Της Κικής Ηπειρώτου
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των αιτήσεων διαζυγίων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, έχοντας εδώ και καιρό ξεπεράσει κατά πολύ τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί το 2011. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της «ΓΝΩΜΗΣ» είχε διαπιστωθεί η αυξητική τάση στον αριθμό των διαζυγίων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από πιο πρόσφατες πληροφορίες που φτάνουν στην εφημερίδα μας. Μάλιστα, η διαφορά που έχει προκύψει μάλιστα είναι τέτοια, που προκαλεί προβληματισμό και υποψίες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα διαζύγια είναι εικονικά, προκειμένου το ζευγάρι να διαφυλάξει είτε κάποιο ακίνητο, είτε να απαλλαχθεί από κάποια άλλη φορολογική επιβάρυνση. Το θέμα αυτό, ένα ακόμη σημείο των καιρών μας, μία ακόμη σοβαρή συνέπεια της οικονομικής κρίσης, έχει ήδη αναδειχθεί σε άλλες περιοχές της χώρας μας, με χιλιάδες ζευγάρια να παίρνουν μία τέτοια απόφαση, προσπαθώντας να επιβιώσουν…
Ο,τιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαφρύνσεις από τα οικονομικά βάρη και όχι μόνο, φαίνεται ότι κάνουν κάποια ζευγάρια, ακόμα και να πάρουν…εικονικό διαζύγιο. Σύμφωνα με στοιχεία από διάφορες ΔΟΥ της χώρας, τον τελευταίο χρόνο έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των πολιτών, οι οποίοι ζητούν την αυτοτελή φορολόγηση τους και τη διαγραφή του ΑΦΜ του/της συζύγου επικαλούμενοι ότι είναι σε διάσταση.
Το κέρδος που έχουν τα ζευγάρια που παίρνουν εικονικό διαζύγιο αφορά από το επίδομα της Πρόνοιας που μπορεί να αποκτά το δικαίωμα ο ένας εκ των δύο να λάβει, δηλώνοντας μικρό ή μηδενικό εισόδημα, μέχρι τα ευεργετήματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες. Όφελος μπορεί να υπάρχει και από το χαράτσι της ΔΕΗ, αφού οι άνεργοι έχουν καλύτερη μεταχείριση στην καταβολή του ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αποφευχθεί η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους. Το διαζύγιο-«μαϊμού» βοηθάει ακόμη στην εισαγωγή φοιτητή στη Φοιτητική Εστία, στη λήψη υποτροφίας, στην εγγραφή σε δημοτικό παιδικό σταθμό κ.α. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα συχνό, στα ζευγάρια που προσπαθούν να ωφεληθούν από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να προβαίνουν σε αίτηση διακοπής του γάμου τους, προκειμένου να διατηρήσουν τα όποια ακίνητά τους, εφόσον το δικαστήριο προστατεύει μόνο μία, την κύρια κατοικία από την κατάσχεση.
Όταν ο στόχος επιτευχθεί, οι δύο σύζυγοι δηλώνουν ότι συμφιλιώθηκαν και επανακαταθέτουν κοινή φορολογική δήλωση.

Κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα…
Από σχετικό δημοσίευμα που αλιεύσαμε από το dete.gr, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν λίγους μήνες…
«Οργιάζουν το τελευταίο διάστημα οι φήμες στην περιοχή της Αγ. Τριάδας Πάτρας, για άτεκνο ζευγάρι μέσης ηλικίας που λέγεται ότι πήρε εικονικό διαζύγιο προκειμένου να βρει πρόσβαση σε επιδόματα και βοηθήματα!
Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, η σύζυγος έχει βγει σε πρόωρη σύνταξη και ήταν για χρόνια εργαζόμενη σε υψηλόβαθμη θέση δημόσιας υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να γνωρίζει καλά τα κατατόπια. Ο άνδρας της δεν έχει πηγή εσόδων επειδή δεν είχε φροντίσει να συμπληρώσει τα ένσημά του. Όπως δημοσιεύει το dete.gr, αυτό που λέγεται έντονα στη γειτονιά τους είναι ότι συναποφάσισαν να κάνουν αίτηση διαζυγίου και να προχωρήσουν κανονικά την όλη διαδικασία με αποκλειστικό σκοπό να… αυξήσουν το εισόδημά τους.
Και πώς το πέτυχαν αυτό; Κατ’ αρχάς, με το διαζύγιο ο άνδρας κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση μιας μικρής σύνταξης από την πρόνοια. Ταυτόχρονα μπόρεσε να εκδώσει το βιβλιάριο απορίας, μιας και υποτίθεται ζει πια μόνος του και ελλείψει εσόδων έχει ανάγκη το βοήθημα για να ζήσει. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, είχε ξεκινήσει διαδικασίες και για την έγκριση επιδότησης ενοικίου για ένα μικρό σπίτι το οποίο εμφανίζει ως τόπο κατοικίας του».