Καλά κρατεί το τουριστικό ρεύμα από Τουρκία
Της Κικής Ηπειρώτου
Ιδιαίτερα θετικά, μέσα στη γενική κατήφεια της εποχής, είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον τουριστικό κλάδο της περιοχής μας, καθώς το τουριστικό ρεύμα από Τουρκία βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, λειτουργώντας ως προάγγελος για το καλοκαίρι που έρχεται. Μετά από αρκετά χρόνια, φαίνεται πως οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας πέρσι την άνοιξη, ακολούθησε ένα ελπιδοφόρο καλοκαίρι, ενώ μεγάλη ήταν η προτίμηση που επέδειξαν Βούλγαροι, αλλά κυρίως Τούρκοι επισκέπτες για την περιοχή μας, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα ξενοδοχεία «βούλιαξαν», τα καταστήματα εστίασης πήραν βαθιά ανάσα και στους δρόμους της πόλης έβλεπε κανείς πολλά ξένα αυτοκίνητα. Στο πνεύμα έχουν μπει και οι επαγγελματίες, αρκετοί από τους οποίους έχουν τυπώσει καταλόγους και στην τουρκική και βουλγαρική γλώσσα, ενώ την περίοδο εκπτώσεων που διανύουμε, εκμεταλλεύεται καταλλήλως καταστηματάρχης του κέντρου, βάζοντας στη βιτρίνα του αυτοκόλλητα με τη λέξη «εκπτώσεις» στη βουλγαρική και την τουρκική. Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι ακόμη και στην περίοδο που διανύουμε, υπάρχουν επισκέψεις είτε μεμονωμένων ατόμων είτε γκρουπ. Για παράδειγμα, μέσα στη βδομάδα αναμένεται γκρουπ 50 ατόμων από την Τουρκία, για διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης.
Ξενοδόχοι: «Όχι στον εφησυχασμό και τις ανούσιες φιέστες»
«Τον εν λόγω επαγγελματία πρέπει να τον συγχαρούμε», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, σημειώνοντας πως θα πρέπει περισσότεροι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Όπως τονίζει, «είναι γεγονός ότι μετά από συνδυασμό παραγόντων, η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, ιδιαίτερα από την Τουρκία, έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, απ’ όλους, καθώς υπάρχει όντως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η αγορά διψά για πελάτες».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου, θα πρέπει και οι τοπικοί φορείς που διαχειρίζονται κονδύλια σχετικά με τον τουρισμό, να επικεντρώνονται σε πιο στοχευμένες προσπάθειες, μια και τα χρήματα πλέον είναι πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές. «Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τα υπάρχοντα κονδύλια, να μείνουμε μακριά από φιέστες και λάθη του παρελθόντος. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δίπλα μας και είναι ανάγκη να προβληθούμε με τέτοιο τρόπο με στόχο να μας μάθουν όσο δυνατόν περισσότεροι, δημιουργώντας εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσουν οι ίδιοι ως διαφήμιση του τόπου μας και γιατί όχι, να επιστρέφουν συχνά».
Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου ΛΕΩΝ ΤΟURS, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου HATTA και αντιπρόεδρος των τουριστικών γραφείων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σημειώνει πως όντως το κλίμα είναι πολύ θετικό, καθώς ολοένα και περισσότεροι τούρκοι τουρίστες προτιμούν την περιοχή μας για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες διακοπές. «Έχει ανέβει πολύ το βιοτικό τους επίπεδο, έχουν διευκολυνθεί οι διαδικασίες με τη βίζα, είμαστε πολύ κοντά, ενώ προσφέρουμε και πολύ καλές υπηρεσίες, τόσο σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, αλλά και τα καταστήματα εστίασης», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ».
Μεγάλο στοίχημα η έκθεση της Μόσχας
Σε ό,τι αφορά στην αεροπορική σύνδεση Αγίας Πετρούπολης – Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει πως υπάρχουν επαφές με τουριστικά πρακτορεία της ρωσικής πόλης, με στόχο να υπάρξει ένα τουριστικό ρεύμα, εφόσον ευδοκιμήσει το εγχείρημα της Aegean και μπουν οι πτήσεις στο πρόγραμμά της. Ωστόσο, αυτό που θέτει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου είναι η σημαντικότατη τουριστική έκθεση που θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου στη Μόσχα και αν θα υπάρξει εκπροσώπηση της περιοχής μας. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε παρόντες, μια και εκκρεμεί το θέμα της πτήσης, ελπίζω οι τοπικοί φορείς να το έχουν φροντίσει».
Τα στοιχεία για το 2012
Λιγότεροι οι Έλληνες που επισκέφτηκαν το 2012 την Τουρκία, ενώ αντίθετα αυξήθηκε ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα.
Μείωση 4,5% παρουσίασε ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που επισκέφθηκαν την Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.
Οι συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ήταν 31.782.832 (αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση 1,04%) και μεταξύ αυτών οι 669.823 ήταν Έλληνες πολίτες. Το 2011 είχαν επισκεφθεί την Τουρκία 702.017 Έλληνες πολίτες.
Στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται την Ελλάδα, διαθέτει η τουρκική στατιστική υπηρεσία για παρελθόντα έτη. Σύμφωνα με τα στοχεία αυτά, κατά τη διάρκεια του 2011, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 347.332 Τούρκοι πολίτες και το 2012, 433.290.
Σύμφωνα, όμως, με την ελληνική στατιστική υπηρεσία, για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2012 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 466.166 Τούρκοι πολίτες, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 10,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 κατά την οποία αφίχθησαν στην Ελλάδα 423.124 Τούρκοι πολίτες.
ΣΕΤΕ: Αισιόδοξα μηνύματα από τον τουρισμό
Τη σημασία του ελληνικού τουρισμού όσον αφορά τη διαμόρφωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τόνισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εστιάζοντας στα ευρήματα της μελέτης της McKinsey για τον ελληνικό τουρισμό «Greece 10 years ahead», που σημειώνει ότι για να συνεισφέρει ο τουρισμός σχεδόν το 40% της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας την επόμενη δεκαετία, πρέπει να γίνονται ετήσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει ότι το ποσό αυτό είναι απολύτως εφικτό και πιθανόν υποτιμημένο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, να προχωρήσουν άμεσα μία σειρά αποφάσεις μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η ταχύτερη -εντός 24 ωρών- έκδοση θεωρήσεων βίζας Σένγκεν και η χορήγηση σε ελάχιστο ποσοστό 30% θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, πέραν της απαραίτητης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, σε αμέσως επόμενο στάδιο πρέπει να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, όπως και στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5%.
Αισιόδοξα μηνύματα από το εξωτερικό
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η χώρα για το 2013 από τις περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Ήδη, οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν δείξει σαφή θετική μεταστροφή.
Η βρετανική αγορά είναι παραδοσιακά η πρώτη από τις βασικές αγορές που ξεκινά από νωρίς τον προγραμματισμό και τις προκρατήσεις. Στην αγορά αυτή καταγράφεται αύξηση της τάξης του 20% σε ένα δείγμα 600.000 επισκεπτών, οι οποίοι ήδη έχουν κλείσει τις διακοπές τους για το 2013 στη χώρα μας.
Στη γερμανική, τη γαλλική και τη σκανδιναβική αγορά υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 15%, ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Τουρκία κ.ά., αν και είναι πολύ νωρίς, διαπιστώνεται βελτίωση της ζήτησης και αύξηση των οργανωμένων πτήσεων, σημαντικά ανώτερη του 20%.
info
Από το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, ο πρόεδρος Παναγιώτης Κουτσίκος, ανέφερε τη μεγάλη αύξηση που παρουσίασε ο τουρισμός από την Τουρκία το 2012 που ήταν αποτέλεσμα των διευκολύνσεων θεώρησης που δόθηκε από το ελληνικό κράτος στους Τούρκους που είχαν πράσινα διαβατήρια (υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα). Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το 2010 περίπου 520.000 Έλληνες τουρίστες ταξίδεψαν στην Τουρκία, ενώ 215.000 Τούρκοι τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα. Το 2011, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης οι Τούρκοι τουρίστες που κατέχουν πράσινα διαβατήρια να επισκέπτονται την Ελλάδα χωρίς βίζα, ο αριθμός των τουριστών υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 520.000. Το 2012, με τα προσωρινά στοιχεία που διαθέτει το Επιμελητήριο, οι Τούρκοι τουρίστες έφτασαν τους 600.000.
Εφ. «Η Γνώμη»