ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΙΔΗ
Τα πρόσφατα γεγονότα φασιστικής βίας, όσα προηγήθηκαν και όσα πρόκειται να επακολουθήσουν, θυμίζουν την κατάλυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελληνική Δημοκρατία!
Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένα φαινόμενο που έχει την αφετηρία του και τις ρίζες του στη μακραίωνη ιστορία του ανθρώπινου είδους, ακόμα και κατά την περίοδο της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας, της κορύφωσης του πολιτισμού και του ουμανισμού. Σήμερα, όμως, μετά τα δεινοπαθήματα και τα μαθήματα της ανθρωπότητας εξαιτίας πολέμων, εθνικισμών, ρατσισμών και φυλετικών διακρίσεων, δεν δικαιολογούνται όλα αυτά. Τώρα ιδιαίτερα που έπεσαν τα ιδεολογικά και άλλα τείχη και τώρα που συμφιλιώθηκαν οι λαοί και υπάρχουν τόσοι διεθνείς οργανισμοί και διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των στοιχειωδών ελευθεριών.
΄Οταν όμως εξασθενούν οι μετριοπαθείς, οι κεντρογενείς και αριστερές δημοκρατικές δυνάμεις, τότε δυστυχώς διογκώνονται τα άκρα, φουντώνει ο φανατισμός και ο εξτρεμισμός και απειλείται η κοινωνική γαλήνη. Μερικοί αρχίζουν να σιγοψιθυρίζουν και μερικοί να το λένε φωναχτά:»Να βάλει ο Θεός το χέρι του και ο Στρατός τις αρβύλες!». ΄Αλλοι πάλι διατυπώνουν καθαρά την άποψή τους ότι:»Μια δικτατορία θα μας σώσει…». Το ιδεολογικό και πολιτικό τρίπτυχο σύνθημα:»Aίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή!» μιλάει ξεκάθαρα για το στίγμα και τις προθέσεις ενός κόμματος που κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο με ψήφους μιας μερίδας του ελληνικού λαού. Γι αυτό οφείλουμε όλοι μας να αποφύγουμε τη διολίσθηση σε αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές επιλογές και ενέργειες που οδηγούν τελικά στον εκφασισμό της κοινωνίας και στη μετατροπή της, με την «αυτοδικία» και με τα «τάγματα εφόδου», σε ζούγκλα, όπου θα κυριαρχήσουν τα άγρια και πρωτόγονα ένστιχτα.
Είναι γνωστό από έρευνες ότι οι οπαδοί και ψηφοφόροι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ προέρχονται κατά συντριπτική πλειονότητα από τα κατώτερα λαϊκά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα και κατατρύχονται από κάποια συμπλέγματα. Η ιδεολογία τους αποτελεί ένα κράμα ακραίων εθνικιστικών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών θέσεων, που εύκολα μπορεί να παίρνουν μορφές βίαιων πράξεων. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, κάθε μεγάλη εθνική ή διεθνής κοινωνικοοικονομική κρίση τροφοδοτεί αυτά τα ακροδεξιά κινήματα και τα ενδυναμώνει με μόνιμα και επικίνδυνα χαρακτηριστικά. ΄Οχι πως δεν υπάρχουν και άλλα αναρχοαυτόνομα ή ακροαριστερά επαναστατικά κινήματα και τρομοκρατικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν χειρότερη μεθοδολογία και πρακτική και προωθούν την ένοπλη πάλη και το αντάρτικο πόλεων. Γι αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού.
Ποιά πολιτικά και κοινωνικά ήθη εισάγουμε και εφαρμόζουμε στη χώρα, όταν η πολιτική, κοινωνική και κομματική αντιπαράθεση γίνεται με βιαιοπραγίες και τραμπουκισμούς; Πόσο επιβαρύνεται το πολιτικό κλίμα και ποιες επιπτώσεις έχει στο κύρος και στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας; Το οικονομικοπολιτικό κατεστημένο οφείλει να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν σχισμές και ρωγμές στο σώμα και στο οικοδόμημα του συστήματος, για να μην εισχωρήσουν τα αντικαθεστωτικά, αντιεξουσιαστικά και εξτρεμιστικά στοιχεία, με σκοπό να υπονομεύσουν και να ανατρέψουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Το χρέος και η ευθύνη βαρύνει επίσης όλους του πολίτες, ώστε να μην κλονιστεί η πίστη τους στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.