Τη συνεργασία με την επιστημονική εταιρία φοιτητών ιατρικής Ελλάδας ζητάει η Helmsic σε δράσεις με επιστολή που απέστειλε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΦΙΕ. Η Helmsic υποστηρίζει αναπτύσσει δράσεις εδώ και χρόνια και αν συνεργαστούν οι δύο φορείς μπορεί να αναπτυχθούν οι σκοποί τους.
Η επιστολή – πρόταση της Helmsic:

Προς: Διοικητικό Συμβούλιο Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ)
Κοιν: Φοιτητές και Φοιτήτριες Ιατρικών Σχολών και Τμημάτων Ελλάδος

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε εκ μέρους της ΕΕΦΙΕ μία συνεχή προσπάθεια αντιγραφής των δράσεων, τις οποίες η HelMSIC εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ιατρικής, με παράλληλη προσπάθεια απαξίωσης της συμβολής μας αυτής.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η ΕΕΦΙΕ παρουσίασε ως καινοτόμες δράσεις προγράμματα κατά του καπνίσματος, συνεργασίες με τους Γιατρούς του Κόσμου και το θερινό σχολείο Αναγεννητικής Ιατρικής, χωρίς ουδέποτε να αναφέρει ότι οι ιδέες αυτές υλοποιήθηκαν και πολλές υλοποιούνται ακόμα και σήμερα σε συνεχή βάση από τη HelMSIC. Η HelMSIC:

• ήδη από το 2005, έχει αναπτύξει μία μεγάλη διεθνή αντικαπνιστική εκστρατεία σε συνεργασία με άλλες χώρες-μέλη και υπό την ομπρέλα της IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations). Βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και τις τελευταίες βιβλιογραφικές αναφορές, η εκστρατεία έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους φοιτητές και φοιτήτριες ιατρικής σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, ως μελλοντικούς επαγγελματίες υγείας, σε τεχνικές διακοπής καπνίσματος, που θα βοηθήσουν τους καπνιστές.

• το Σεπτέμβρη του 2010 διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το θερινό σχολείο «Αναγεννητικής Ιατρικής» στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 40 φοιτητές από όλο τον κόσμο υπό την αιγίδα της IFMSA και της EMSA (European Medical Students’ Association). Δείτε εδώ http://rmss.athens.helmsic.gr/ & http://rmmt2013.org/

• εδώ και δύο χρόνια έχει εδραιώσει μία σταθερή συνεργασία πανελληνίως με τους Γιατρούς του Κόσμου, της οποίας αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα “Χείρων” το οποίο υλοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Μέσω του προγράμματος αυτού, φοιτητές και φοιτήτριες ιατρικής επισκέπτονται τα πολυϊατρεία της οργάνωσης και εκπαιδεύονται σε μεθόδους επικοινωνίας, προβλημάτων υγείας και πρόσβασης στην περίθαλψη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ειδικά σε πλαίσιο Ιατρικής Ελαχίστων Πόρων (Resource Poor Settings). Δείτε εδώ http://www.eefie.org.gr/nikh/ & http://www.helmsic.gr/node/5073 http://tinyurl.com/btpx8tl & http://tinyurl.com/9vrh2pm

Ιδανικά, πιστεύουμε ότι ως δύο φοιτητικές οργανώσεις θα έπρεπε να αναπτύσσουμε συμπληρωματικές δράσεις και να υπάρχει αγαστή συνύπαρξη, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ιατρικής να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Αντίθετα, με λύπη μας παρατηρούμε ότι η ΕΕΦΙΕ στα διάφορα παραρτήματά της προσπαθεί να διοργανώσει παρόμοια ή ταυτόσημα προγράμματα, ξεχνώντας παράλληλα ότι ήδη αυτά αποτελούν θέματα με τα οποία ασχολείται ή έχει ασχοληθεί η HelMSIC σε πανελλαδικό επίπεδο. Από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΦΙΕ, όμως παρά τις ενοχλήσεις μας δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση ή διάθεση για επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Η HelMSIC από την ίδρυσή της, το 1958, προσπαθεί, μέσα από τις δράσεις της, να συμβάλει ουσιαστικά στην μη τυπική μάθηση (Non-Formal Education) και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών και φοιτητριών ιατρικής, συμπληρωματικά προς τα προγράμματα σπουδών. Βασιζόμενη στους 6 κύριους άξονες δράσης της IFMSA και τους 5 πυλώνες της EMSA, έχει αναπτύξει και τρέχει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 20 ολοκληρωμένα προγράμματα, τα οποία καλύπτουν πολλαπλά ενδιαφέροντα των φοιτητών και φοιτητριών ιατρικής. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε, μέσω τοπικών δραστηριοτήτων, μία πολύπλευρη προσέγγιση των ευρύτερων γνώσεων και δεξιοτήτων που οφείλει να έχει ένας μελλοντικός ιατρός, προς το συμφέρον των ασθενών μέσα στην διεθνή κοινότητα.

Αναλογιζόμενοι, λοιπόν, ότι ο σημαντικότερος σκοπός ύπαρξης της HelMSIC είναι η εξυπηρέτηση των φοιτητών και φοιτητριών ιατρικής, ώστε να γίνουν κοινωνοί όλης της απαραίτητης πληροφορίας και της ανάπτυξης κατάλληλων δεξιοτήτων, που δεν είναι δυνατό να αποκτήσουν αποκλειστικά από τα προγράμματα σπουδών, πιστεύουμε ότι είναι καίρια η επικοινωνία με την ΕΕΦΙΕ για να θέσουμε στέρεες βάσεις οι οποίες θα υλοποιούν αυτό το σκοπό.

Με αυτή την επιστολή καλούμε επίσημα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΦΙΕ να έρθει σε επαφή μαζί μας, και μέσω ενός δομημένου διαλόγου με την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών να μπορέσουμε ανοιχτά να συζητήσουμε το πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων, που θα πετύχουν τον παραπάνω σκοπό.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο 2012/13
Η Πανελλήνια Ομάδα 2012/13
HelMSIC – Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής