ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για πρώτη φορά συζητάμε στο δημοτικό συμβούλιο επιστημονικά και χωρίς μονολόγους , με τη συμμετοχή επιστημόνων και από τις δύο πλευρές, κάτι που προκαλέσαμε εμείς με την πρότασή μας, για έναν ελεύθερο και δημιουργικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.
Περιβάλλον σημαίνει πρωτίστως ήθος, επιστήμη, έρευνα, διάλογος. Η φύση διδάσκει τη σεμνότητα, τον ορθολογισμό και την αισθητική. Χωρίς αυτά δεν νοείται οικολογική συνείδηση. Πολύ περισσότερο δε νοείται οικολογική συνείδηση με ύβρεις, λαϊκισμούς και συκοφαντίες.
Σε καμία περίπτωση επίσης το περιβάλλον δεν συμβιβάζεται με τη δημαγωγία και την καπηλεία . Πολύ περισσότερο δεν γίνονται αποδεκτοί δήθεν «οικολόγοι» που διαιρούν την κοινωνία γιατί στοχεύουν στην προσωπική τους ανέλιξη και στο «ξέπλυμα» άλλων δράσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον
Έχω μάθει στη ζωή μου να λέω ελεύθερα την άποψή μου χωρίς να υπολογίζω το κόστος και χωρίς να χαϊδεύω αυτιά. Πρότυπό μου είναι ο Βολταίρος που έλεγε «διαφωνώ με ο,τι λες αλλά θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για να έχεις το δικαίωμα να το λες» .
Το περιβάλλον πρέπει να είναι καθημερινή μας έννοια και όχι αλά καρτ ευαισθησία και διγλωσσία. Δε θυμάμαι κανέναν από σας να συμπαρασταθήκατε στους μοναχικούς μου αγώνες για την καταδίκη της αυθαιρεσίας στο Δέλτα του Έβρου, για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, για την παραλιακή ζώνη, για τα μεταλλεία της Κίρκης.
Πολύ φοβάμαι επίσης ότι συχνά πίσω από το περιβάλλον , κρύβεται και η αντίληψη του κρατισμού που έφερε αυτή τη χώρα στη πτώχευση, κρύβεται η εχθρότητα εναντίον της επιχειρηματικότητας, κρύβεται η ποινικοποίηση του κέρδους. Και όμως μόνο με τον ιδιωτικό τομέα θα έρθει η ανάπτυξη. Κρατικά εργοστάσια δεν υπάρχουν πια ούτε στην Κίνα.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Είναι η μάχη του ορθού λόγου ενάντια στο λαϊκισμό. Μια μάχη που ελπίζω ότι δεν έχει χαθεί οριστικά υπέρ του δεύτερου.
Η χώρα μας διέρχεται μια μοναδική οικονομική κρίση και η ανεργία έφθασε σε τρομακτικά επίπεδα. Χρέος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό κλίμα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξει απασχόληση, εισόδημα και ανάπτυξη και να μη προβούμε σε ενέργειες που αποθαρρύνουν όσους επιθυμούν να επενδύσουν στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Αναρωτιέμαι πιο θα είναι το μέλλον αυτού του τόπου χωρίς επενδύσεις και χωρίς την παραγωγή πλούτου. Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σαν επαγγελματίας ζω καθημερινά το άγχος της διατήρησης 20 θέσεων εργασίας, στο περιβάλλον μιας αγοράς που έχει στεγνώσει και με τα καταστήματα να κλείνουν καθημερινά. Οι 20.000 άνεργοι στον Έβρο έχουν και αυτοί δικαίωμα να χαίρονται το περιβάλλον , αλλά έχοντας μια απασχόληση και ένα μικρό έστω εισόδημα. Και βέβαια καμία θέση δε μας περισσεύει για να την απορρίπτουμε , όταν καμία σοβαρή προοπτική δεν υπάρχει στον ορίζοντα .
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι οικολογική οργάνωση , είναι πολιτικό όργανο και θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα με υπευθυνότητα , λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και όλα τα ενδεχόμενα.
Πρέπει να λάβει υπόψη του τη νομιμότητα που λέει ότι με βάση το Σύνταγμα, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων τις εγκρίνει η κυβέρνηση, αφού λάβει τις γνωμοδοτήσεις από Δήμους και Περιφέρεια. Η λογική «εμείς πρέπει να αποφασίσουμε και να αντισταθούμε με βίαια μέσα στην απόφαση της Κυβέρνησης», οδηγεί στο διχασμό της κοινωνίας και στην κατάργηση της νομιμότητας, κάτι που μας οδήγησε στα απαράδεκτα φαινόμενα της αυτοδικίας και της φασιστικής βίας.
Με βάση αυτά που άκουσα από τους ειδικούς επιστήμονες , αλλά και με βάση τη μελέτη , είναι αναμενόμενο να υπάρξουν βλάβες στο περιβάλλον , οι οποίες αποτιμήθηκαν από την ίδια τη μελέτη σε κόστος 19,7 εκατομμύρια ευρώ. Εφ΄ όσον τελικά εγκριθεί η επένδυση θα πρέπει να διασφαλισθούν ισόποσα ανταποδοτικά οφέλη για να επενδυθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Θα μπορούσε επίσης να ανατεθεί η επίβλεψη της εφαρμογής των όρων της μελέτης σε έναν ανεξάρτητο φορέα του εξωτερικού, κατά το πρότυπο της Εγνατίας οδού, που ανάθεσε σε Γάλλους την επίβλεψη του αυτοκινητόδρομου.
Τώρα είναι για όλους η ώρα της ευθύνης απέναντι στον τόπο μας, χωρίς λογικές παραταξιακής και κομματικής πειθαρχίας, αρνούμενοι την κινδυνολογία, τη συνομωσιολογία , την ποινικοποίηση και κυρίως την «κυάνωση» του ορθού λόγου, η οποία είναι πολύ χειρότερη από την κυάνωση των πετρωμάτων.

Εκτίμηση και διατύπωση άποψης επί της ΜΠΕ

Μέσα από μια δημοκρατική και δημιουργική διαδικασία διαλόγου, παρουσιάστηκε η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων , εκ μέρους της εταιρείας «Χρυσορυχεία Θράκης ΑΕ». Κατατέθηκαν επίσης τα επιστημονικά δεδομένα και οι αντιρρήσεις επί της μελέτης, από τους επιστήμονες που είναι εναντίον της εξόρυξης χρυσού.
Μετά τις επεξηγήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων, το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την παρακάτω άποψη σχετικά με την ΜΠΕ
1. Εκτιμά ότι η ΜΠΕ, τυπικά, είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον .
2. Επισημαίνει αυτό που η μελέτη αναφέρει στο ζήτημα του κόστους της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, το οποίο αποτιμάται σε 19,7 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο, εφ’ όσον υλοποιηθεί η επένδυση, θα πρέπει να αντισταθμιστεί με ισόποσα τουλάχιστον ανταποδοτικά οφέλη, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
3. Την τελική ευθύνη, με βάση το Σύνταγμα, για την έγκριση της ΜΠΕ, την έχει η τρικομματική Κυβέρνηση , δια του υπουργού ΥΠΕΚΑ, στον οποίο πρέπει να επισημάνουμε τις ευθύνες του για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος της περιοχής και για την αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών και των όρων της μελέτης, για την οποία ο Δήμος μας θα παρέμβη αποφασιστικά στην παρακολούθηση της εφαρμογής της.

Σε μια εποχή που η κοινωνική συνοχή για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι το ζητούμενο, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διαφυλάξει την ενότητα των δημοτών και να αποφύγει το αδιέξοδο ψευδοδίλλημα ναι ή όχι στην επένδυση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζήσουμε σκηνές βίας, με προπηλακισμούς και ύβρεις. Δε θα στρώσουμε εμείς το «χαλί» στους αρνητές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και της επιχειρηματικότητας.