Του Γιώργου Πανταζίδη
Μια σειρά σημαντικών έργων προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν μνημεία πολιτισμού ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, απευθύνοντας χαιρετισμό σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού της Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ με θέμα «Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ-Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές». Ανάμεσα στα έργα προϋπολογισμού πάνω από 700 εκατ. eυρώ, διακριτή θεματική ενότητα, είναι η προστασία και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων στη χώρα μας. Με πόρους της Γ΄ Χρηματοδοτικής Περιόδου αποκαταστάθηκαν 12 οθωμανικά μνημεία 13,5 εκατ. Ευρώ, ενώ τώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εκτελούνται στο Αιγαίο, την Θράκη, την Μακεδονία και την Κρήτη 9 έργα προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, με κορυφαίο το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.
Ο κ. Τζαβάρας επεσήμανε την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των 577 έργων ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα με προϋπολογισμό πάνω από 700 εκατ. ευρώ, «προκειμένου στο τέλος της περιόδου να υπάρξει ο πιο δυνατός θετικός απολογισμός». Τα έργα είναι προϋπολογισμού πάνω από 700 εκατ. eυρώ, ενώ όπως είπε ο υπουργός «η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές με δεδομένο ότι η Ελλάδα πέτυχε να αυξήσει το ποσοστό κατανομής των κονδυλίων κατά 35,7%» προσθέτοντας ότι «η συνολική χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει 208.000 θέσεις εργασίας επιπλέον».
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης δράσεων του τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ο τομέας του Πολιτισμού, είναι ένας από τους πλέον υποχρηματοδοτούμενους τομείς, διαχρονικά». Σήμερα, υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, ενώ όπως είπε «μέχρι τον Μάρτιο του 2012 είχαν ενταχθεί στα ΠΕΠ και τα Τομεακά Προγράμματα 378 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 530 εκατ. ευρώ. Τώρα είναι ενταγμένα 577 έργα με προϋπολογισμό 705,5 εκατ. ευρώ.»
Ο τομέας του Πολιτισμού για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, 2014-2020, βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έτσι ώστε ο Πολιτισμός να ενσωματωθεί στις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 – 2020 ως προτεραιότητα για τους εξής λόγους:
1. Συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης.
2. Προάγει την έξυπνη εξειδίκευση.
3. Συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής προσφοράς.
4. Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπλαση αστικών περιοχών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
5. Προάγει την ισότητα των ευκαιριών.
6. Αποτελεί ισχυρό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης.
Η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, εξασφαλίζεται η συνέχιση της αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, στα οποία δουλεύουν 4.000 άτομα (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μαρμαράδες, πετράδες κ.α.), ώστε να είναι επισκέψιμοι χώροι, ενώ ενισχύονται θεσμοί και δράσεις διεθνούς κύρους και εμβέλειας, όπως: το Ελληνικό Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Μπιενάλε της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας, αλλά και οι εκθέσεις που σχεδιάζονται για το 2014, για το επετειακό έτος Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος).
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που υλοποιεί 24 έργα σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, η κυρία Μενδώνη επισήμανε ότι υπάρχουν υποέργα αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στα δημόσια έργα της χώρας, προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ καλύπτοντας ερευνητικά μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στους αυτοκινητόδρομους: Ολυμπία Οδός, Μωρέα, Ε 65, Ιόνια Οδό, ΠΑΘΕ αλλά και σε έργα στην Κάρλα και στην ΕΡΓΟΣΕ, ανασκάπτονται περισσότερες από 280.000 τετραγωνικά μέτρα γης, προϋπολογισμού μεγαλύτερου από τα 43 εκατ. ευρώ.
Εφ. «Η Γνώμη»