Αλεξ/πολη 6/7/2011
Το πιο αδύναμο κομμάτι της Κοινωνίας μας (υπάλληλοι,συνταξιούχοι,άνεργοι),σφυροκοπήθηκε και στη συνέχεια θυσιάστηκε και πάλι στο βωμό της Μνημονιακής Πολιτικής. Αντί μέτρων στήριξης και Αλληλεγγύης, δέχονται μειώ-σεις συντάξεων, περικοπές παροχών και μισθών.
Οι Μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις και τις συντάξεις, είναι σκληρές, οριζόντιες, κάποιες από αυτές ακόμη και αναδρομικές, ατελέσφορες και αναποτελεσματικές.
Επιβαρύνουν συνολικά και αδιάκριτα όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας: Εργαζό-μενους, Επιχειρηματίες, Αγρότες, Επαγγελματίες.
Όταν δεν αφαιρεί μονομερώς δικαιώματα όπως στους Αγρότες και Εργαζόμενους, τότε με το ένα χέρι δίνει (μειώσεις εργασιακού κόστους, ευελιξία) και με το άλλο παίρνει (έκτακτη εισφορά, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών) στους Επιχειρηματίες και Επαγγελματίες.
Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι τα αποτελέσματα μιας αποτυχημένης πολιτικής δεν μπορεί να τα πληρώνει η Κοινωνία και η Οικονομία της Χώρας με τα ίδια μέτρα και την ίδια λά-θος «συνταγή», όπως σημειώνει και ο Τομέας εργασίας της Νέας Δημοκρατίας.
Όμως, τι να περιμένει κανείς από μια «κυβέρνηση» που για μια ακόμα φορά άφησε άφω-νους τους πολίτες αυτής της περήφανης αλλά «κατακρεουργημένης» χώρας με τα γνωστά επιπό-λαια (πασοκικά) χωρατά, όταν άκουσαν το νέο Υφυπουργό Εργασίας, να δηλώνει στην κρατική τηλεόραση: “Εμείς νομοθετούμε στη Βουλή πως θα γίνει καλύτερα η ευελιξία και κάτω εκεί στην αγορά εργασίας δεν ισχύει τίποτα……” !!!!!!!!
Ο νέος Υπουργός δηλαδή, εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα παραβίασης των κανόνων της εργα-τικής νομοθεσίας και ομολογεί την πλήρη αδυναμία ελέγχου της νομιμότητας;
Δηλώνει »παραίτηση» από το ουσιαστικό μέρος της αποστολής του;
Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι, το πιο αδύναμο μέρος στις εργασιακές σχέ-σεις, έχει ανάγκη από στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων του.
Ωστόσο, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και νέοι, αγωνιούν και αναζητούν ένα άλλο περι-βάλλον Ανάπτυξης, Ανάκαμψης, Ελπίδας και Προοπτικής. Διεκδικούν ευκαιρίες στην οικονο-μία, δικαιοσύνη στην κοινωνία, φροντίδα στην πολιτεία. Αρνούνται τη μιζέρια και την παραίτη-ση. Απαιτούν επαναδιαπραγμάτευση, επανεκκίνηση της οικονομίας και πολιτικές βιώσιμης ανά-πτυξης.
Είναι πολιτικό χρέος και πατριωτικό καθήκον να τους ακούσουμε και να δεσμευτούμε για τη διασφάλισή τους.
Η Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς ,παλεύει για μια καινούρια αρχή, για μια ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα δώσει στο λαό μας αυτά που του στερεί το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τα υπηρετεί».
Επειδή όμως εμείς στη Νέα Δημοκρατία κυριολεκτούμε, όσο σκληρά και αν είναι αυτά που παρουσιάζουμε ,καταδεικνύουμε ,θα σας παρουσιάσουμε μια πρόσφατη έρευνα που δημο-σιεύτηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)και παρουσιάζει το φρικτό μνημο-νιακό πρόσωπο αυτής της Κυβέρνησης.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ,
Στο 15,9% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι 14,2% του προηγούμενου τριμήνου και 11,7% του αντίστοιχου τριμήνου 2010.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, με τον αριθμό των απασχολούμενων να διαμορφώνεται σε 4.194.429 άτομα.
Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 11,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 35,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, φτάνοντας σε 792.601.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (19,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (13,3%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (30,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 35,8%.
Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (23,4%).
Ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (18,9) και οι απόφοιτοι τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (18,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (9,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (10,6%).
Από το σύνολο των ανέργων, το 88,9% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 51,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.
Ένα ποσοστό ανέργων (6,8%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή: α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,4%),β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (25,1%),γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,3%).
Το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 22,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλαιοί άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 46,6%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (19,8% έναντι 15,5%). Επίσης, το 73,3% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 52,0%.
Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 24,3% και τη Δυτική Μακεδονία με 22.3%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 12,4% και στο Βόρειο Αιγαίο με 12,6%.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, βρήκαν απασχόληση 84.278 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος, ενώ 47.690 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.
Αντίθετα, 195.193 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 101.609 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 102.329 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.
Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. παρατηρεί ότι σε όλους τους τομείς καταγράφεται μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 7,7%, στο δευτερογενή 13,8% και στο τριτογενή 2,2%.
Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,8% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 54,1% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 5,9% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες.
Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,4%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!!!!
ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΟ.Δ.Ε. ΕΒΡΟΥ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ