Της Κικής Ηπειρώτου
Μεγάλη είναι η αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων για το πώς θα βγει και η φετινή σχολική χρονιά, την στιγμή που η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και οι περικοπές που αποφασίζει η κυβέρνηση δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε την παιδεία. Οι προσλήψεις έγιναν με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα τα κενά σε όλο το νομό να είναι δεκάδες, ενώ κακοί είναι οι οιωνοί και για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου τραβά την ανηφόρα, την στιγμή που ορισμένα σχολεία του Έβρου, δεν έχουν ακόμη ξεχρεώσει ούτε μέρος των περσινών οφειλών για πετρέλαιο… Τελικώς, το μόνο που φέτος πήγε καλά, θα έλεγε κανείς πως είναι η έγκαιρη διανομή των σχολικών βιβλίων, δίχως τα περσινά παρατράγουδα. Από εκεί και πέρα… το χάος.

Πολλά τα κενά
Όπως αναφέρει η ΕΡΑ Ορεστιάδας, ούτε το 50% των κενών θέσεων, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που παρατηρήθηκαν σε γυμνάσια και λύκεια του Έβρου, δεν καλύφθηκαν από την πρώτη φάση διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του υπουργείου Παιδείας. Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με 54 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, στις ειδικότητες φιλολογίας, μαθηματικών και φυσικής, αφού από τις συνολικά 100, καλύφθηκαν μόνο οι 46. Μόλις χθες, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου, με σκοπό να δρομολογηθεί η διαδικασία της δεύτερης φάσης των προσλήψεων. «Εκτιμούμε ότι τα κενά θα καλυφθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ η διανομή των βιβλίων έχει γίνει έγκαιρα» είπε σε δηλώσεις για το θέμα στην Ε.ΡΑ., ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Παναγιώτης Ζιαγάκης.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου Χάρης Κουσινίδης σημειώνει πως έχουν γίνει μόνο 4 διορισμοί φιλολόγων φέτος στο νομό, την στιγμή που τα κενά της ειδικότητας φτάνουν τα 30.

Αγωνία για τα λειτουργικά έξοδα
«Τι θα κάνουμε φέτος με το πετρέλαιο;» είναι η ρητορική ερώτηση στα χείλη εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία όλου του Έβρου. Απάντηση, δεν υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα κυλήσει η φετινή χρονιά, η οποία σαφώς φαίνεται πως θα είναι δυσκολότερη από πέρυσι. Από τη μία, η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης εκτοξεύει τις τιμές, κι από την άλλη, ορισμένα σχολεία που δεν κατάφεραν ακόμη να ξεχρεώσουν τις περσινές οφειλές στα πρατήρια υγρών καυσίμων. «Υπάρχουν σχολεία που χρωστάνε μέχρι και 15.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι σε καμία περίπτωση φέτος δεν μπορούμε να μιλάμε για αγορά πετρελαίου επί πιστώσει», λέει ο κ. Κουσινίδης. «Ξεκινούμε με τους χειρότερους οιωνούς, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα κυλήσει η χρονιά, ελπίζουμε όχι χειρότερα από πέρσι». Μάλιστα, προτείνεται, σε συνεργασία και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να υπάρξουν κινητοποιήσεις, με λουκέτα στα σχολεία, προτού η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο.
Ένα πρώτο δείγμα, άλλωστε, της δύσκολης χρονιάς που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, είναι τα μόλις 95.000 ευρώ που δόθηκαν από το δήμο Ορεστιάδας για τα πρώτα έξοδα όλων των σχολείων της περιοχής ευθύνης του…
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των δασκάλων της Αλεξανδρούπολης Φώτης Χαριτάκης, σημειώνει πως η ίδια αγωνία υπάρχει και στα δημοτικά σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών να ελπίζουν στις οικονομικές ενισχύσεις των δήμων, προκειμένου η χρονιά να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται.
«Έχουμε τη διαβεβαίωση του δήμου Αλεξανδρούπολης ότι κανένα σχολείο δεν θα μείνει χωρίς πετρέλαιο. Ελπίζουμε στη βοήθεια του δήμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, ώστε με τα ελάχιστα ποσά για τα λειτουργικά έξοδα που διατίθενται, να μπορέσουμε να καλύψουμε άλλες ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, όλα κινούνται με το σταγονόμετρο», αναφέρει στη «ΓΝΩΜΗ» ο κ. Χαριτάκης.
Εφ. «Η Γνώμη»