Της Κικής Ηπειρώτου
Πόνταρε στα τοπικά, παραδοσιακά, ποιοτικά προϊόντα, με αγνά υλικά και ιδιαίτερη φροντίδα και κέρδισε τις εντυπώσεις, τις προτιμήσεις, αλλά και τα βραβεία. Ο λόγος για την εταιρεία εμπορίας και επεξεργασίας κρεάτων ΚΟΣΜΟΣ Α.Ε., με έδρα την Ορεστιάδα, η συμμετοχή της οποίας στην έκθεση Meat Days συνοδεύτηκε από πληθώρα διακρίσεων και ευκαιριών, προκειμένου τα προϊόντα του Έβρου να γίνουν γνωστά, όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε διάφορες γωνιές του κόσμου. Με μια σειρά από βραβεία επέστρεψε η αποστολή της Εταιρίας ΚΟΣΜΟΣ Α.Ε. (Τσολακίδης) από το εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO, στα πλαίσια της έκθεσης MEAT DAYS (ημέρες κρέατος) αφού τα 7 από τα 9 προϊόντα που διαγωνίστηκαν κατέκτησαν βραβεία, στο πλαίσιο της «1ης Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελληνικών Προϊόντων με Βάση το Κρέας και Ελληνικών Κρεατοσκευασμάτων».
Με κριτική επιτροπή αποτελούμενη από αξιόλογους γευσιγνώστες, έμπειρους chef και τεχνολόγους τροφίμων, η ΚΟΣΜΟΣ Α.Ε. της Ορεστιάδας έγινε πανελληνίως γνωστή με τα κορυφαία προϊόντα που παρουσίασε στην έκθεση. Η επιτυχία αυτή ανταμείβει τις προσπάθειες των ανθρώπων που με υπομονή, κόπο και μεράκι δουλεύουν όλα αυτά τα χρόνια για να προσφέρουν ότι καλύτερο στο χώρο του κρέατος.
Η οικογενειακή επιχείρηση μετρά πολλά χρόνια ζωής. Από το 1965 ξεκίνησε από την προσπάθεια και το μεράκι του κ. Τσολακίδη, για να περάσει σήμερα στους δυο γιους του. Σήμερα απασχολούνται 4 υπάλληλοι, ενώ εδώ και 4 χρόνια, η μονάδα έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως, με όλες τις πιστοποιήσεις που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην έκθεση Meat Days, πέρα από μικρές, τοπικές μονάδες, συμμετείχαν και εταιρείες – κολοσσοί, από όλη την Ελλάδα, που έχουν πολλούς τόνους παραγωγής καθημερινά και βρίσκονται σε κάθε κατάστημα πώλησης τροφίμων. Ωστόσο, η επιτροπή που ανέλαβε να αξιολογήσει τα προϊόντα της κάθε εταιρείας, στάθηκε ιδιαίτερα και εντυπωσιάστηκε από τη γεύση, την ποιότητα, τα υλικά, ακόμη και την εξωτερική εμφάνιση των προϊόντων της εβρίτικης εταιρείας.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο κ. Νίκος Τσολακίδης εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τις διακρίσεις που απέσπασαν τα προϊόντα της ΚΟΣΜΟΣ Α.Ε. Παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες των ημερών, η εταιρεία διαγράφει μία σταθερά ανοδική πορεία, με προσεκτικά βήματα, που καθοδηγούνται πάντα από την ποιότητα των υλικών, σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας. Παρά τον ανταγωνισμό από κολοσσούς του είδους, τελικώς, ο κόσμος φαίνεται πως συνειδητά πλέον στρέφεται προς τα τοπικά προϊόντα, έχοντας, έστω και αργά, συνειδητοποιήσει πως εκεί βρίσκεται το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον.
Τα βραβεία στην έκθεση δίνουν, σίγουρα, νέα ώθηση στα προϊόντα της ΚΟΣΜΟΣ Α.Ε. Και πριν την έκθεση, όμως, ο καβουρμάς, το σουτζούκι, το λουκάνικο και τα υπόλοιπα προϊόντα της επιχείρησης, είχαν ήδη γίνει γνωστά, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου.
«Υπάρχουν εδώ και καιρό επαφές και συνεργασίες και με το εξωτερικό. Μεγάλο ενδιαφέρον από έλληνες μετανάστες σε Γερμανία και Ολλανδία, για παράδειγμα, που διατηρούν εκεί ελληνικές ταβέρνες και προμηθεύονται προϊόντα μας. Επίσης, υπάρχει θεωρητικό –προς το παρόν- ενδιαφέρον και από έλληνα μετανάστη στην Αμερική. Στον ελλαδικό χώρο, υπάρχει συμφωνία με μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως my market και metro, ενώ συζητήσεις γίνονται και με τον Σκλαβενίτη. Θέλουμε να προχωρήσουμε αργά, αλλά σταθερά, διατηρώντας πάντα την ποιότητά μας».

Τα βραβεία
1. Καβουρμάς Χοιρινός Πικάντικος – ΧΡΥΣΟ
2. Χοιρινό Φιλέτο Καπνιστό (Ψαρονέφρι) – ΧΡΥΣΟ
3. Καβουρμάς Βόειος – ΑΡΓΥΡΟ
4. Σουτζούκι Καπνιστό – ΑΡΓΥΡΟ
5. Λουκάνικο Χωριάτικο με λιαστή ντομάτα & κεφαλοτύρι – ΑΡΓΥΡΟ
6. Καβουρμάς Ανάμικτος – ΧΑΛΚΙΝΟ
7. Χοιρινή Πανσέτα Καπνιστή – ΧΑΛΚΙΝΟ.

Εφ. «Η Γνώμη»