφέρει. Η αποδοχή των σχεδίων των χρυσοθήρων δεν είναι επιλογή αλλά αποτέλεσμα εκβιασμού λόγω της εσκεμμένα περιορισμένης παρουσίας άλλων δραστηριοτήτων. Η απάντηση στην πολιτική του ληστρικού καπιταλισμού , θα είναι η αγωνιστική ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιζόμενων κατοίκων, στην κατεύθυνση της ανατροπής του μονόδρομου που θέλουν να επιβάλουν. Η εργατική τάξη μπορεί να ανοίξει το δρόμο της χειραφέτησης της, μόνο σε ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Εκφράζουμε δε τη βεβαιότητα ότι η λύση του προβλήματος και η δικαίωση θα έλθει μέσα από τον καθημερινό πολιτικό αγώνα, μιας και στην περίοδο των μνημονίων που διανύουμε τα ένδικα μέσα θα αποδεδειχθούν στείρα.
Απαιτούμε:
• Έξω οι χρυσοθήρες από τη Θράκη και τη Β. Ελλάδα. Να σταματήσει τώρα κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.
• Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με κοινωνικό έλεγχο.
• Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική.
• Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης» – Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.
Τ.Ε Έβρου