Συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες δράσεις πρότεινε στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ η διανομαρχιακή.
Οι δράσεις που προτείνονται είναι:
ΠΡΟΣ:
α) Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΑΜΘ
β) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αλεξ/πολης
γ) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Κομοτηνής
δ) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μαρώνειας- Σαπών

Θέμα: Εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης των χρυσωρυχείων

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών επαγγελματικών, συνδικαλιστικών πολιτιστικών κλπ φορέων της Ροδόπης και του Έβρου έχει επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της εξόρυξης και επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη.
Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θράκης, Δημοτικά Συμβούλια Αλεξ/πολης, Κομοτηνής, και Μαρώνειας-Σαπών) με ομόφωνες αποφάσεις τους συμπορεύονται με τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, και πρωτοστατούν στον αγώνα του κοινωνικού κινήματος για να αποτραπεί η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 με επιστολή προς τον τότε Υπουργό ΠΕΚΑ που υπογράφουν οι δύο Μητροπολίτες, όλοι οι βουλευτές Ροδόπης και Εβρου, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θράκης. οι Αντιπεριφερειάρχεις Ροδόπης και Έβρου, και πλήθος πολιτικών, συνδικαλιστικών, επιστημονικών κλπ φορέων αναφέρουν ότι η οποιαδήποτε αδειοδότηση επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού θα αποτελέσει ευθεία αντίθεση στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών να επιλέξουν την αναπτυξιακή τους πορεία.
Στις 16 Μαρτίου 2012 οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜ- Θράκης αποφάσισαν με ψήφισμά τους να θέσουν στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών την παραίτησή τους σε περίπτωση που εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή.
Παραβλέποντας την βούληση της κοινωνίας και των εκλεγμένων τοπικών αρχών, για τα μεταλλεία χρυσού στη Θράκη ο Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε προς τους εκπροσώπους της καναδικής Eldorado Gold στις 21 Φεβρουαρίου 2013 για το έργο χρυσού του Περάματος στη Θράκη ότι «όλη η διαδικασία για την τελική έγκριση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών».
Μετά από αυτή τη δήλωση του Πρωθυπουργού θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θράκης και τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξ/πολης, Κομοτηνής, και Μαρώνειας –Σαπών που συντάχθηκαν και ενίσχυσαν όλα αυτά τα χρόνια τον κοινό αγώνα, νομιμοποιούνται πολιτικά και ηθικά να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών σε περίπτωση που εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή μας.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης (ενάντια σε όσους θεωρούν ότι δεν υπάρχει ενδοπεριφερειακή αλληλεγγύη) ζητούμε να πράξουν το ίδιο και όλοι οι Δήμαρχοι της ΑΜΘ, υλοποιώντας το ψήφισμά τους της 16ης Μαρτίου 2012.

Προτείνουμε επίσης:
1. Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ πλαισιωμένο από τους Δημάρχους, τους βουλευτές Ροδόπης και Έβρου και τους εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας να επισκεφθεί άμεσα τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να εκθέσουν την απόλυτη αντίθεσή μας στα σχέδια αδειοδότησης των εταιρειών χρυσού.
2. Να αναλάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο την πρωτοβουλία (αν επιθυμείτε μαζί με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή, είμαστε στη διάθεσή σας) για τη δημιουργία ενός Συντονιστικού του κοινού Αγώνα μας, στο οποίο θα μετέχουν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι, οι Βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων που επιθυμούν για να οργανώσουμε τις αντιδράσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο αγώνας μας υπερβαίνει τον καθένα μας. Είναι κοινός και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σα μια γροθιά για να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε άλλα μικροσυμφέροντα που ορισμένοι θα επικαλεστούν για να μας διασπάσουν.
Στον τόπο αυτό δεν πρόκειται να μετεξελιχθούμε ούτε σε εθελόδουλους, ούτε σε αργυρώνητους.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας θα το υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος.

Η Συντονιστική Γραμματεία της Διανομαρχιακής Επιτροπής