Του Βασίλη Κάργα
Στον Πασχάλη Λαμπαρδή και στο μυθιστόρημά του «Κάθετη έξοδος» (Πατάκης) απονέμεται το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για το 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των αναγνωστών. Ο συγγραφέας έχει καταθέσει πέντε μυθιστορήματα στη μέχρι στιγμής λογοτεχνική διαδρομή του. Η «Κάθετη έξοδος» είναι μια ψυχολογική περιπέτεια με φόντο το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, επικεντρώνοντας στην ανθρώπινη διάσταση – συναισθήματα, στοχαστικές αναζητήσεις, υπερβάσεις εντός της καθημερινότητας, υπαρξιακή διαδρομή προς την αυτογνωσία.
Στην τελική βαθμολογία δεύτερο κατατάχθηκε το βιβλίο του Εβρίτη συγγραφέα Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Οι καιροί της μνήμης» (Ψυχογιός). Στη φετινή διαδικασία του Βραβείου Αναγνωστών έλαβαν μέρος συνολικά πάνω από 5.000 βιβλιόφιλοι (από αυτούς 3.396 ψήφισαν με sms και οι υπόλοιποι ήταν μέλη των 38 Λεσχών Ανάγνωσης που πρότειναν τη «βραχεία λίστα»). .Η απονομή του Βραβείου Αναγνωστών λαμβάνει χώρα για όγδοη χρονιά. Διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την ΕΡΤ. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Βαθειά ευγνωμοσύνη
«Το επικρατέστερο συναίσθημα που νιώθω είναι βαθιά ευγνωμοσύνη, για όλες τις λέσχες ανάγνωσης που πρότειναν το βιβλίο. Ευγνωμοσύνη για κάθε αναγνώστη που βρήκε χρόνο και διάθεση να με τιμήσει με την ψήφο του. Το εκτιμώ αυτό γιατί γνωρίζω ότι ο αγώνας για επιβίωση κάθε μέρα γίνεται και πιο δύσκολος και μας έχει απορροφήσει τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα τις αναπτυξιακές μας ανάγκες, πάρ’ ‘όλα αυτά πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επικοινωνούσαν μαζί μου τηλεφωνικά η με e-mail και μου έλεγαν ότι στηρίζουν το βιβλίο. Περιέγραφαν πως τους βοήθησε να δουν πιο καθαρά πιο σφαιρικά τον εαυτό τους και τις καταστάσεις γύρω τους, ότι το βιβλίο αξίζει και πολλά όμορφα και ενθαρρυντικά λόγια. Όλο αυτό, το μεταφράζω σε αγάπη κι είμαι συγκινημένος και χαρούμενος για όλη αυτή τη συμπυκνωμένη αγάπη που δέχτηκα» δήλωσε ο Πασχάλης Λαμπαρδής, που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη και προσθέτει ότι το βραβείο το αφιερώνει στο Άγιο Όρος:
«Πάω συχνά τα τελευταία είκοσι χρόνια στο Άγιο Όρος και γράφω. Τόσο ό τόπος όσο και οι άνθρωποι εκεί, που έχουν αφιερωθεί στην υπηρεσία της ανώτερης δύναμης, είναι πια ένα κομμάτι της ζωής μου, είναι ένα ιερό μέρος μέσα μου , το κουβαλάω παντού και αυτό έχει τη δύναμη να με επαναφέρει στην ισορροπία ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, υπενθυμίζοντας μου ότι θα γίνει ότι είναι καλύτερο να γίνει. το Άγιο Όρος θα πάω το βραβείο αυτό, εκεί το αφιερώνω.»

Το χρέος της λογοτεχνίας
Ο συγγραφέας μας μίλησε και για το νέο του βιβλίο που γράφει κι έχει κέντρο τον άνθρωπο: «Σε αντίθεση με τη γνώμη πολλών συγγραφέων εγώ πιστεύω ότι η λογοτεχνία έχει χρέος να επιχειρεί την εξέλιξη της ανθρώπινης νόησης, στρέφοντας τον άνθρωπο στην ουσία των πραγμάτων και όχι στην υπερανάλυση, με σκοπό την εξέλιξη του πολιτισμού. Και στο βιβλίο που γράφω τώρα έχω στόχο τελικά ό αναγνώστης με διαύγεια να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που τον τρέφει τι είναι αυτό που τον δηλητηριάζει και να διαλέξει το πρώτο, γιατί μόνο ο άνθρωπος που τελικά συγχωρεί τον εαυτό του μπορεί να προχωρήσει. Με τη βοήθεια του λογοτεχνικού λόγου αλλά απλά και κατανοητά, επιχειρώ κάτι τέτοιο όχι σαν αυθεντία αλλά ως άνθρωπος που σιγά- σιγά εξελίσσεται μέσα από την πορεία του, ταυτόχρονα βοηθούμενος από την πορεία και την εξέλιξη άλλων ανθρώπων.»