Της Κικής Ηπειρώτου
Στα όριά τους έχουν φτάσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην περιοχή των Φερών, λόγω των γνωστών προβλημάτων στέγασης των περίπου 140 μαθητών του λυκείου. Όπως είναι γνωστό, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, λόγω σοβαρών προβλημάτων στο κανονικό κτίριο του λυκείου, οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα διαμοιρασμένοι κάποιοι στο γυμνάσιο των Φερών και κάποιοι στο παλιό ταχυδρομείο της ΕΑΣ, στο οποίο έγιναν πρώτα κάποιες διαμορφώσεις. Ωστόσο, παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι η λύση αυτή θα είναι για λίγους μόνο μήνες, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον.
Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης. Παρόντες, εκπρόσωποι γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, εξέφρασαν τη μεγάλη αγωνία τους για την κατάσταση. Όπως είπαν, τα παιδιά αναγκάζονται και προαυλίζονται στον δρόμο, ενώ κάνουν μάθημα σε «παράγκα», όπως είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Λυκείου Θανάσης Κούγκουλος, χαρακτηρισμός που προκάλεσε την αντίδραση του αντιδημάρχου Φερών Νίκου Γκότση, ο οποίος τόνισε πως το παλιό ταχυδρομείο διαμορφώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένων των συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως τις τελευταίες ημέρες, οι μαθητές του λυκείου είχαν προβεί σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη κατάλληλης σχολικής στέγης.
Αρχικά, το λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Φερών κυρία Αλεξάνδρα Ποϊραζίδου, η οποία παρατήρησε, πως παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις υποσχέσεις του δήμου ότι το πρόβλημα θα λύνονταν σε 6 μήνες, δεν έχει κινηθεί ακόμη τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, τα παιδιά μοιράστηκαν άρον άρον στο γυμνάσιο και σ’ ένα κτίριο που ούτε καν θυμίζει σχολείο. «Επικαλούμαστε την ευαισθησία όλων σας», είπε η εκπρόσωπος των γονέων, συμπληρώνοντας «και ζητούμε άμεσα νέο σχολείο».
Στη συνέχεια, το θέμα ανέλυσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Λυκείου Φερών Θανάσης Κούγκουλος. Όπως σημείωσε, τα παιδιά που έχουν μεταφερθεί στο κτίριο της ΕΑΣ, κάνουν μάθημα σε συνθήκες παράγκας. Παράλληλα, ενημέρωσε το σώμα ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Ο κ. Κούγκουλος έδωσε και μία ακόμη διάσταση στο θέμα, εκτιμώντας ότι το κτίριο της ΕΑΣ είναι επικίνδυνο, εκτός από ακατάλληλο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σκάλα του κτιρίου, η οποία, όπως είπε, δεν δημιουργήθηκε για να αντέχει καθημερινά κι επανειλημμένα μέσα στη μέρα των βάρος 70 παιδιών. «Ό,τι προβλήματα και συνθήκες κι αν επικρατούν σ’ αυτή τη χώρα, ο νόμος παραμένει νόμος, σχετικά με το τι είναι σχολείο. Ζητούμε να μας απαντήσετε για πόσο καιρό ακόμη θα είμαστε εγκλωβισμένοι, με τους καθηγητές να τρέχουν σαν τον Βέγγο από το ένα κτίριο στο άλλο», σημείωσε ο κ. Κούγκουλος.
Τέλος, το λόγο πήρε εκπρόσωπος του δεκαπενταμελούς του Λυκείου, ο οποίος επίσης μετέφερε την αγωνία των συμμαθητών του για το τι μέλλει γενέσθαι. Ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς υπάρχει μεγάλος φόβος ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σ’ αυτή την κατάσταση για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμη.
Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, όπως τόνισε, παίρνοντας το λόγο, «συνυπογράφω όλα όσα ακούστηκαν», σημείωσε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να υπερβούμε το λογικό και το δυνατό». Αναφέρθηκε σε όλες τις κινήσεις που έγιναν από τη δημοτική αρχή, αμέσως μόλις προέκυψαν τα σοβαρά προβλήματα στο κτίριο του Λυκείου, ζητώντας σε κάθε στάδιο την άποψη γονέων και εκπαιδευτικών. Ο κ. Λαμπάκης τόνισε πως οι αίθουσες του παλιού ταχυδρομείου δεν είναι οι πλέον κατάλληλες, ωστόσο είναι ανεκτές, ευάερες κι ευήλιες, μετά τις παρεμβάσεις συνεργείων του δήμου. Ωστόσο, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς περί επικινδυνότητας, σημειώνοντας πως απλώς υπάρχουν κάποιες ανεπάρκειες. Τέλος, αναφέρθηκε σε πιθανές λύσεις, η μία αφορά στη δημιουργία νέου κτιρίου με ένταξή του στο ΕΣΠΑ, η άλλη στην επισκευή του λυκείου, η οποία έχει πολύ μεγάλο κόστος, καθώς μια σχετική μελέτη ανεβάζει στο 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυρία Ποϊραζίδου πρότεινε να παραχωρηθούν τέσσερις αίθουσες από το παλιό κτήριο του 2ου δημοτικού των Φερών με την παράλληλη προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών στον παρακείμενο χώρο.
Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης πρότεινε να χρησιμοποιηθούν λυόμενες κατασκευές, από αυτές που τοποθετήθηκαν σε σεισμοπαθείς περιοχές, για την προσωρινή στέγαση μαθητών.
Συμφωνήθηκε εν τέλει, να υπάρξει ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων, ώστε να εξεταστούν όλες οι λύσεις και να προωθηθεί η καλύτερη.
Εφ. «Η Γνώμη»