Επιβεβλημένη κρίνεται η κινητοποίηση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής για την προσφορά αίματος. Η συγκυρία των τελευταίων ημερών, κυρίως λόγω των τροχαίων ατυχημάτων (και δυστυχημάτων) με αρκετούς τραυματίες, οδήγησε στην έκτακτη ανάγκη σε μονάδες συγκεκριμένων ομάδων αίματος.
Σύμφωνα με σχετική, έκτακτη ανακοίνωση του Συλλόγου Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης οι ομάδες Α θετικό (+), Β θετικό (+) και 0 θετικό (+) παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση στο νοσοκομείο της πόλης.
Μάλιστα όπως σημειώνει, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Συλλόγου, Τάσος Κοντακίδης «δεν πρόκειται για μία κίνηση που αποσκοπεί στην πρόληψη για να αυξήσουμε τα αποθέματα αλλά πρόκειται για πραγματική ανάγκη σε αίμα, κυρίως των ομάδων που αναφέρουμε στην ανακοίνωσή μας. Γι’ αυτό τον λόγο καλούμε τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν στην περίσταση, ενώ και εκείνοι που έχει τύχει να δώσουν πρόσφατα, παρακαλούνται να προτρέψουν και να παρακινήσουν όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν, δίνοντας μία φιάλη αίμα χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση, πέραν των 10 λεπτών που απαιτούνται για την όλη διαδικασία». Είναι χαρακτηριστικό το σημείο της ανακοίνωσης – κάλεσμα, όπου αναφέρεται με έμφαση ότι «ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ»
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις και την συγκυρία των τροχαίων καθώς και ενόψει ενός παραδοσιακά «απαιτητικού» μήνα, σαν τον Δεκέμβριο, διανύουμε μία δύσκολη περίοδο σε σχέση με τις ανάγκες αίματος στην περιοχή. Οι εκκλήσεις από την πλευρά των Συλλόγων του Έβρου γενικότερα, είναι διαρκείς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι οργανωμένες προσπάθειες πολλές για εθελοντική αιμοδοσία δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπηρεσίας που διοργάνωσε τον προηγούμενο μήνα εθελοντική αιμοδοσία κατάφεραν να συγκεντρωθούν μόλις πέντε μονάδες, τη στιγμή που αναμένονταν περισσότερες από 30.
Επίσης, στην καθιερωμένη αιμοδοσία, το περασμένο Σάββατο από την κινητή μονάδα, μπροστά στο Δημαρχείο, ο αριθμός των μονάδων αίματος κινήθηκε κάτω από τις 20, δίνοντας ακόμη ένα δείγμα χαλαρότητας από την πλευρά του κόσμου, ενώ και την Κυριακή κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας από την Ιερά Μητρόπολη συλλέχθηκαν 25 μονάδες αίματος.
Εν τω μεταξύ, την εβδομάδα που διανύουμε πραγματοποιείται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, μπροστά στην Λέσχη Αξιωματικών εθελοντική αιμοδοσία, κατόπιν πρωτοβουλίας της Διοίκησης της 12ης Μεραρχίας και ήδη την πρώτη ημέρα αν και συγκεντρώθηκαν 170 μονάδες αίματος, ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30 μονάδες) προορίζεται για τις ανάγκες του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, «αφού, βάση της οδηγίας του αρχηγείου του Στρατού μας, ο μεγαλύτερος όγκος του αίματος αφορά το κέντρο, δηλαδή την Αθήνα. Έτσι οι συμπολίτες μας δεν θα πρέπει να δείχνουν εφησυχασμένοι όταν πληροφορούνται ότι δίνουν αίμα οι στρατιώτες μας» υπογραμμίζει ο κ. Κοντακίδης, ο οποίος κάνει ακόμη μία έκκληση προς όσους βρέθηκαν στην ανάγκη για αίμα και την κάλυψαν μέσω των αποθεμάτων του νοσοκομείου, να φροντίσουν να καλύψουν, ώστε «να μην βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση που φτάσαμε αυτό το διάστημα με τα αποθεματικά να είναι σε οριακό σημείο».