Στις 17 Δεκεμβρίου τιμήθηκε και φέτος, η μνήμη των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίων «Τριών Παίδων εν Καμίνω», με εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων.
Στην Αθήνα, η καθιερωμένη τελετή δοξολογίας πραγματοποιήθηκε, στις 11:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρουσία του Προϊστάμενου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αρχιμανδρίτη κ.κ. Νεκτάριου Κιούλου.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Γεωργακόπουλος κατά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής ανέφερε: «Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Πυροσβέστες/ριες, Σπουδαστές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Πολιτικοί Υπάλληλοι του Σώματος, Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, Συμβασιούχοι και Εθελοντές Πυροσβέστες.
Σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 17 Δεκέμβρη, τιμούμε με ευλάβεια τους Προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίους Τρεις εν Καμίνω Παίδες. Τους Αγίους Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ οι οποίοι, βγήκαν ζωντανοί από την πύρινη λαίλαπα, έχοντας ως ασπίδα σωτηρίας την πίστη τους στο Θεό.
Οι Άγιοι αυτοί, παρότι αξιωματούχοι στη Δημόσια Διοίκηση της Βαβυλώνας, αρνήθηκαν να προσκυνήσουν, σύμφωνα με τα τότε ήθη των ειδωλολατρών, τη Χρυσή Εικόνα του Βασιλιά Ναβουχοδονόσορ, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο θάνατός τους δια πυρός. Κι όμως η πίστη τους στο Θεό, τους έσωσε από τις φλόγες.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των Αγίων μας είναι η πίστη, η αφοσίωση, η αυταπάρνηση, δηλαδή είναι αυτά που διακρίνουν και όλους εμάς που ανήκουμε στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες, είμαστε και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή μαχόμενοι για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
Και σήμερα που οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες, λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε το κοινωνικό σύνολο να νιώθει σίγουρο, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα σταθεί αγόγγυστα δίπλα του, όποτε παραστεί ανάγκη. Την καθημερινή μας αυτή προσπάθεια, να είστε σίγουροι ότι την αναγνωρίζουν όλοι, πράγμα που μας καταξιώνει και μας κάνει ακόμα πιο αγαπητούς στη συνείδηση τους.
Αυτή η ανιδιοτέλεια, του να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα, τείνει να εκλείψει στις μέρες μας, αλλά είναι αυτή που μας κάνει υπερήφανους που ανήκουμε στην Πυροσβεστική οικογένεια.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τον προσωπικό αγώνα που δίνει ο καθένας από εμάς, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, γιατί βάζοντας χρόνια τώρα, ο κάθε ένας το λιθαράκι του, χτίσαμε ένα τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε κίνδυνο από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με διαρκή εκπαίδευση αλλά και με την εσωτερική μας δύναμη, τη βοήθεια του Θεού και των Προστατών μας, θα γινόμαστε ακόμα καλύτεροι.
Εύχομαι σε όλους εσάς και τις οικογένειες σας χρόνια πολλά με υγεία.
Χρόνια πολλά στους απόστρατους συναδέλφους μας, τους οποίους τιμούμε πάντα με αγάπη και σεβασμό.
Χρόνια πολλά στο Πυροσβεστικό Σώμα.».
Στον εορτασμό παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, σύσσωμη η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, καθώς και μεγάλος αριθμός συνταξιούχων και εν ενεργεία συναδέλφων.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτήριου Γεωργακόπουλου, δεν πραγματοποιήθηκαν δεξιώσεις και οι σχετικές δαπάνες, θα διατεθούν για την ενίσχυση του εθελοντικού οργανισμού «το χαμόγελο του παιδιού».