Έβρος: Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ για την αντιμετώπιση προβλημάτων του χειμώνα
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου υπό την προεδρία του Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας ΑΜΘ κ Κωνσταντίνου Καλούδη-η Αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Νικολάου Μαυρανεζούλη απουσίαζε λόγω ασθενείας- για την έγκαιρη αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και πλημμυρών κατά τον φετινό χειμώνα.
Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων ανέπτυξαν τις δράσεις που έχουν αναλάβει για την προετοιμασία των υπηρεσιών τους ενόψει του χειμώνα, ανέφεραν προβλήματα και δυσκολίες, έκαναν προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των φορέων.
Στην χθεσινή σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. η Π.Ε. Έβρου ενόψει των χιονοπτώσεων, του παγετού και των πλημμυρών, αποτύπωσε την κατάσταση που επικρατεί , το βαθμό ετοιμότητας που βρίσκεται η Π.Ε. Έβρου, τις παραλείψεις που υπάρχουν, και συζήτησε τον τρόπο αντιμετώπισης
Ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Κώστας Καλούδης δήλωσε :
«Συγκαλέσαμε σήμερα το ΣΟΠΠ για να διαπιστώσουμε ποια είναι η κατάσταση των υπηρεσιών, των συναρμόδιων υπηρεσιών και να εξασφαλίσουμε ότι αν ενδεχομένως δεν έχει γίνει κάτι , πρέπει να το κάνουμε τώρα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των υπηρεσιών μας, ώστε στην περίπτωση που θα έχουμε έντονο συμβάν, να μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως πρέπει. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ζητήματα. Θα έλεγα ότι έχουμε προχωρήσει σε μία καλή συντήρηση των αναχωμάτων μας, μετά τα προβλήματα του περσινού χειμώνα, ωστόσο δεν παύει μια πλημμύρα να είναι ένα έκτακτο γεγονός, να έχει μια βαρύτητα που δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανένα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν Περιφέρεια και σαν πολιτεία, είναι να είμαστε όσο το δυνατόν έτοιμοι, όσο το δυνατόν καλύτερα συντονισμένοι μεταξύ μας ,για να αντιμετωπίσουμε αυτό που δεν θα θέλαμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
Η αντιπλημμυρική προστασία έχει προχωρήσει αρκετά νομίζω. Οι όποιες ενδεχομένως ατέλειες που είχαμε στο παρελθόν ελπίζουμε ότι έχουν διορθωθεί. Έχει γίνει μια πολλή μεγάλη προσπάθεια, έχουν γίνει πολλά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα, που να είναι καθησυχαστική για όλους, ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την δριμύτητα κάποιων φαινομένων ,όπως συνέβη πέρυσι με το Ορμένιο, όταν κατέρρευσε το φράγμα της Βουλγαρίας και απίστευτος όγκος νερού κατέφθασε, σε απίστευτο μικρό χρονικό διάστημα. Μακάρι να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, κανείς δεν το θέλει, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι ανάλογο, κάτι αντίστοιχο. Επομένως χρέος όλων είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των υπηρεσιών και είναι αρκετές ,ώστε ακόμη και αν συμβεί κάτι που είναι τόσο έκτακτο, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε απώλειες ζωής, δεν θα έχουμε απώλειες περιουσίων κι όσα πρέπει να φροντίζει το κράτος».
Για την ετοιμότητα των αναχωμάτων είπε ο κ Καλούδης: «Δεν κατασκευάζουμε φράγματα, επισκευάζουμε αναχώματα. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι τα αναχώματα της Ελληνικής πλευράς έχουν αντίστοιχα αναχώματα στις γειτονικές πλευρές Βουλγαρίας και Τουρκίας. Επομένως, επισκευάζουμε τις ζημιές στα αναχώματα, στην πλευρά μας, ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον σχεδιασμό των αναχωμάτων είναι κατασκευασμένα με διακρατικές συμφωνίες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισκευάσουμε τα αναχώματα, να βελτιώσουμε την λειτουργία τους, να αποκαταστήσουμε τις τυχόν βλάβες τους κι αυτό έχει γίνει σε απόλυτο βαθμό. Έχουμε αποκαταστήσει όλες τις βλάβες που προκλήθηκαν. Δεν μπορούμε όμως μονομερώς να κάνουμε ενέργειες παράδειγμα όπως η ανύψωση τους, διότι είναι θέμα διακρατικών συμφωνιών, ξεπερνά την δυνατότητά μας.
Η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα αναχώματα όπως είναι αυτή τη στιγμή, είναι ικανά να αντέξουν ένα πλημμυρικό φαινόμενο κι από εκεί και πέρα η δουλειά μας είναι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε καταστροφή που ενδεχομένως θα προκύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»
Για την απουσία των εκπροσώπων άλλων Δήμων διευκρίνισε:«Είμαστε σε επαφή με όλους τους Δήμους ανεξάρτητα αν είναι παρόντες. Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. Ενημερώνονται και ενημερωνόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι αυτό είναι που ζητάμε. Ζητάμε η Πολιτική Προστασία της Π. Ε. να έχει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για να μπορέσει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, τον συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών.»
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Δημήτρης Πέτροβιτς, ,ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ Κώστας Κοκολάκης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ Κώστας Χουβαρδάς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Ενότητας Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας κ.Βασίλης Δολαψής, εκπρόσωποι των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Ν Ορεστιάδας εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών, λιμενικών αρχών,, ,εκπρόσωποι της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., της ΔΕΗ, του Αερολιμένος «Δημόκριτος» των Δ/σεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Ποταμού Έβρου, των Εθελοντικών Ομάδων, καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.