Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας το Σουφλί
Της Κικής Ηπειρώτου
Στο «περίμενε» έχουν ακόμη τους επαγγελματίες και υποψήφιους επενδυτές στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου, τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, προκειμένου να αλλάξουν ορισμένα άρθρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται εδώ και χρόνια στον «πάγο». Ένα από τα πιο παράδοξα που συμβαίνουν εδώ και χρόνια στον Έβρο, αφορά την περιοχή του Σουφλίου, όπου η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου, με τους αυστηρούς όρους της, εμποδίζει την υλοποίηση ορισμένων επενδυτικών σχεδίων, τόσο από τους επαγγελματίες που ήδη έχουν επενδύσει στην περιοχή, με επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, όσο και από νέους επενδυτές.
Το θέμα απασχολεί τους τοπικούς φορείς εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα, σχετική ομόφωνη απόφαση για τροποποίηση των σχετικών όρων της ΚΥΑ, έχει εκδώσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης της Δαδιάς. Όπως είναι γνωστό, πριν από περίπου 2 μήνες, κλιμάκιο φορέων του Έβρου επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώνοντας για το θέμα τόσο τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, όσο και τους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου. Η αντίδραση του υπουργού, «Δεν είναι δυνατόν, αυτό πρέπει να αλλάξει», έδωσε ελπίδες στους επαγγελματίες, οι οποίες, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχουν ακόμη μετουσιωθεί σε πράξεις. Αιτία, τι άλλο, το τέρας της γραφειοκρατίας.
Η γραφειοκρατία ποτέ δεν πεθαίνει
«Έχουν εγκλωβιστεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», λέει στη «ΓΝΩΜΗ» πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Έβρου Αθανάσιος Μπέλλας, σημειώνοντας ότι παρά τη συχνή επικοινωνία με το υπουργείο, το θέμα δεν φαίνεται να προχωρά, εξαναγκάζοντας τους επαγγελματίες να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν τις νομικές διαδικασίες για διευθέτηση της υπόθεσης.
«Δικαιωθήκαμε στη συνάντησή μας με τον κ. Καλαφάτη πριν περίπου 2 μήνες, που κατανόησε ότι αυτά τα λίγα, αλλά ουσιαστικά που ζητούμε πρέπει να αλλάξουν. Ωστόσο, κι ενώ μιλούμε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείο περίπου 2 φορές τη βδομάδα, δεν φαίνεται ‘φως στο τούνελ’. Υπάρχει πολλή γραφειοκρατία, πολλά εμπόδια που δύσκολα θα υπερπηδηθούν άμεσα, στο διαλυμένο κράτος μας», αναφέρει ο κ. Μπέλλας, επισημαίνοντας πως «θα χρειαστεί να προχωρήσουμε άμεσα σε νομικές διαδικασίες για να δικαιωθούμε και στην πράξη».
«Η αλλαγή της ΚΥΑ είναι θέμα επιβίωσης»
Ο κ. Μπέλλας εκτιμά πως αν δεν προχωρήσει άμεσα η διευθέτηση του ζητήματος, πολλές από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή, θα «βάλουν λουκέτο». Όπως αναφέρει, αυτή την στιγμή, δεν μπορεί μία αγροτική αποθήκη ή ένας βιοτεχνικός χώρος να κατασκευάσει ούτε μία κεραμοσκεπή, για να προστατέψει την περιουσία του, ενώ αδύνατη είναι και η υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου επέκτασης ή εκσυγχρονισμού μιας επιχείρησης.
«Δεν μπορεί κανείς που θέλει να κάνει από μία κεραμοσκεπή έως μία μεταποιητική μικρομονάδα να προχωρήσει στην υλοποίησή της. Δεν επιτρέπεται, κι όλα αυτά, την στιγμή που κάθε θέση εργασίας, κάθε μεροκάματο είναι πολύτιμο στην περιοχή μας».
Γι’ αυτό το λόγο, εάν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, «θα πάρουμε ριζικά μέτρα, διότι δεν μπορεί να καθυστερούμε άλλο για τα αυτονόητα. Ακόμη και το wwf θέλει να μας στηρίξει. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πια, είναι θέμα επιβίωσης».