Της Κικής Ηπειρώτου.
Ούριος άνεμος φαίνεται ότι πνέει το τελευταίο διάστημα για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα για το πολύπαθο, όσο και σημαντικό, έργο της εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης. Μετά από εμπόδια, απρόοπτα και ανάγκη για έξτρα χρηματοδότηση, το «κολλημένο» τελευταίο στάδιο του έργου φαίνεται πως ξεκολλά, αφού οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, ενώ και η χρηματοδότηση έχει πλέον εξασφαλιστεί. Η εκβάθυνση ξεκίνησε καθυστερημένα το 2008, διακόπηκε 3 φορές και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, με σοβαρές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση της εκβάθυνσης, θα μπορούν να προσεγγίζουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεγάλα εμπορικά πλοία, αλλά και κρουαζιερόπλοιο, ένα θέμα που δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει λόγω του «ρηχού» του λιμανιού μας, την στιγμή που άλλες περιοχές, όπως η Καβάλα, κερδίζουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, είχε δηλώσει πως το θέμα ολοκλήρωσης της εκβάθυνσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αναγνωρίζεται ως έργο μεγίστης σημασίας για όλη την περιοχή. Ο κ. Σιμόπουλος είχε τονίσει την αναγκαιότητα σύνδεσης του λιμένα με την Περιφερειακή Οδό της πόλης και προς τούτο θα καταβληθεί προσπάθεια ωρίμανσης του συγκεκριμένου έργου. Σχετικά με την πορεία του έργου της εκβάθυνσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης ανέφερε πως «οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες και τα τεύχη δημοπράτησης στη διαδικασία προετοιμασίας, και αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Μaximum και τον Δημήτρη Κολιό, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, σημείωσε πως το έργο που απομένει για την ολοκλήρωση της εκβάθυνσης έχει εκτιμηθεί στα 22 εκατομμύρια ευρώ. Εκτίμησε ότι μέσα στο Νοέμβρη θα υποβληθεί ο φάκελος του έργου, θα γίνει η ένταξη και θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη του έργου. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη δεύτερη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, εξασφάλισε 125 εκατομμύρια ευρώ, άμεσα ενεργοποιήσιμα, από τα οποία, τα 22 θα διατεθούν για το λιμάνι.
Όπως έχει δηλώσει για το θέμα και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Σκεύας, με το εν λόγω έργο θα καταστεί δυνατή η έναρξη της ουσιαστικής λειτουργίας του νέου λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αξιοποίηση του έργου από εταιρείες των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.

Το έργο «Sea2Sea»
Παράλληλα, απρόσκοπτα προχωρούν, σύμφωνα με τον κ. Σκεύα, οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου «Sea2Sea», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, που έλαβε πρόσφατα το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στη δημιουργία άξονα συνδυασμένων μεταφορών, ο οποίος θα συνδέει τα λιμάνια της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, του Burgas, της Varna και του παραδουνάβιου λιμανιού του Russe στο πλαίσιο του προγράμματος των Διευρωπαϊκών Δικτύων (TEN-T), ως εναλλακτική διαδρομή για τη σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, έναντι της διάσχισης των στενών του Βοσπόρου.

Εφ. «Η Γνώμη»