Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου στο τυροκομείο του Δουκίδη. Οι μαθητές αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του τυριού και τον πρώτο τυροκόμο της ελληνικής γραμματολογίας, τον Κύκλωπα Πολύφημο, ο οποίος στην Οδύσσεια του Ομήρου εμφανίζεται ως δεξιοτέχνης κτηνοτρόφος και τυροκόμος. Στο τυροκομείο οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον κ. Δουκίδη, ιδιοκτήτη του τυροκομείου και τον κ. Χειράκη, γεωπόνο-τεχνολόγο ζωικής παραγωγής, ότι το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας στο τυροκομείο είναι ελληνικό και προέρχεται αποκλειστικά από κτηνοτρόφους του νομού Ροδόπης και σε μικρότερο ποσοστό από τον νομό Έβρου.
Σχετικά με τη διαδικασία παρασκευής του τυριού, έχοντας επισκεφθεί αρκετά τυροκομεία στην Ιταλία, συνειδητοποιήσαμε ότι οι περισσότερες φάσεις στην παρασκευή ενός τυριού είναι όμοιες: η φυγοκέντρηση, η παστερίωση στους 72 βαθμούς, η προσθήκη καλλιέργειας και μαγιάς όταν πέσει η θερμοκρασία στους 34, το κομμάτιασμα, το στράγγισμα, το αλάτισμα. Διαφορά παρατηρήσαμε στην πρώτη ύλη, που στη φέτα αποκλειστικά προέρχεται κατά 70% από πρόβειο γάλα και κατά 30% από γίδινο αλλά και στη διαδικασία ωρίμανσης, γιατί η φέτα ωριμάζει μέσα στην άλμη.
Στο διάλειμμα γευσιγνωσίας είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλα τα τυριά του τυροκομείου, τη φέτα, τη μυζήθρα, την κρέμα και τον τελεμέ. Κρατάμε την προτροπή να προτιμούμε τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, γιατί υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και είναι εγγυημένη η ποιότητά τους.
Στην ερώτησή μας για τον ανταγωνισμό από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ο υπεύθυνος ανέφερε ότι λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις χαμηλότερες τιμές, αλλά ορισμένα, στηρίζοντας τους ντόπιους παραγωγούς, επισκέπτονται το τυροκομείο και ζητούν συνεργασία. Οι καταναλωτές της περιοχής στηρίζουν τη φέτα του τόπου, γιατί ο κόσμος ξέρει το ντόπιο τυρί, την ποιότητα και τη γεύση του.
Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα στον τομέα του βιολογικού τυριού πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχει προχωρήσει πολύ η παραγωγή βιολογικής φέτας, γιατί ήδη η φέτα είναι το τυρί που είναι πιο κοντά στη φυσική του κατάσταση, καθώς τα αιγοπρόβατα από το γάλα των οποίων φτιάχνεται η φέτα δεν είναι αντικείμενο εντατικής, μαζικής εκμετάλλευσης και συνεπώς η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει επικίνδυνα φάρμακα και μεταλλαγμένες τροφές.
Στη συζήτηση αντιληφθήκαμε ότι και οι τυροκόμοι είναι ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την προσεκτική χρήση των πόρων, με άλλα λόγια την αειφορία, καθώς είναι αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού στον τόπο μας, γιατί θα επιβαρύνει τη χλωρίδα και συνεπώς όλη τη διατροφική αλυσίδα.
Όσο για ένα μήνυμα στους σημερινούς νέους; Η απάντηση είναι: «Ναι, να ασχοληθούν με την τυροκομία, γιατί ό,τι έχει να κάνει με τρόφιμο δεν χάνει, έχει σταθερή αξία».
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Image and video hosting by TinyPic