Kαμιά υπαναχώρηση απ’ τον προοδευτικό νόμο για την ιθαγένεια μπροστά στην ακροδεξιά!!!
Ανακοίνωση ΠΑΣΠ Αλεξανδρούπολης για το νόμο περί ιθαγένειας
Έντονη φημολογία έχει προκύψει αναφορικά με την τύχη του ν.3838/10 για την ιθαγένεια και την ενδεχόμενη τροποποίηση του προς ένα πιο αυστηρό, δύσκαμπτο και νομικά, αλλά και κοινωνικά παλιομοδίτικο πλαίσιο.
Αρχικά, να τονίσουμε πως η διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων του εν λόγω νόμου είναι εξ’ ορισμού απαράδεκτη, καθώς πλήττει με το πιο βάναυσο τρόπο το ανεπηρέαστο της απόφασης και την ίδια την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Τέτοιες διαρροές υποκρύπτουν τη λογική πολιτικών “δακτύλων” σε μια χώρα που μαστίζεται απ’ την ανομία και με υψηλό το έλλειμμα εμπιστοσύνης στου θεσμούς μόνο κακό μπορούν να προξενήσουν στη Δικαιοσύνη.
Είναι άλλωστε πρόσφατη στη μνήμη των πολιτών και παράδειγμα προς αποφυγή η “δικαιοσύνη” τύπου Σανιδά που απεκδύεται τον κοινωνικά ισορροπιστικό της ρόλο για να λάβει αυτόν του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Το ξεκαθαρίζουμε πως τέτοια “δικαιοσύνη” δεν θέλουμε.
Είναι δικαιοσύνη με εισαγωγικά, διάτρητη και δεν επιτελεί τον κοινωνικά συνεκτικό της ρόλο.
Ως προς την ουσία του ν.3838/10 θεωρούμε πως πρόκειται για το πιο προοδευτικό νομοθετικό προϊόν μιας διετίας δημοσιονομικής φρενίτιδας.
Για μας, την Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη, η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου και κοινωνικά άκαιρου δικαίου του αίματος (ius sanguinis)- καθώς αναφέρεται σε μια άλλη κοινωνία, σε μια Ελλάδα περίκλειστη κι όχι σύγχρονη και πολυπολιτισμική- με το δίκαιο του εδάφους (ius solis) που ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες της Δύσης δεν συνιστά μια απλά θετική εξέλιξη σε επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο. Είναι μια πραγματική ανάγκη για την Ελληνική Κοινωνία.
Τα παιδιά νομίμων μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, που πήγαν στα ίδια σχολεία με μας, ζουν, σπουδάζουν και ονειρεύονται τη ζωή τους στην Ελλάδα είναι το ίδιο Έλληνες με εμάς κι όχι πολίτες 3ης κατηγορίας.
Η πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβλέπει τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή, τους δεσμούς τους με τον τόπο και τους ανθρώπους του αντιμετωπίζοντας τους ως ξένο σώμα.
Η Ελλάδα, οι Έλληνες κερδίζουμε με την ενσωμάτωση και την αφομοίωση αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας.
Γι’ αυτό και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας.
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά την εθνική της ταυτότητα μέσα στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Συνεπώς, η πολιτική ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών στον πυρήνα μιας συνεκτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα τους να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια είναι μονόδρομος ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΔΕΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Ιδιαίτερης υφής είναι άλλωστε κι ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σ’ αυτήν.
Για μας δεν δικαιολογείται καμία πολιτική υπαναχώρηση από το νόμο 3838/10, κανένα κοινωνικό πισωγύρισμα, καμιά έκπτωση της Δικαιοσύνης μπροστά στο δηλητήριο του ρατσισμού και την ξενοφοβίας της ακροδεξιάς.
Άλλο η διαχρονική απουσία μεταναστευτικής πολιτικής κι άλλο η πολιτογράφηση και ενσωμάτωση ανθρώπων που ζουν, εργάζονται κι έχουν αποδεδειγμένα συνδέσει τη ζωή τους με τη χώρα.
Η ευθυνοφοβία, ο ανέξοδος λαϊκισμός που αποπροσανατολίζει τους πολίτες απ’ τα πραγματικά τους προβλήματα, που θέλει για όλα να φταίει κάποιος άλλος και ταυτίζει “τα ξερά με τα χλωρά”, τους νόμιμους με τους παράνομους είναι μια υπεραπλούστευση που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στον κοινωνικό εκφασισμό.
Κι αυτή την εξέλιξη, εμείς οι Νέοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν πρόκειται να την επιτρέψουμε!!!
Ας προσέχει ο κύριος Σαμαράς όταν ψαρεύει ψήφους απ’ τα θολά νερά της Χρυσής Αυγής!!!
Είναι πλέον πρωθυπουργός, όχι πρόεδρος της Πολ.Αν. με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αντίκτυπο της φρασεολογίας και της ρητορικής του στην ελληνική κοινωνία…
ΠΑΣΠ Αλεξανδρούπολης