συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012, στις 14:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι :
– Μεταναστευτική πολιτική και θεσμοθέτηση Κέντρων Κράτησης και πρώτης Υποδοχής. Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την σχετική Απόφαση και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.
– Κοινωνικές Δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην πόλη της Θεσσαλονίκης (υλοποίηση Επιχειρησιακού Προγράμματος και σχετικής Πράξης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Προβλέπεται να δημιουργηθούν ή να συνεχίσουν τη λειτουργία του οι δομές Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήριο, Δομή παροχής Συσσιτίων, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Τράπεζα χρόνου και Γραφείο Διαμεσολάβησης με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ» της». Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόταση για την παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίων.
– Πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος πλάγιας φόρτωσης απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία της πόλης με την έγκριση ανάθεσης μίσθωσης (με διεθνή δημόσιο διαγωνισμό) τριών απορριμματοφόρων πλάγιας φόρτωσης και περίπου 100 μεταλλικών κάδων 2.400 ή 3.200 lt. Το σύστημα εφαρμόζεται από οχήματα τα οποία διαθέτουν αυτόματο ανυψωτικό μηχανισμό, μεγάλη χωρητικότητα και δυνατότητα συλλογής μεγαλύτερου αριθμού κάδων ανά δρομολόγιο. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τρείς μήνες και με την εφαρμογή του θα απομακρύνονται περίπου 80 ton. απορριμμάτων ημερησίως.
– «Συντήρηση–Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού πόλης». Πρόταση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού έτους 2012 με την ενίσχυση του συγκεκριμένου κωδικού κατά 350.000 ευρώ για εργασίες που αφορούν μεταξύ άλλων: ηλεκτροφωτισμό οδών κέντρου, λόγω υπογείωσης δικτύων ΔΕΗ, υπογειώσεις, κατασκευή νέων δικτύων ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές υπογειωσης ΔΕΗ, ηλεκτροφωτισμός οδών όλων των Δημοτικών Καταστημάτων, προμήθεια διάφορων αναλώσιμων και λοιπών υλικών.
– Επιλογή φορέων υποδοχής για τα κέντρα πληροφόρησης του δικτύου EUROPE DIRECT (την περίοδο 2013 – 2017). Πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την δημιουργία των Κέντρων που έχουν αποστολή να ενημερώνουν το κοινό και να προωθούν τη συμμετοχική άσκηση της ιδιότητας του πολίτη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και παραπέμποντάς τους ενδιαφερόμενους σε πηγές εξειδικευμένης ενημέρωσης και σε άλλες υπηρεσίες και δίκτυα.
– Κοινοτικό πρόγραμμα «BLACK SEA BASIN 2007-2013». Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Περιβάλλοντος) στην υποβολή πρότασης έργου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κύριος στόχος του οποίου θα είναι ο προσδιορισμός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Τραπεζούντας (Trabozan) της Τουρκίας και του Tsibilisi της Γεωργίας, ώστε να αναπτυχθούν εργαλεία διαχείρισης ικανά να επιλύσουν τα τοπικά προβλήματα. Το πρόγραμμα θα έχει ως συντονιστή το Δήμο Θεσσαλονίκης και εταίρους το Τεχνικό Πανεπιστήμιο KTU, από την Τουρκία, το Πανεπιστήμιο Yerevan State University of Architecture and Construction της Αρμενίας και τον φορέα “Science and Energetics” από το Tsibilisi της Γεωργίας.
– Αιτήματα των μισθωτών των Δημοτικών Καταστημάτων στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης για μείωση των καταβαλλόμενων στο Δήμο Θεσσαλονίκης μισθωμάτων.