Τελικά, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, παλινωδιών και αναποφασιστικότητας, το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να βρει τρόπο για να δημιουργήσει έναν ζωτικό ελεύθερο χώρο, σε μία γειτονιά που εδώ και χρόνια διεκδικεί το δικαίωμά της σε λίγο… πράσινο. Το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του να προχωρήσει στην εκποίηση δύο δημοτικών ακινήτων στην περιοχή της Χηλής και της Καλλιθέας, προκειμένου να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου που προορίζεται για πάρκο στην περιοχή του 6ου δημοτικού σχολείου. Ο λόγος για το οικοδομικό τετράγωνο 402, για το οποίο οι κάτοικοι είχαν συγκεντρώσει 259 υπογραφές τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας από τον τότε Δήμαρχο Γιώργο Αλεξανδρή να το μετατρέψει σε πάρκο. Προ ολίγων ημερών, η δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη, είχε δηλώσει αδυναμία για την υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας ότι ο σχετικός κωδικός, με το κονδύλι που είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή για τον σκοπό αυτό, ήταν κενό.
Τελικά, η δημοτική αρχή και υπό την πίεση των κατοίκων, που πραγματοποίησαν μέχρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πείστηκε να προσπαθήσει, έστω, να βρει χρήματα για τη δημιουργία του πάρκου.
Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη, με τη μορφή του κατεπείγοντος, καθώς, για το θέμα επίκειται το Σεπτέμβρη έκδοση απόφασης από την επιτροπή του Εφετείου Θράκης για τη μη απόδοση του εν λόγω απαλλοτριωθέντος, στο δικαιούχο, ακινήτου.
Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου, η δημιουργία ελεύθερων χώρων και η απόδοσή τους στους πολίτες είναι μείζονος σημασίας για τη δημοτική αρχή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με την εκποίηση των δύο ακινήτων σε Χηλή και Καλλιθέα, θα προκύψει η δυνατότητα κάλυψης του απαλλοτριωθέντος τιμήματος.
«Έτσι, θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες της πλατείας, όπως θέλουμε να τη διαμορφώσουμε, και θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής έναν ανοιχτό χώρο περίπου 2 στρεμμάτων. Κάνουμε μια θυσία εκποιώντας περιουσία του δήμου που θα αξιοποιηθεί όμως στο 6ο δημοτικό σχολείο».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Γρηγοριάδης σημείωσε ότι ουσιαστικά η απόφαση αυτή, έρχεται να υλοποιήσει αποφάσεις του 2010 της προηγούμενης δημοτικής αρχής. «Είναι μια εξέλιξη που μας βασάνισε ως δημοτική αρχή, υπάρχουν αποφάσεις από το 2010 που καλούμαστε να τις υλοποιήσουμε σήμερα. Ο προηγούμενος δήμαρχος με τη μη τήρηση της απόφασης δικαστηρίου, να απελευθερωθεί ο χώρος και να μη γίνει χώρος πρασίνου, οδηγείται στο δικαστήριο. Εμείς ως σώμα ομόφωνα ψηφίσαμε και χαρακτηρίσαμε το χώρο ως χώρο πρασίνου και σήμερα ερχόμαστε να υλοποιήσουμε μια απόφαση, αφού υπάρχει και έτοιμη μελέτη για να είναι άμεσα κατασκευαστέο ένα έργο που θα ανακουφίσει μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι με το θέμα είχε ασχοληθεί εκτενώς η εφημερίδα μας, από τη συγκέντρωση υπογραφών των κατοίκων το 2007 ακόμη, τονίζοντας την τεράστια σημασία της δημιουργίας ελεύθερων χώρων και της απόδοσης τους στους δημότες, σε μία εποχή που το τσιμέντο και οι καταπατήσεις κυριαρχούν.
Κική Ηπειρώτου
Εφ. «Η Γνώμη»