Κάθε μικρό παιδί γράφει ένα δικό του γράμμα στον Αι Βασίλη με μια λίστα δώρα που θέλει για τα Χριστούγεννα, είναι πλέον έθιμο.
Στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο αλλά και αναμενόμενο, τα γράμματα πληθαίνουν αντί να μειώνονται. Το ταχυδρομείο στη Φινλανδία όπου θεωρείται ότι ζει ο Αι Βασίλης έλαβε γράμματα το 2006 από 150 χώρες. Η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Αυστρία, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιρλανδία είναι επίσης από τις χώρες που λαμβάνουν τεράστιο αριθμό γραμμάτων κάθε χρόνο.
Συνολικά κάθε χρόνο στέλνονται πάνω από 10.000.000 γράμματα. Τα περισσότερα ταχυδρομεία έχουν δημιουργήσει ειδικές υπηρεσίες που διαβάζουν τα γράμματα των παιδιών και μάλιστα σε πολλά απαντούν και άλλα τα προωθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Βέβαια η τεχνολογία εξελίσσεται και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα ηλεκτρονικά γράμματα, υπάρχουν ειδικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις και ορισμένα ταχυδρομεία έχουν δημιουργήσει ειδικές ιστοσελίδες όπου τα παιδιά μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό γράμμα στον Αι Βασίλη.

Αναστασία Μίχου