Της Κικής Ηπειρώτου
Στοπ και πάλι στην προμήθεια υγειονομικού υλικού αποφάσισαν οι προμηθευτές για 8 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου οι ελλείψεις είναι, ήδη, μεγάλες και ο αγώνας της διοίκησης, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθημερινά, τεράστιος και άνισος. Παράλληλα, η βλάβη στον στεφανιογράφο, εδώ και αρκετές ημέρες, έχει προκαλέσει ουσιαστική δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Όπως έγινε γνωστό από χθες, οι προμηθευτές διακόπτουν από την Παρασκευή την προμήθευση υγειονομικού υλικού σε οχτώ μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, διεκδικώντας τα ποσά που τους οφείλονται, τα οποία κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο ανέρχονται συνολικά σε 200.000 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Σισμανόγλειο», «Τζάνειο», «Αγία Ολγα», «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης» και τα νοσοκομεία Ρόδου και Καλαμάτας. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία οι προμηθευτές θα διαθέτουν τα υλικά μόνο αν πληρώνονται σε μετρητά.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Θράκης Χρήστος Δραγουμάνης, σημειώνει πως ήδη τα προβλήματα που αφορούν στις ελλείψεις υγειονομικού υλικού στο ΠΓΝΑ είναι υπαρκτά και μεγάλα. «Είναι καθημερινή η μάχη όλων μας, αγωνιώδης η προσπάθεια και της διοίκησης, προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Αν δεν βρεθεί κάποια λύση άμεσα, τότε προφανώς και τα προβλήματα θα μεγιστοποιηθούν από βδομάδα…».
Εντωμεταξύ, σαν να μην έφτανε η έλλειψη υλικών, εδώ και αρκετές ημέρες, ο μοναδικός στεφανιογράφος του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έχει παρουσιάσει βλάβη. «Είναι σε διαδικασία επιδιόρθωσης κι εντός των ημερών θα έχει λυθεί το πρόβλημα, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει πολύ ουσιαστική δυσλειτουργία στο νοσοκομείο μας».

Μικρή συμμετοχή στην απεργία
Δεν συνοδεύτηκε από μεγάλη συμμετοχή η 24ωρη απεργία των γιατρών στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μια και όπως αναγνωρίζουν και τα μέλη της Ένωσης, είναι ιδιαίτερα δύσκολες οι εποχές για απώλεια μισθών, έστω και για μία ημέρα.
«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με το σφάγιασμα των μισθών μας.
Όσα λέγονται για μισθούς ύψους 5.000 ευρώ από κρατικοδίαιτους δημοσιογράφους των Αθηνών είναι μόνο στη φαντασία τους. Ο κυριότερος, όμως, λόγος για τις κινητοποιήσεις μας, είναι για να παραμείνει λειτουργικό το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο οδηγείται σε κατάρρευση, με τον ΕΟΠΥΥ να καταρρέει επίσης και τις δραματικές ελλείψεις στα υλικά, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις μειώσεις των αποθεματικών των νοσοκομείων. Οι αγώνες μας θα κλιμακωθούν, ήδη έχουμε εξαγγείλει κινητοποίηση για τις 6 Οκτωβρίου, μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, όπου σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, τόσο για το τι συμβαίνει στο χώρο της υγείας, αλλά και για το τι έρχεται…».
Εφ. «Η Γνώμη»