Της Κικής Ηπειρώτου
Διπλασιάστηκαν υποθέσεις των Εβριτών που καταγγέλλουν ότι έδωσαν «φακελάκι», προκειμένου να εξυπηρετηθούν σε δημόσιους φορείς και νοσοκομεία της περιοχής! Υπενθυμίζεται ότι σε ρεπορτάζ της ΓΝΩΜΗΣ πριν από ακριβώς ένα μήνα, οι σχετικές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το πρωτότυπο site edosafakelaki.org, ήταν 13 και αντιστοιχούσαν σε 10.350 ευρώ, ενώ σήμερα, είναι 26, με το ποσό να φτάνει πλέον τα 17.950 ευρώ… Ο αριθμός των καταγγελιών στο site καθημερινά αυξάνεται, έχοντας πλέον φτάσει στις 1.303 ιστορίες διαφθοράς, με 4.633.068€ να έχουν δοθεί σε φακελάκια, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Όπως λέει η ιδρύτρια της σελίδας Χριστίνα Τρεμόντι, «η πίεση για αλλαγή σε μία δημοκρατία μπορεί να προέρθει μόνο από το λαό και η τεχνολογία μας προσφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία τα κατάλληλα εργαλεία για να συμμετέχουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των αναγκών και απαιτήσεων μας. Ελάτε μαζί μας στην κοινή μας προσπάθεια, σε μία ιστοσελίδα δημιουργημένη από το λαό για τον λαό».
Στον Έβρο, αισίως (;), οι περιπτώσεις έφτασαν τις 26. Αρνητικός πρωταγωνιστής παραμένει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Για μια περίπτωση τοκετού, κατά την οποία ζητήθηκαν χρήματα για τον ιατρό, αλλά και τον αναισθησιολόγο, σημειώνει, μεταξύ άλλων ο καταγγέλλων: «Μήπως αναρωτιέται κανείς γιατί δεν έκανα καταγγελία; Θα γινόταν μια ΕΔΕ, θα του γινόταν μια επίπληξη και ξανά από την αρχή τα ίδια. Ο συγκεκριμένος είχε ξαναπεράσει τη διαδικασία αυτή, ποιο το αποτέλεσμα;».
Καταγγελίες υπάρχουν για αρκετές κλινικές του ΠΓΝΑ και αρκετές επεμβάσεις, όπως αφαίρεση πέτρας από τα νεφρά (700 ευρώ), μπαλονάκι στην καρδιά (500 ευρώ), ακόμη και για απλή γυναικολογική εξέταση (300 ευρώ), αρθροπλαστική γονάτου (400 ευρώ).
Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, σύμφωνα πάντα με τους χρήστες του site…
«Ονομάζομαι … κατάγομαι απο τη Σέρρες, εδώ και 5 χρόνια σχεδόν κάθε μήνα επισκέπτομαι το Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα την πνευμονολογική κλινική για το πρόβλημα υγείας που έχω (Ι.Π.Ι.). Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή Δημοσθένη Μπούρο και τους συνεργάτες του (Αργύρη Τζουβελέκη, Γιώργο Ζάχαρη) που με την ιατρική και την ψυχολογική τους φροντίδα με βοήθησαν και καλυτεύρεσαν τη ποιότητα ζωής μου σε μεγάλο βαθμό. Ουδέποτε ζήτησαν ή υπαινίχθηκαν κάποιου είδους χρηματική αμοιβή (φακελάκι)».
Εφ. «Η Γνώμη»